Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Derk Telnekes

27 darters verliezen tourkaart, waaronder DRIE NL’ers

Afgelopen weekend is het laatste kwalificatietoernooi voor het WK gespeeld. Dit betekent dat de darters die zich niet hebben gekwalificeerd én buiten de top 64 van de wereldranking eindigen, hun tourkaart hebben verloren. Drie Nederlanders en een Belg zijn onder hen.

27 darters (en mogelijk vier anderen die nog in afwachting zijn) mogen volgend jaar niet meer op de PDC Pro Tour verschijnen. Ze verliezen hun tourkaart na in twee jaar niet genoeg prijzengeld te hebben gewonnen om in de top 64 van de wereldranking te geraken. De tweejarige ‘testfase’ is afgelopen en dus moeten de verliezende tourkaarthouders gewoon weer naar Q-School in januari. Onder hen drie Nederlanders.

Oud-wereldkampioen bij de BDO en 12-voudig PDC WK-deelnemer Jelle Klaasen is de bekendste naam onder de tourkaartverliezers. Klaasen wist naast een kwartfinale op de UK Open 2020 afgelopen twee jaar niet tot amper te presteren. Dit jaar werden alleen de UK Open en de Players Championship Finals gespeeld door de Brabander.

Ook Derk Telnekes verliest zijn tourkaart. Ondanks het kwalificeren voor het WK en de Players Championship Finals in 2020, werd dit jaar alleen de UK Open gespeeld – een toernooi waar iedere tourkaarthouder zich voor kwalificeert. Ook op de vloer was de 27-jarige darter niet succesvol. Naast twee kwartfinales en een halve finale, kwam Telnekes nooit verder dan de laatste 32 op de Players Championship toernooien.

Wesley Harms blijft het grootste mysterie van de Pro Tour. Harms besloot het afgelopen jaar geen enkel toernooi te spelen vanwege de gezondheid van zijn vrouw en een pasgeboren baby. In twee jaar heeft Harms vierduizend pond bij elkaar gegooid. Dit brengt hem in de onderste regionen van de wereldranglijst.

Icoon binnen de dartssport en 9-voudig WK-deelnemer Justin Pipe verliest ook zijn tourkaart. De Engelsman die ook wel bekend staat als de langzaamste speler van het dartscircuit, kwalificeerde zich dit jaar voor geen enkel TV-toernooi. Wayne Jones en Alan Tabern kunnen ook onder de tourkaartverliezende iconen worden gezien. De Engelmannen speelden respectievelijk dertien en acht keer op het PDC WK. Een andere dartsicoon is tienvoudig WK-deelnemer Darren Webster. Webster behoorde in 2018 nog tot de beste zestien darters van de wereld, maar is sindsdien flink op de Order of Merit gezakt.

Met de Tsjech Karel Sedlacek, de Pool Krzysztof Kciuk, de Spanjaarden Jose Noguera en Cristo Reyes, en Kai Fan Leung uit Hong Kong, verliest de PDC een aantal kleurrijke darters. Sedlacek is met de 66ste plek op de wereldranglijst nipt niet goed genoeg geweest voor het behouden van zijn tourkaart, terwijl Kai Fan Leung een aantal keren flink pech heeft gehad. Cristo Reyes heeft de afgelopen twee jaar amper gereisd vanwege de pandemie.

Cultheld Aaron Beeney en de Belg Mike de Decker zullen we naar alle waarschijnlijkheid ook volgend jaar niet meer terugzien. Beeney verraste eenieder door in 2019 als volledig onbekende en onervaren darter een tourkaart te pakken, maar heeft positief verrast met een halve finale op een Players Championship toernooi en een winstpartij op wereldkampioen Gerwyn Price.

Nick Kenny, Lisa Ashton, Ted Evetts, James Wilson, en Daniel Larsson staan buiten de top 64, maar hebben zich wel gekwalificeerd voor het WK. Een goede prestatie in ‘Ally Pally’ zal er voor zorgen dat de tourkaart alsnog behouden wordt.

Deze 27 (+5*) tourkaarthouders verliezen hun tourkaart per 2022:
(66) Karel Sedlacek
(67) Ryan Murray
(69) Nick Kenny*
(71) Mike de Decker
(74) Matthew Edgar
(75) Jelle Klaasen
(76) Lisa Ashton*
(77) Wayne Jones
(78) Ted Evetts*
(79) Andy Hamilton
(82) Derk Telnekes
(83) Justin Pipe
(88) James Wilson*
(89) Alan Tabern
(92) Darren Webster
(93) Peter Jacques
(94) Ciaran Teehan
(95) Kai Fan Leung
(96) Daniel Larsson*
(97) Josh Payne
(98) Krzysztof Kciuk
(99) Steve Brown
(101) Jesus Noguera
(105) Martin Atkins
(110) Aaron Beeney
(116) Gary Blades
(141) Mark McGeeney
(150) Steffen Siepmann
(153) Harald Leitinger
(158) Darren Penhall
(159) Wesley Harms
(168) Cristo Reyes

Darters in de gevarenzone:

Aangezien het WK nog gespeeld moeten worden en gekwalificeerden de top 64 bij een goede prestatie alsnog kunnen binnenstromen, zijn er vier darters nog niet zeker van hun zaak. Mickey Mansell, Scott Waites, Max Hopp en John Henderson kunnen allen nog hun tourkaart verliezen.

Mocht iemand zich afmelden voor het PDC WK 2022 zal Mike de Decker als eerste reserve deelnemen en behoudt hij dus de mogelijkheid tot het behouden van zijn tourkaart.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *