Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Bijna een horrordag voor Nederlanders op dag 1 in Hamilton

Vrijdagochtend werd de eerste ronde van de NZ Darts Masters gespeeld in de stad Hamilton. Zoals andere World Series toernooien in Oceanië bestaat het spelersveld uit 8 geplaatste spelers en deze geplaatste spelers worden gekoppeld aan de Australische en Nieuw Zeelandse favorieten spelers, in dit geval was Simon Whitlock (Australië) bij de geplaatste spelers gebracht.

James Wade – Craig Caldwell
James Wade begon de wedstrijd lekker met een 13 darter en maakte er 1-0 van op zijn favoriete dubbel de dubbel 20. Caldwell gooide vervolgens een 15 darter met een 142 finish om zijn eigen leg te houden, 1-1. Hierna volgde een iets mindere leg van beide mannen het eindigde in een dubbel 5 finish voor Wade en een 19 darter. Caldwell begon goed aan de 4e leg en pakte daarom ook zijn eigen leg weer, 2-2. In de volgende leg werden door beide spelers een 180 gegooid en het liep gelijk op, alleen Wade begon dubbels te missen waar Caldwell gebruik van kon maken, 2-3. Met de break in het voordeel pakt Caldwell vervolgens ook de 6e leg met een 18 darter omdat Wade weer dubbels miste, 2-4. Wade herpakte zichzelf wel weer  na deze leg en gooide een 15 darter via een 96 finish. Maar in de 8e leg is het scorend te weinig voor Wade en zo was Caldwell 1 leg verwijderd van de winst, 3-5. Nu moest Wade wel en dat doet hij vervolgens ook met een 116 finish in de 9e leg en een 140 finish in de 10e leg. In de deciding leg was Wade toch net de sterkere en komt uit de wedstrijd als een winnaar, 6-5.

Simon Whitlock – Ben Robb
Whitlock begon de eerste leg heel zwak maar gooide op een hele belangrijke tijd een 180 waardoor hij zijn eerste leg nog kon winnen, 1-0. In de tweede leg miste Robb 3 dubbels op de dubbel 20 en moet dus ook deze leg inleveren aan Whitlock. Maar vervolgens won Rob 4 legs achter elkaar! een 15 darter met een 80 finish, een 13 darter met een 171 score, nog een 15 darter en eindigde de reeks met nogmaals een 15 darter. Maar Whitlock kwam terug en pakte de 8e leg na het missen van dubbels van Robb. De volgende leg pakte Whitlock ook met een 180 en een 127 finish achter elkaar. Robb probeerde zich te herpakken en dat lukte want scorend was Whitlock niet goed genoeg. De laatste leg werd ook nog door Robb gepakt via een 15 darter met een 80 finish en daarmee was hij de eerste verassing van de avond/ochtend.

Daryl Gurney – David Platt
Gurney begon steady aan de wedstrijd met hoge scoring maar wel met het missen van dubbels, hij pakte wel de eerste leg, 1-0. Vervolgens pakte Gurney 4 legs op rij via een 17 darter, twee 14 darters en eindigde de reeks met een 15 darter via een 118 finish. In de 6e leg maakte Gurney er een potje van en zorgt ervoor dat Platt kon breken naar, 5-1. In de volgende leg gooide Gurney zijn eerste 180 maar verloor de leg alsnog aan Platt. Maar in de 8e leg komt er een einde aan de partij, na het missen van de matchdarts in leg 6 pakte hij de overwinning met een 16 darter via de dubbel 20.

Rob Cross – Warren Parry
Warren Parry is de wildcard van dit toernooi, hij is namelijk in de plaats gekomen van Corey Cadby, die moest afzeggen wegens persoonlijke redenen.  Cross was de best spelende geplaatste speler van deze ronde. Maar hij kwam niet goed uit de startblokken, Parry pakte de eerste leg met een 15 darter via een 84 finish. Hierna was het wel weer een periode van  dominantie voor Voltage. Hij won de volgende 4 legs met een zwakke 18 darter, een 13 darter met een score van 174, een 16 darter en sloot deze reeks af met een 132 finish. Hierna pakte Parry wel weer een leg maar het was niet genoeg , want Cross pakte de laatste twee legs met een 13 darter en eindigde het met een 16 darter. Hij eindigde met een gemiddelde van 99.84 en een uitstekend dubbelpercentage van 60%.

Gary Anderson – Haupai Puha
In het interview wat Anderson gaf voor de wedstrijd zei hij dat hij ongelooflijk veel last had van een bepaalde kies en dat hij zelfs een tandarts moest opzoeken in Nieuw-Zeeland. Hij speelde deze wedstrijd dus met een pijnlijke kies, dit kon je goed terugzien in de wedstrijd. Beide spelers waren ongelooflijk slordig, dit leidde weer tot lage gemiddeldes. Anderson pakte de eerste leg wel met een 117 darter en een 70 finish. Puha deed hetzelfde terug en maakte de 1-1. In de hierop volgende leg zorgde Anderson voor de eerste 180 van de wedstrijd en pakte de leg ook met een 16 darter. Daarna brak hij Puha weer na veel slordig opzet werk van beide mannen. Maar Puha brak gelijk weer na het missen van dubbels van Anderson, 3-2.  Puha leek te verbeteren en gooide 2x een 180 in de 6e leg en zorgde voor een 11 darter. Maar na deze leg verzwakte Puha en kan Anderson de wedstrijd van hem afpakken met een, 18 darter, 20 darter en eindigde met een 19 darter.

Peter Wright – Damon Heta
Damon Heta wilde zich weer herpakken na zijn eerdere World Series overwinning in Brisbane, maar daarvoor had hij veel beter moeten spelen deze wedstrijd. Peter Wright ging met behoorlijk wat gemak over hem heen. Snakebite pakte namelijk de eerste 4 legs met een 16 darter, een 13  darter, een 18 darter met een mooie 130 finish en eindigde zijn  reeks met een 17 darter. In de 5e leg liet Heta zichzelf wel weer even zien met een 117 finish maar het was simpelweg niet genoeg om Snakebite te breken. Uiteindelijk wint Wright met 6-1 via een 12 darter met een 180 score en een 84 finish.

Michael van Gerwen – Kyle Anderson
Van tevoren werd al gesproken dat Michael de moeilijkste tegenstander had geloot en dit was misschien ook wel de waarheid. Hij begon namelijk enorm ‘shit’ (zijn eigen woorden in het interview) aan de wedstrijd hij verloor de eerste twee legs van de Australiër en hij gooide zelf een gemiddelde rond de 78. Daarna kwam hij wel terug in de wedstrijd met een 17 darter en een 16 darter, met geluk want Anderson miste een dubbel om de 3-0 te maken. Hij gaf hierna weer een leg weg aan Anderson terwijl hij zelf een 180 had gegooid. Vanaf dat moment was de wedstrijd enorm spannend en was er niet veel verschil tussen de twee mannen. Anderson pakte eerst de 7e leg met een 14 darter en een 88 finish. Daarna pakte Michael er weer één met een 13 darter. Het ging met de darts mee, ook in de volgende leg pakte Anderson hem met een 18 darter, terwijl Michael weer een 180 heeft gegooid in die leg. Dan kwam een hele belangrijke voor Michael hij gooide een 164 finish en zorgt voor een deciding leg. Michael begon ongelukkig en moest een 180 incasseren maar door scores in de 100 en de missers van Anderson wint Michael op het nippertje de wedstrijd met 6-5.

Raymond van Barneveld – Cody Harris
Cody Harris is niet iemand om te onderschatten en Barney wist dit natuurlijk. En hij begon goed aan de wedstrijd met een 180, een 107 finish en daarmee een 12 darter. Hierna doet Harris bijna hetzelfde met een 13 darter. Vervolgens miste Barney heel veel dubbels, maar hij wint nog wel leg 3 en leg 4 via een 20darter en een 15 darter. Hierna werden het missen van dubbels nog erger en stond hij op 3 van de 23 dubbels gegooid. Hierdoor moest hij legs gaan inleveren aan Harris. Maar Barney bleef vechten en scoorde enorm goed alleen de dubbels bleven misgaan. Zo stond hij toch 3-4 achter. Hij begon de 8e leg met een 18- en pakte de leg zo met een 14 darter. Dan de mooiste leg van de avond/ochtend voor Raymond, een 180 en een 161 finish zorgde voor een 5-4 voorsprong. Harris pakte de volgende leg wel weer wat zorgt voor een deciding leg. Drama! Harris begon de leg met een 180, Barney bleef geloven en zorgde zelf voor een 180 en na de misser op de bull van Harris gooit Barney 64 uit. Hij is door naar de volgende ronde, maar de Nederlanders gingen door het oog van de naald.

Morgen:
Peter Wright – James Wade
Daryl Gurney – Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen – Gary Anderson
Rob Cross – Ben Robb
hierna volgen ook nog de halve finales en de finale, de wedstrijden beginnen om 8:00 Nederlandse tijd.

 

Image courtesy of FOTO: Sven Neuschäfer (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *