Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Berry van Peer

Berry van Peer wint Tour Card, Barry en Rydz toernooien

Op de laatste dag van de Development Tour was er nog genoeg te verdelen. Voor onder andere Berry van Peer lag er veel in het verschiet, en hij werd uiteindelijk beloond met een Tour Card. Keane Barry en Callan Rydz wonnen op de zondag.

Development Tour 9

Nog twee toernooien knallen voor de topnamen, met hopelijk een beloning aan het einde. Dat was het doel aan het begin van de dag, en dat was iets wat Keane Barry zeker had begrepen. Op de zaterdag won hij al een toernooi, op zondag ging hij rustig verder met wedstrijden winnen. In zijn eerste vier wedstrijden verloor hij zelfs maar 2 legs. In de kwartfinale trof hij met Harry Ward een sterke tegenstander, maar door bijna 100 gemiddeld te gooien won hij alsnog gemakkelijk met 5-2. Damian Mol volgde in de halve finale. De jonge Nederlander speelde erg goed deze drie dagen, maar in deze wedstrijd sloop de vermoeidheid er in. Barry profiteerde optimaal en won met 5-0.

Net als bij DT8 was de andere finalist Ryan Meikle. Hij was uit op revanche, en begon net als Barry zijn dag uitstekend. Ook hij verloor maar twee legs in zijn eerste vier wedstrijden. Daarna volgden drie wedstrijden tegen Nederlanders. Gian van Veen kreeg met 4-2 klop, Geert Nentjes werd in een geweldige pot waarin beide mannen boven de 100 gemiddeld speelden met 5-4 verslagen en in de halve finale kwam ook Berry van Peer één leg te kort.

Wat volgde was een finale van ongekend niveau. Met een 18-darter van Barry begon het nog niet geweldig, maar een 13-darter van Meikle deed dit al snel vergeten. Barry volgde dit met legs in 15 en 13 pijlen, Meikle reageerde weer met een 15 en 11-darter. Een 108-finish voor een 15-darter leverde Meikle voor het eerst een voorsprong op, waardoor hij ook voor de wedstrijd mocht gaan gooien. Met een 15-darter sleepte Barry er echter een beslissende leg uit. Een 14-darter was hierin genoeg voor een tweede titel en nog belangrijker, een Tour Card.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Keane Barry: 101,7 / 42%
Ryan Meikle: 104,7 / 36%

Development Tour 10

Voor veel spelers waren de kansen op Tour Cards en WK plekken nu wel weg, maar voor Berry van Peer stond de druk er vol op. Hij moest een horde van spelers achter zich houden, maar hij slaagde hier met vlag en wimpel voor. Pas in de halve finale verloor hij en zo stelde hij zijn Tour Card veilig. Hij verloor in die halve finale van toch wel een verrassende naam. Lee Lok Yin, overgevlogen vanuit Hongkong, haalde tijdens zijn eerste weekend meteen een finale. Dit deed hij door zijn tegenstanders steeds geen kansen te gunnen. Ook hij, net als de finalisten in DT9, verloor maar twee legs in de eerste vier wedstrijden. Hierin noteerde hij onder andere een gemiddelde van 99.7. Bij de laatste 16 rekende hij met 4-2 af met Keith O’Neill, in de kwartfinale was hij met 5-2 te sterk voor Joe Davis. Een gemiddelde van 90.1 was genoeg tegen Van Peer, die ondanks de 5-2 nederlaag hier zeker niet van hoefde te balen.

Callan Rydz was de tegenstander, en ook iemand met een stuk meer ervaring. De Engelsman heeft een Tour Card en won ook al meerdere Challenge/Development Tour titels. Bij de laatste 32 kwam voor hem de eerste test tegen Niels Zonneveld. Een gemiddelde van 103.1 hielp hem hier met 4-2 langs. In de kwartfinale werd het moeilijker, hier trof hij Keane Barry. Eindelijk werd er een einde aan de zegereeks van de Ier gebracht, Rydz won met 5-4. In een geweldige halve finale tegen Owen Roelofs, die erg goed speelde het hele weekend, kwam Rydz als sterkste boven. Een gemiddelde van 102.3 tegen Roelofs zijn gemiddelde van 101.5 was het verschil, 5-3 werd de eindstand.

Het verschil in ervaring leek heel even niks uit te gaan maken. Yin begon namelijk met een 12-darter en 141-finish aan de wedstrijd. Rydz was echter totaal niet onder de indruk en reageerde met een 11-darter. Dit was voor Yin ook meteen het einde. Rydz won de volgende vier legs in 14, 21, 16 en 12 pijlen, waardoor de Engelsman het laatste toernooi won.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Callan Rydz: 104,3 / 45%
Lee Lok Yin: 90,0 / 20%

Nederlanders

Naast de halve finale plekken voor Van Peer, Mol en Roelofs kenden ook Geert Nentjes en Danny van Trijp een goed toernooi tijdens de laatste dag. Beiden haalden een kwartfinale. Van Trijp haalde ook nog een laatste 16, hetzelfde wat ook Gian van Veen voor elkaar kreeg. Al met al een zeer succesvol weekend voor de Nederlanders.

Eindklassement

Ryan Meikle heeft de Development Tour 2020 gewonnen. De Engelsman mag zich hierdoor ook op gaan maken voor het WK. Doordat hij voor volgend jaar al een Tour Card heeft, gaat die over naar de nummer drie op de ranking, namelijk Berry van Peer. Keane Barry is de gelukkige die zowel een Tour Card als een WK-plek bemachtigt. Damian Mol, Kevin Doets en Niels Zonneveld (en Wessel Nijman, afhangend van zijn aankomende schorsing) winnen een plek op de UK Open.

Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *