Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Alan Soutar - International Darts Open 2023

Alan Soutar grijpt raak: Schot wint eerste titel bij de PDC

Voor Alan Soutar kan het jaar nu al niet meer stuk. De Schot schreef in Hildesheim zijn eerste PDC-titel op zijn naam, door in de finale Daryl Gurney te verslaan: 8-7.

Hoe verging de dag?

Net als tijdens de vorige twee Players Championship-toernooien strijkt de PDC deze week weer neer in Duitsland. 128 spelers begonnen vol goede moed aan het elfde vloertoernooi van het jaar: doordat veel toppers afwezig waren, lagen er kansen. In ronde één vloog er meteen weer een grote naam uit: voor het derde toernooi op rij verloor Michael van Gerwen al bij de laatste 128. Franz Rötzsch was dit keer de boosdoener, want de Duitser (zonder tourkaart) was met 6-4 te sterk. Twee 9-darter trokken daarnaast ook de aandacht: Stephen Bunting vond amper vijf minuten na de start van het toernooi een perfecte leg tegen Robbie Knops, terwijl Adam Hunt hem vond tegen Kim Huybrechts.

De vraagtekens over de blessure van Huybrechts konden wel meteen de prullenbak in: de Belg noteerde in zijn eerste wedstrijd meteen een gemiddelde van 100.87 en lijkt dus zeker de World Cup te gaan spelen. In ronde twee verloor hij wel kansloos van Kevin Doets, maar ook Peter Wright, Michael Smith en Martin Schindler waren na twee wedstrijden klaar. Gerwyn Price verloor bij de laatst 16 ruim van Madars Razma (6-1), waardoor er geen enkele speler uit de top tien van de plaatsingslijst over bleef in de kwartfinale. Met vier Nederlanders was ons land daarin sterk vertegenwoordigd, maar zij konden niet voorkomen dat Daryl Gurney en Alan Soutar de finale haalden. De Schot deed dat op de meest overtuigende wijze: ‘Soots’ versloeg in de halve finale Dirk van Duijvenbode met maar liefst 7-0.

Finale

Na een dramatisch 2023 krabbelt Alan Soutar dit jaar weer op, met zijn eerste finale bij de PDC als gevolg. De Schot trof met Daryl Gurney een tweevoudig winnaar van Players Championship-toernooien én een taaie tegenstander. Die taaiheid bleek ook in praktijk: ondanks een gemiddelde van 10 punten hoger kreeg Soutar de Noord-Ier in de beginfase niet afschud. Tot 3-3 ging het gelijk op, waarna Gurney met een 12-darter zelf wél de break greep. Spannend bleef het echter: Soutar herstelde zich drie legs later, waardoor de stand op 5-5 kwam. Na vier zenuwslopende legs kreeg de finale wat het verdiende: een allesbeslissend eind. Door te beginnen met twee keer 180 gooide Soutar hierin alle spanning van zich af, waarna hij de wedstrijd met een 11-darter afmaakte: voor het eerst in zijn carrière won ‘Soots’ zo een titel bij de PDC.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Alan Soutar: 93,63 / 38%
Daryl Gurney: 85,38 / 37%

Nederlanders

Een het was een succesvolle dag voor onze landgenoten in Duitsland: naast de al eerder genoemde Dirk van Duijvenbode haalden ook Raymond van Barneveld, Kevin Doets en Niels Zonneveld de kwartfinale. Jermaine Wattimena en Jeffrey Sparidaans bereikten daarnaast de laatste 16, terwijl Wessel Nijman met een 6-0 zege op Josh Rock ook weer indruk maakte. Voor Martijn Dragt was het al helemaal een speciale dag: voor het eerst dit jaar won hij een partij op de Pro Tour (6-5 van Andy Boulton), waarna hij daarna ook meteen van Martin Schindler won en de laatste 32 haalde.

Uitslagen

Kwartfinales
Raymond van Barneveld 6-4 Kevin Doets
Daryl Gurney 6-4 James Wade
Alan Soutar 6-3 Niels Zonneveld
Dirk van Duijvenbode 6-1 Madars Razma

Halve Finales
Daryl Gurney 7-4 Raymond van Barneveld
Alan Soutar 7-0 Dirk van Duijvenbode

Finale
Alan Soutar 8-7 Daryl Gurney

Voor de volledige uitslagen, klik hier.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *