Anderson en Wright houden Schotse eer hoog op WK

Gary Anderson en Peter Wright hebben de kwartfinales bereikte op het PDC WK. Anderson rekende in een spannende wedstrijd af met Rob Cross, Wright was veel te sterk voor Ryan Searle.

Rob Cross vs Gary Anderson

Rob Cross sleept de eerste set eruit en komt op 1-0 voorsprong. Het leek Rob Cross in de eerste set vrij gemakkelijk af te gaan. Hij scoorde Gary Anderson er compleet uit en kon zo makkelijk met een 15-darter en een 14-darter op voorsprong komen. Anderson kreeg deze twee legs geen pijl op de dubbel en hij stond in de eerste leg nog niet eens op een finish. Gary Anderson gooide met de oude pijlen en heeft de pijlen van de vorige wedstrijd aan de kant gelegd. Hij begon de eerste set te laat. Hij kwam vanaf de derde leg op gang en wist met een 12-darter te breken. Hij deed dit et 3 140-ers en een 81-finish. Hij verzilverde de break binnen vijf beurten en zo gingen we naar een last-leg decider. Deze leg was van beiden spelers niet goed. Het initiatief in deze leg schommelde tussen beiden spelers. Uiteindelijk pakte Rob Cross dus de set, hij deed dit met een 78-finish.

Gary Anderson herpakte zich in de 2e set en kwam zo op 1-1. De pijlen van Anderson staan deze wedstrijd veel beter in het bord en daardoor kon Anderson de scores veel makkelijker gooien. Rob Cross kwam scorend veel te kort en kreeg in de tweede set geen pijl op de dubbel. Met een gemiddelde van 86 in de tweede set, kwam Cross tekort om kans te maken in de set. Anderson gooide een keurige set. Met een 18-darter, een 14-darter en een 13-darter wint Anderson de set met 3-0 en kwam zo uit op een setgemiddelde van 100.2.

Na de eerste set had Anderson het ook te pakken en kwam hij 2-1 voor. Hij was scorend nog steeds een stukje beter en had ook mooie finishes in huis. Hij wist al eerder in de wedstrijd een Bull finish te raken en dat lukte in deze set ook twee keer. De eerste leg brak Anderson gelijk met een 12-darter, dit was ook zijn tweede 81-finish via de Bull. In de tweede leg wist Anderson ook een Bull finish te gooien, ditmaal was het een 170-finish om de leg te houden. Cross mocht nog wel een leg houden, met twee beurten van drie trippels kwam Cross toch een leg opdagen. Cross hield de leg met een 13-darter. Verder kwam het niet voor Cross. Anderson mocht een slechte leg houden voor de set, hij deed dit met een 20-darter.

Anderson kwam ook 3-1 voor, voor de vierde set liet Anderson een sterk staaltje finishen zien. Anderson begon met een 102-finish voor de eerste leg en hier voegde hij een 116-finish aan toe voor de tweede leg. In de derde leg mistte hij nog twee dubbels om de set te pakken, maar in de vierde leg was de eerste dubbel weer raak. Rob Cross was ook deze set scorend niet aanwezig. Anderson mocht in de tweede leg breken met een 15-darter en in de vierde leg liet Cross een break toe via een 14-darter. De leg die Cross mocht houden, was ook een 17-darter, hier kreeg Cross dus ook zes beurten voor.

Cross hield zijn eigen set wel voor 3-2. Rob Cross werd eigenlijk terug in de wedstrijd gebracht door Anderson. Anderson mocht nog wel breken in vijf beurten en leek ook op weg naar de 2-0 in de set, maar de dubbel liet Anderson in de steek. Na vijf beurten stond Anderson keurig op 72, maar hij mistte vervolgens 7 pijlen op de dubbel. Cross bustte 81 tussendoor nog een keer, maar hij mocht terugkomen en brak zo terug in zeven beurten. Cross mocht van Anderson ook nog de leg houden met een 17-darter. Cross maakte de set wel fraai af, hij gooide 144 uit en was zo terug in de wedstrijd.

Rob Cross trekt de comeback door en komt op 3-3. Ook in deze set leek het daar niet op. Gary Anderson begon de set weer fenomenaal, maar zakte in en liet Cross terugkomen. Hij begon de set met een 12-darter om zijn leg te houden en hij voegde hieraan een 11-darter toe om te breken. Met een 2-0 voorsprong kwam hij op matchpoint en kreeg hij drie kansen om deze te verzilveren, dit lukte dus niet. Anderson zakte scorend in. Rob Cross mocht eerst al terugbreken met een 13-darter en kreeg hier dus vijf beurten voor, hij wist deze break ook met een 15-darter te verzilveren en zo kwam er een belangrijke leg aan voor de zesde set. In de vijfde leg van deze set kreeg Cross veel tijd van Anderson. Hij kreeg zes beurten om te breken, Anderson gooide in zijn laatste beurt ook nog 129 kapot en had zo zijn hele voorsprong verspeeld.

Gary Anderson wint toch de wedstrijd en pakte de zevende set. Het was in de beslissende set de taak aan Anderson om te breken en dit lukte uiteindelijk in de derde leg, met behulp van een 180-er, een 140-er en een 137 stond hij na drie beurten al op 44, en dit ging ook uit voor een 12-darter. Deze break verzilverde Anderson ook gelijk. Hij miste nog een hand vol matchdarts op D20, maar Cross was nog te ver weg en kreeg 108 niet uit. Vervolgens gooide Anderson D20 wel en zo pakte hij de wedstrijd in de zesde beurt van deze leg. Anderson leek de wedstrijd helemaal weg te geven, maar de 12-darter in de zevende set was genoeg om de wedstrijd er toch uit te slepen. Cross betaalde zo de rekening voor een scorend matige periode in het begin van de partij.

gemiddeldes / Dubbelpercentage:
Gary Anderson: 97.27 / 42.5%
Rob Cross: 93.36 / 44.4%

Peter Wright vs Ryan Searle

De laatste wedstrijd van 2021: Peter Wright vs Ryan Searle. De winnaar gaat met een goed gevoel het nieuwe jaar in, de verliezer zal er nog wel even ziek van zijn. Na de laatste vier sets tegen Damon Heta behoort Wright weer tot de topfavorieten. Searle wilde er graag voor zorgen dat de Schot ken verdere kansen om het WK te winnen zou krijgen, maar zijn start was niet veelbelovend. De Engelsman miste vijf pijlen om goed te openen, waardoor Wright hem meteen brak. Een 18-darter van ‘Snakebite’ volgde, waarna Searle aanhaakte met een 17-darter. De set was echter al vergeven: Wright kwam op 1-0 met behulp van een 16-darter.

Met een 18-darter sloeg Wright ook in set twee meteen toe. Een 12-darter plus 111-finish volgde. Met legs in 12 en 15 pijlen sloot Searle echter wel weer aan, maar doordat Wright in de beslissende leg een 11-darter gooide was ook hier weer niks te halen voor ‘Heavy Metal’. Toch gaf hij zich nog niet zomaar gewonnen. In zijn eigen set brak hij Wright in 14 pijlen, nadat hij ook al zijn eigen leg hield. Wright brak meteen terug, maar nadat de Schot één pijl op tops miste om er een beslissende leg uit te slepen gooide Searle een heerlijke 151-finish.

De spanning leek terug, maar dat was voor maar heel even. Wright herstelde zich snel met een 13-darter, waarna legs in nog eens 13 en 18 hem zijn eigen set al opleverden. Hij vergat in set vijf nog even door te drukken, twee pijlen werden in de eerste leg gemist om te breken. Searle kon zo nog één leg pakken, maar daar bleef het bij. Wright ratelde er legs in 15, 12 (met 132-finish) en 18 doorheen, waardoor de zege binnen was. De Schot kwam nooit in de problemen, Callan Rydz wacht in de kwartfinale.