Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

9-darter bezorgt Ilagan 6e Asian Tour zege

Na een lange lenteslaap keerde de Asian Tour vandaag weer terug. De dag kende een spectaculair einde met onder andere een 9-darter en Lourence Ilagan als winnaar. Lees hier meer.

Route naar de halve finales
In Taiwan wist thuisspeler Teng Lieh Pupo voor de tweede keer dit jaar de halve finale te halen. Hij werd vergezeld door drie spelers uit de Filipijnen: Noel Malicdem, Lourence Ilagan en Melvin Kent Pelona. Pupo rekende eerst met 5-2 af met Toshihide Hirota, waarna Daisuke Akamatsu en Wei-Fan Chang met 5-0 werden verslagen. In de kwartfinale was hij met 5-4 te sterk voor Paolo Nebrida. Malicdem wist zijn wedstrijden tegen Daryt Ramos (5-1), Michael Viola (5-3) en Ho Yin Shek (5-2) te winnen, waarna hij in de kwartfinale afrekende met Paul Lim (5-2).

Ilagan kende een goede start en hoefde in zijn vier wedstrijden tot de halve finale maar 3 legs te verliezen. Hij wist achtereenvolgens te winnen van Szu Chiang Chan (5-0), Vic Erwin Buling (5-2), Alexis Toylo (5-0) en Attapol Eupakaree (5-1). Zijn tegenstander, Melvin Kent Pelona, haalde zijn eerste halve finale ooit op de Asian Tour. Dit gebeurde door overwinningen op Shingo Enomata (5-4), Toshihiro Kawazu (5-1), Yuki Yamada (5-4), Yuya Higuchi (5-2) en Keita Ono (5-1).

Halve finales
Teng Lieh Pupo en Noel Malicdem namen het tegen elkaar op in de eerste halve finale. Pupo mocht beginnen en met een 16-darter pakte hij ook de leg. Malicdem reageerde met een 11-darter. Pupo begon echter beter aan de wedstrijd en nadat hij zijn eigen leg in 13 pijlen hield pakte hij de break in 15. Met een 18-darter pakte hij de 4-1 voorsprong, nog één leg verwijderd van de overwinning. Deze overwinning kwam er echter niet. Malicdem gooide de turbo aan en met legs in 15, 14, 10 en 13 sleepte hij toch een finaleplek uit het vuur. Hij won deze geweldige wedstrijd met 5-4.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Noel Malicdem: 108.5 / 38%
Teng Lieh Pupo: 92.5 / 50%

In halve finale nummer twee was het Lourence Ilagan vs Melvin Kent Pelona. Ilagan won het laatste toernooi en was nu weer goed op weg. Hij begon aan de wedstrijd met een 14-darter, waarna hij in 19 pijen meteen de break pakte. Pelona deed dit echter meteen terug, en met een 17-darter pakte hij ook zijn eigen leg, 2-2. Met een 18-darter pakte hij zelfs de voorsprong. Vervolgens miste hij echter 3 pijlen op een 4-2 voorsprong, waarna Ilagan gelijk kwam. Met een 19 en 18 darter gooide de Filipino de wedstrijd daarna vakkundig uit en haalde hij zijn tweede finale op rij.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Lourence Ilagan: 83.3 / 33%
Melvin Kent Pelona: 78.0 / 20%

Finale
De finale ging zo tussen de twee teamgenoten van de World Cup of Darts: Noel Malicdem en Lourence Ilagan. Ilagan wist dat zijn niveau ten opzichte van de halve finale omhoog moest, wilde hij een kans maken. Hij won in ieder geval de bull en begon met een 180. Hij won zijn eigen leg ook in 13 pijlen. In de leg van Malicdem miste hij 161 op de bull, waarna hij alsnog terugkwam en in 14 pijlen de voorsprong verdubbelde. Een magisch moment volgde. Ilagan begon met twee keer 180, waarna ook de tripple 20, tripple 19 en dubbel 12 raak waren. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Asian Tour werd er een 9-darter gegooid, ook nu weer in de finale. Ilagan moest hier even van bijkomen en Malicdem won de volgende leg. In 14 pijlen hield Ilagan daarna wel weer zijn eigen leg, waardoor de zege dichtbij was. Malicdem zette nog wel een leg op het bord, maar met een 15-darter pakte Ilagan de zege, zijn zesde Asian Tour titel. Zijn gemiddelde van 110.3 is het op één na hoogste gemiddelde op de Asian Tour ooit (nipt achter 110.5 van Malicdem).

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Lourence Ilagan: 110.3/ 56%
Noel Malicdem: 92.7 / 40%

Order of Merit
Door zijn overwinning pakt Ilagan voor de eerste keer dit jaar de leiding in het klassement. Seigo Asada valt buiten de top vier op countback achter Royden Lam.

Image courtesy of FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *