Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Lisa Ashton - World Seniors Championship 2024

Ashton blijft ongeslagen, ‘De Graaf slaat Matchplay over’

Lisa Ashton heeft een uitstekende dag gehad in Wigan bij de Women’s Series. De 53-jarige won beide toernooien, terwijl de acht namen voor de Women’s World Matchplay ook bekend zijn geworden. Lees hier meer.

Women’s Series 11

Zondagochtend begonnen 76 dames aan Women’s Series 11 in Wigan. Voor een aantal dames zou zowel dit toernooi als het volgende toernooi erg belangrijk gaan worden voor kwalificatie voor de Women’s World Matchplay. Gemma Hayter, Katie Sheldon en Aileen de Graaf waren de grootste concurrenten van elkaar. Sheldon verloor bij de laatste 16 van de Portugese Neuza Araujo, terwijl De Graaf en Hayter elkaar in dezelfde ronde troffen. Uiteindelijk was De Graaf daarin met 4-1 de sterkste. Zij stoomde vervolgens ook door naar haar vijfde finale, met knappe overwinningen op Noa-Lynn van Leuven (5-2) en Vicky Pruim (5-2).

In de finale trof ze viervoudig Lakeside-kampioen Lisa Ashton. Zij was eerder op de dag te sterk voor Kirsi Viinikainen (4-2), Beau Greaves (5-3) en Rhian O’Sullivan met 5-4, na een 4-2 achterstand. In de finale begon Ashton veel beter dan De Graaf, mede door gemiste dubbels van de Nederlandse. Hierdoor won Ashton de eerste drie legs van de partij. In de vierde leg kwam De Graaf met 15-darter op het scorebord. Daar bleef het uiteindelijk ook bij, want met een 18- en 14-darter trok ‘The Lancashire Rose’ de finale met 5-1 naar zich toe en won daarmee haar eerste Women’s Series-titel van het jaar. Met nog één toernooi te gaan had De Graaf virtueel de laatste plaats overgenomen van Hayter voor World Matchplay-kwalificatie, met een voorsprong van 700 pond.

Women’s Series 12

75 spelers begonnen zondagmiddag aan het laatste Women’s Series-toernooi van het weekend. Aileen de Graaf en Gemma Hayter lieten zich in de eerste ronde verrassen door Sharona Veld (4-3) en Neuza Araujo (4-3), waardoor de Women’s World Matchplay volledig open lag voor de dames lager in het klassement. Echter kwam er tijdens het toernooi een gerucht naar buiten dat De Graaf de Women’s World Matchplay zou laten schieten, voor een vakantie dat ze in hetzelfde weekend had geboekt. Dit hield in dat Katie Sheldon, de nummer 9 in de race, zich zou kwalificeren als geen andere speelsters haar meer kon inhalen in het klassement. Dit bleek uiteindelijk ook zo te zijn, Sheldon werd de nummer 9 in het klassement.

De finale van Women’s Series 12 ging tussen Beau Greaves en Lisa Ashton. Greaves bereikte de finale na overwinningen op o.a. Kirsty Hutchinson (4-3), Noa-Lynn van Leuven (4-1) en Lorraine Winstanley (5-4). Ashton bereikte haar tweede finale van de dag, wat ten koste ging van onder meer Lorraine Hyde (4-1), Laura Turner (5-0) en Fallon Sherrock (5-2).

In deze finale begon Ashton ook goed, met twee 17-darters waaronder een 80-finish won ze de eerste twee legs. Greaves brak in de derde leg direct terug in 17 pijlen, maar kon de finale niet in evenwicht brengen. Greaves miste een 125-finish, waarna Ashton met een 64-finish voor de derde break op een rij zorgde; 3-1. Dit keer verzilverde Ashton de break wel, via dubbel 18 kwam ze op matchpoint. Een goede leg van beide dames volgde, waarin Greaves één pijl kreeg op tops vanaf een 117-finish om in de wedstrijd te blijven. Ashton greep direct de eerste kans die ze kreeg, met een 104-finish won ze haar tweede titel op een rij en haar 17de Women’s Series-titel uit haar carrière.

Nederlanders

Aileen de Graaf werd de beste Nederlander van de dag door de finale te bereiken in het eerste toernooi van de dag. Noa-Lynn van Leuven haalde in hetzelfde toernooi de kwartfinales, terwijl ze in het tweede toernooi genoegen moest nemen met een plaats bij de laatste 16. Voor Anca Zijlstra, Priscilla Steenbergen en Sharona Veld was de laatste 32 twee keer het eindstation.

Uitslagen

Women’s Series 11
Halve finales
Aileen de Graaf 5-2 Vicky Pruim
Lisa Ashton 5-4 Rhian O’Sullivan

Finale
Lisa Ashton 5-1 Aileen de Graaf

Women’s Series 12
Halve finales
Beau Greaves 5-1 Angela Kirkwood
Lisa Ashton 5-2 Fallon Sherrock

Finale
Lisa Ashton 5-1 Beau Greaves

Women’s World Matchplay

Het deelnemersveld voor de derde editie van de Women’s World Matchplay is ook bekend geworden, het twaalfde toernooi was namelijk de cut-off voor dit grote toernooi voor de dames. Niet De Graaf, maar de Ierse Sheldon gaat het in de eerste ronde opnemen tegen Beau Greaves. De Nederlandse Noa-Lynn van Leuven treft in de eerste ronde Lisa Ashton. De Women’s World Matchplay zal zondagmiddag 21 juli worden afgewerkt in de Winter Gardens, te Blackpool. Het bracket ziet er als volgt uit:

Beau Greaves (1) vs Katie Sheldon (8)
Mikuru Suzuki (4) vs Noa-Lynn van Leuven (5)
Fallon Sherrock (2) vs Anastasia Dobromyslova (7)
Lisa Ashton (3) vs Rhian O’Sullivan (6)

Stand Women’s Series

Beau Greaves heeft het voorsprong aan de kop van het klassement nog meer verstevigd, terwijl Lisa Ashton met twee titels is opgeklommen naar een vierde plaats. Aan het einde van het seizoen kwalificeert de top twee zich voor het aankomende PDC WK.

  1. Beau Greaves 12000
  2. Fallon Sherrock 8200
  3. Mikuru Suzuki 7700
  4. Lisa Ashton 6800
  5. Noa-Lynn van Leuven 6500
  6. Gemma Hayter 4000
  7. Rhian O’Sullivan 3100
  8. Katie Sheldon 2700
Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (WSDT)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *