Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

33 darters verliezen tourkaart, inclusief ACHT Nederlanders

Het was een jaar om snel weer te vergeten, een dartsjaar waar toernooi op toernooi geschrapt werd en tourkaarthouders simpelweg minder kansen hadden een mogelijke vorm terug te vinden. Toch moet er afscheid genomen worden van tourkaarthouders, waarvan er maar liefst 8 uit Nederland komen.

33 darters mogen per 2021 niet meer op de PDC Pro Tour gooien (tenzij ze hun tourkaart heroveren op Q-School), omdat ze de afgelopen twee jaar niet genoeg prijzengeld bij elkaar hebben gewonnen of – en dat is alleen het geval bij één darter – de tourkaart werd ingeleverd.

Waar sommige tourkaarthouders de afgelopen twee jaar de top 64 – die recht geeft op behoudt van de tourkaart – simpelweg niet hebben bereikt, is er ook een groep voormalige ‘toppers’ die uit de top 64 zijn weggezakt.

Maar liefst acht Nederlanders gaan hun tourkaart verliezen na het WK darts 2021, waaronder een aantal grote namen. Jan Dekker kwalificeerde zich dit jaar voor het eerst in drie jaar niet voor het wereldkampioenschap wat in combinatie met een matige twee jaar voor plek 69 zorgt op de Order of Merit. Ook Benito van de Pas, zesvoudig WK-deelnemer, moet zijn tourkaart afgeven.

Maik Kuivenhoven en Niels Zonneveld wonnen twee jaar geleden hun tourkaart, maar ondanks dat ze dit jaar op het WK stonden – en dus een goed seizoen hadden – moeten ze door mindere resultaten in het eerste jaar toch genoegen nemen met een plek buiten de top 64. Zonneveld en Kuivenhoven zullen wél ‘Men to watch’ zijn op Q-School in februari.

Geert Nentjes, Vincent van der Meer en Yordi Meeuwisse hebben de afgelopen twee jaar geen noemenswaardige prestaties behaald. Mike van Duivenbode gaf eerder al dit jaar aan een pauze te nemen van het darten.

Waar de Schot Robert Thornton in 2013 nog werd uitgenodigd voor de Premier League, eindigt hij in 2020 op plek 73 van de wereld en is dus volledig teruggezakt. Thornton mocht nog met een klein gelukje Schotland vertegenwoordigen op de PDC World Cup of Darts, maar kon zijn slechte vorm niet in een verrassing omzetten.

Ook het tourkaartverlies van Martin Schindler mag merkwaardig worden genoemd. Waar Schindler vroeger altijd de man achter Max Hopp was, is hij het laatste jaar wat uit de radar verdwenen door de komst van Gabriel Clemens. Schindler had nog wat kleine successen op de jeugdtour, maar moet ook helaas zijn tourkaart inleveren.

Opvallend is het feit dat de jonge Engelsman Harry Ward zijn tourkaart inlevert. De eenvoudig vloertoernooi-winnaar kondigde eerder het jaar aan te stoppen met darten, al waren zijn prestaties goed genoeg voor tourkaartbehoud. Er is nog geen officeel statement naar buiten gebracht door de PDC, maar verwacht wordt dat de nummer 65 van de Order of Merit, Mark McGeeney, alsnog zijn tourkaart mag behouden.

Deze 33 tourkaarthouders verliezen hun tourkaart per 2021:
Harry Ward (of/en Mark McGeeney)
Maik Kuivenhoven
Martin Schindler
Jan Dekker
Benito van de Pas

Rowby-John Rodriguez
Simon Stevenson
Robert Thornton
Jamie Lewis
Niels Zonneveld
Scott Baker
Marko Kantele
Gavin Carlin
Joe Murnan
Geert Nentjes
Conan Whitehead
Richard North
Kirk Shepherd
Christian Bunse
Toni Alcinas
Reece Robinson
Matt Clark
John Michael
Carl Wilkinson
Adrian Gray
Vincent van der Meer
David Pallett
Yordi Meeuwisse
Jonothan Worsley
Nathan Derry
Barrie Bates
Mike van Duivenbode
Michael Barnard

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *