Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Aspinall wint tweede PC, drie 9-darters en wereldrecord in Barnsley

Zondag 9 februari werd de tweede Player Championship gespeeld in de Barnsley Metrodome. Deze dag deden er 19 Nederlanders mee. De start voor de Nederlanders was goed, het vervolg wat minder maar Dirk van Duijvenbode behaalde voor het eerst in zijn carrière de halve finale. De finale werd een wedstrijd tussen twee spelers in vorm namelijk Nathan Aspinall en Gerwyn Price.

Route naar de finale
Price mocht niet klagen vandaag. In de eerste ronde overleefde hij maar liefst 9 matchdarts tegen Toni Alcinas, daarna werden eenvoudig  John Michael (6-2) en Ryan Joyce (6-0) weg gezet. Bij de laatste 16 was Michael Smith het die Price dwong tot een beslissende leg waarna Price de tweede whitewash pakte tegen Mickey Mansell. In de halve finale tegen Dirk van Duijvenbode kwam de Nederlander nog met 4-3 voor waarop Price de laatste vier legs pakte en zo zijn eerste finale van 2020 pakte.

Aspinall kwam met gedegen spel de eerste twee rondes door tegen Carl Wilkinson (6-1) en Peter Jasques (6-4). Bij de laatste 32 kwam Aspinall 5-3 achter tegen Keegan Brown waarna “The Asp” gedecideerd de laatste 3 legs pakte in 40 darts. Jason Lowe moest er daarna aan geloven met 6-3 waarna de kraker in de kwartfinale tegen Peter Wright volgde. Beide heren zouden geschiedenis schrijven tijdens deze partij. Alle triples en dubbels vielen aan beide kanten waaronder in de negende leg een 9-darter van Aspinall. Uiteindelijk werd er in deze partij 12x 180, 2x 177 en zeven keer een 90+ finish gegooid door beide heren wat resulteerde in een gecombineerd gemiddelde van 231,2. Tijdens deze partij werd er in elke twee beurten minimaal een beurt gegooid met twee triples. Aspinall won deze wedstrijd met 6-4. In de halve finales wist Aspinall met een whitewash (7-0) tegen Gabriel Clemens de finale te bereiken.

Finale
Price mocht de finale aanvangen maar zag Aspinall direct de eerste leg pakken in 15 darts. Aspinall verzilverde deze break in 15 darts voor de 2-0. Beide spelers behielden vervolgens hun eigen leg waarbij Price één kans kreeg om terug te breken. Price behield eenvoudig zijn leg om terug te komen tot 2-3 en kreeg wederom kansen om Aspinall te breken. Dat gebeurde niet waarop “The Äsp” uitliep naar 4-2.  Aspinall maakte gebruik van de gemiste kansen van Price en brak de Wehlsman vervolgens voor de tweede keer en kwam zo in 11 darts op 5-2 waarbij Price een 161 finish maar net miste. De achtste leg ging wederom naar Aspinall waardoor de stand op 6-2 kwam. Toen Aspinall in 12 darts en een 81 finish ook de negende leg pakte voor 7-2 leeg het pleit beslecht. Price behield nog een keer zijn eigen leg in 12 darts voor de 3-7 en kreeg vervolgens weer eens twee darts om Aspinall te breken. Dat mislukte wederom waarop Aspinall de laatste leg pakte en zo 8-3 won en de tweede winnaar van het nieuwe seizoen in Player Championships werd.

Gemiddeldes/finishpercentanges;
Price 97,3 / 30% (3/10)
Aspinall 101,3 / 53% (8/15)

Nederlanders
Er deden vandaag evenals gisteren 19 Nederlanders mee. Die begonnen goed want 12 van hen behaalden de tweede ronde. Zes spelers overleefden de tweede ronde te weten Van Gerwen, Kuivenhoven, Wattimena, Noppert, Van Duijvenbode en Zonneveld. Kuivenhoven deed dat door knap Mensur Suljovic met 6-3 uit te schakelen. Bij de laatste 32 verging het de Nederlanders minder goed. Ondanks een redelijk gunstige loting verloren Wattimena (1-6 vs Hughes), Kuivenhoven (2-6 vs Clemens),  Zonneveld (1-6 vs Mansell) en Noppert (1-6 vs Jef Smith) kansloos waardoor Van Gerwen en Duijvenbode door gingen. Dirk van Duivenbode deed dat door Glen Durrant met 6-1 te verschalken. Van Gerwen ging er bij de laatste 16 uit tegen Jamie Hughes met 5-6 waarmee Hughes zijn eerste overwinning ooit op Van Gerwen behaalde. Van Duijvenbode mocht het net als gisteren bij de laatste 32 op gaan nemen tegen de man in vorm die gisteren de finale behaalde Jeff Smith. In tegenstelling tot gisteren trok Van Duijvenbode nu wel aan het langste eind met 6-5 en behaalde zo de laatste 8. Van Duijvenbode behaalde voor het eerst ooit de halve finale. Daarin mocht hij het opnemen tegen Gerwyn Price, Dirk kwam nog met 4-3 voor maar zag Price toen weglopen en de laatste vier legs pakken.

Bijzonderheden
Gary Anderson (winnaar gisteren), Rob Cross en Simon Whitlock waren de gevestigde namen die de eerste ronde niet overleefden. Na twee 9-darters gisteren tijdens de eerste PC was het vandaag weer raak. Vandaag werden er zelfs drie gegooid! Keegan Brown deed het in de laatste leg van zijn eerste ronde partij (177/177/147) tegen Krzysztof Kciuk, en Scott Baker deed het in de eerste ronde (180/180/141) eveneens en wel tegen Danny Noppert. Nathan Aspinall herhaalde het kunstje bij de laatste acht tegen Wright middels (177/180/144) en won deze wedstrijd met 6-4 . In deze wedstrijd werden er door de spelers eveneens 14 maximale scores gegooid (12x 180 & 2x 177) Tevens werd er in die wedstrijd een wereldrecord gecombineerd gemiddelde gegooid met 231.2 (Aspinall 117,5 vs Wright 113,7)!

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *