Anderson, Smith én Wade uitgeschakeld op World Grand Prix

Ondertussen zijn we op de World Grand Prix al aangekomen bij de laatste 16. Welke darters zullen we terugzien in de kwartfinales?

James Wade vs Mervyn King
Twee ervaren mannen, met in het verleden ook al goede resultaten op de World Grand Prix, namen het in de eerste wedstrijd van ronde twee tegen elkaar op. Beide mannen begonnen degelijk aan het toernooi en hoopten hier voor meer vuurwerk te zorgen. De eerste set was, net als hun eerste wedstrijden, degelijk. Wade gooide drie 19-darters, King deed zichzelf tekort door in de vierde leg 8 pijlen op de dubbels te missen. Wade kwam met nog een 19-darter de pauze uit, en zo het een eentonige wedstrijd te worden. Dat werd het echter niet. Met legs in 12 en 16 darts kwam King op voorsprong in de set. Deze leek hij helemaal te verspelen, maar doordat Wade 5 setdarts miste, kon hij toch de stand op 1-1 zetten. Hij leek nu wakker en zette met een 10-darter (152-180-137-32) de beste leg van het toernooi neer. Met een 15 en 20-darter, tussendoor onderbroken door een 18-darter van Wade, pakte hij brutaal de voorsprong in de wedstrijd. Deze voorsprong zou hij niet meer weggeven. Sterker nog, Wade won geen één leg meer. Met legs in 18, 17 en 15 pijlen zorgde King toch wel voor een stunt, met een 3-1 overwinning plaatst hij zich voor de kwartfinale, net als op de World Matchplay.

Michael Smith vs Ian White
De tweede wedstrijd van de avond ging tussen de twee vrienden en trainingsmaten Michael Smith en Ian White. Beide ontsnapten in hun eerste ronde, maar nu lag er voor beide een unieke kans op de kwartfinale. Smith haalde die hier nog nooit, White snakt naar bevestiging op TV. In de eerste leg vlogen de breaks om de oren. Smith mocht beginnen, maar White won de eerste leg. Nog drie breaks volgden, waardoor er een beslissende leg nodig was. Smith doorbrak de reeks en pakte toch de set in 19 pijlen. White herstelde zich prima en won zijn set met legs in 12, 14 en 20 pijlen. Smith leek van slag en begon steeds meer pijlen om te openen te missen. White ging rustig door een deelde nog een klap uit: ook de set van Smith ging met 3-0 naar ‘Diamond’. Met een 16-darter pakte White zelfs zijn 7e leg op rij, waarna Smith met een 20-darter toch nog wat terug deed. Beide mannen hielden hun eigen legs, waarna er toch een einde aan de wedstrijd kwam. White gooide een 16-darter en mag zich nu eindelijk klaar gaan maken voor weer een kwartfinale op TV.

Gary Anderson vs Chris Dobey
Een wedstrijd van formaat. Gary Anderson, als vierde geplaatst voor dit toernooi, had alle moeilijkheden met Chris Dobey. De twee kwamen elkaar al eerder tegen op het afgelopen werelkampioenschap. Toen was Anderson de sterkste, maar zal dat vandaag ook weer gelden? Het antwoord is nee. Dobey liet zijn beste kunnen zien, met name op de dubbels. De eerste set werd al direct spannend. Gary Anderson begon goed aan de wedstrijd en had zelfs pijlen om de set met 3-0 op te pakken, maar deed dit niet. De Schot liet Dobey terugkomen, misschien wel extra vertrouwen krijgen, om vervolgens de set alsnog te pakken (3-2). Set nummer 2 was opnieuw zij aan zij. Beide mannen hadden moeilijkheden hun eigen leg te behouden, maar het was Dobey die de gelijkmaker maakte (2-3). Nu was de jonge Engelsman los. Met een aantal goede finishes pakte hij de voorsprong door Anderson te whitewashen (0-3). Anderson begon weer beter te gooien, maar Dobey gooide mee. 180’ers vlogen om de oren in de laatste set, maar het was Dobey die hem wist te pakken. Met een 3-1 legresultaat pakte Chris Dobey de winst met hetzelfde setresultaat. Chris Dobey mag zich gaan opmaken voor de kwartfinales.