Search
Gary Anderson

Anderson toont vorm, Wade druipt af tegen Williams

Waar Gary Anderson tegen Madars Razma bij vlagen sterk spel liet zien, is het WK voor James Wade al voorbij na een nederlaag tegen Jim Williams. Luke Humphries won juist wel.

Gary Anderson vs Madars Razma

De avond werd begonnen met tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson tegen de Let Madars Razma. Anderson schoot uit de startblokken door de eerste twee legs met finishes van 94 (12 darts) en 100 (15 darts) te pakken. Razma knokte zich terug in de set, met een 18-darter voor de break en een 15-darter in zijn eigen leg moest er een vijfde leg aan te pas komen. In die leg bleef Anderson de triples vinden en pakte in 13 darts de eerste set.

In de eerste leg van de tweede set miste de Let twee pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden en zag de Schot met een 76-finish meteen de break pakken. Deze break maakte Razma snel ongedaan, met een 121-finish brak hij meteen terug waarna hij met een 134-finish op voorsprong kwam. Ook in deze set moest de vijfde leg doorslag geven, nadat Anderson in 16 darts zijn eigen leg hield. Na een matig begin van beide heren, pakte Razma de set door 52 uit te gooien.

In de derde set gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg produceerde Razma een hele knappe 154-finish voor de break, waar Anderson stond te wachten op dubbel 11. Razma mocht nu zelf beginnen om de set naar zich toe te trekken, toch lukte dit niet. Anderson brak in 15 darts terug. In de beslissende leg kreeg Razma vier pijlen op de dubbel voor de set, maar bezweek. Anderson wist zijn zenuwen wel onder bedwang te houden en dubbel 4 bracht hem op een 2-1 in sets voorsprong. Nadat in set 4 ook legs 1 en 2 werden gewonnen door de speler die hem begon, plaatste Anderson nu de break door een 121-finish te gooien. Dit keer kon Anderson de break niet verzilveren, ‘The Flying Scotsman’ miste 5 matchdarts! Razma profiteerde en brak via dubbel 4 terug. Voor de vierde keer moest een vijfde leg beslissing brengen. Anderson was getergd om de wedstrijd in de vierde set in het slot te gooien en uiteindelijk gebeurde dit ook. De jarige Anderson produceerde een 110-finish om Razma met 3-1 in sets (3-2,2-3,3-2,3-2) te verslaan.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gary Anderson: 96,39 / 31,4%
Madars Razma: 90,96 / 28,1%

James Wade vs Jim Williams

In de tweede partij van de avond opende Jim Williams de partij tegen de nummer 8 geplaatste James Wade. De laatstgenoemde begon als betere, met een 16-darter brak hij meteen. Williams antwoordde prima, met een 107-finish maakte hij de break meteen ongedaan. Dit bleek ook het enige hoogtepunt te worden voor de Welshmen in deze set. De laatste twee legs gingen naar Wade, mede door een 94-finish in leg 4.

In de tweede set gingen de eerste twee legs met de darts mee, waaronder een 107-finish van ‘The Machine’. In de derde leg plaatste Williams de break door 71 uit te gooien. Dit vervolgde hij met een 119-finish wat hem meteen de set opleverde; 1-1 in sets!

Na de pauze bleef Williams prima doorgooien. Met een 18-darter hield hij zijn eigen leg, waarna hij via dubbel 8 Wade brak. Wade miste vier pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden. Een leg later gooide ‘The Quiff’ zijn beste leg van de partij tot zover, met een 80-finish in 14 darts kwam hij op een 2-1 voorsprong in sets! Wade staat bekend om dat hij een enorme taaie tegenstander kan zijn en dat bleek nu ook weer het geval! De vierde set werd in korte tijd gewonnen door de Engelsman. Met legs in 18,14 en 15 darts dwong Wade een beslissende set af!

Williams begon de vijfde set en hield met een belangrijke 66-finish zijn eigen leg, waar Wade stond te wachten op een dubbel. Wade antwoordde meteen, met een 17-darter kwam hij langszij. Het was Williams die als eerste op matchpoint kwam, hij hield in 13 darts zijn eigen leg. Hij begon vervolgens in de vierde leg ook nog eens fantastisch door na 9 darts op 76 te staan. Wade kon weinig meer forceren, Williams gooide tops met zijn laatste pijl en maakte hiermee de stunt compleet; James Wade is uitgeschakeld!

Jim Williams: 90,49 / 50%
James Wade: 91,01 / 50%

Luke Humphries vs Florian Hempel

De donderdagavond zat vol met grote namen. Luke Humphries was de volgende die in actie kwam: de Engelsman hoopt zijn enorm succesvolle jaar een vervolg te geven op het WK. Met Florian Hempel trof hij een tegenstander die op TV altijd wat extra’s kan brengen. Met een 13-darter begon hij ook sterk, waarna hij een leg later meerdere missers van Humphries keihard afstrafte. ‘Cool Hand Luke’ sloeg terug met een leg in 23 (!) pijlen (Hempel miste twee pijlen voor de set), gevolgd door een 18-darter. Hempel vond net op tijd zijn scores weer terug en met een 13-darter greep hij alsnog de set. Humphries moest aan de bak en deed dat meteen vanuit de pauze. Met twee 12-darters kwam hij snel op 2-0, waarna hij voor de tweede keer deze wedstrijd een 23-darter gooide: de stand kwam op 1-1 in sets.

Door een pijl op dubbel vijf te missen miste de Engelsman een set later meteen de kans op een break. Hempel profiteerde, waarna hij twee legs later weer zijn eigen leg hield. Een 17-darter leverde de break op, waardoor hij weer de leiding nam. Set vier volgde daarna het zelfde patroon als set twee. Humphries mocht hem beginnen en won alle legs, waaronder één in 11 pijlen. Een beslissende set was nodig. Hempel startte met een 15-darter, nadat Humphries twee pijlen op de dubbels miste. De Engelsman was scorend de sterkere van de twee, en dat betaalde zich twee legs later eindelijk uit. Nadat hij eerst zijn eigen leg had gehouden vond hij in14 pijlen de break. Matchpoint was bereikt: met een 18-darter maakte hij er daarna meteen een einde aan. Het was even zweten voor Humphries, maar hij keert terug na kerst.

Luke Humphries: 90.95 / 29.3%
Florian Hempel: 86.47 / 25.9%

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)