Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Brian Raman

Brian Raman: ‘Van den Bergh was belangrijk voor iedere stap in m’n carrière’

Brian Raman pakte begin januari dit jaar voor de eerste keer een tourkaart in zijn carrière en wordt daarmee de zesde Belg op het PDC-circuit aankomend jaar. Darts Actueel sprak met de 25-jarige over o.a. hoe belangrijk Dimitri van den Bergh voor hem is en de populariteit van darts in Belgie.

Brian Raman moest beginnen in de First Stage van Q-School en kende een slechte start, hij verloor op de eerste dag in zijn eerste wedstrijd, waardoor hij nog twee dagen over had om zich te plaatsen voor de Final Stage. Op dag twee behaalde Raman de kwartfinales wat uiteindelijk voldoende was voor een plaats bij de beste 128 spelers. De Final Stage begon net als in de First Stage met een verliespartij in de eerste ronde, Martijn Dragt versloeg hem in een goede partij. Opnieuw werd de tweede dag een succesvolle dag. Raman wist namelijk de dagwinst te pakken, waardoor hij automatisch een tourkaart pakte. In de finale trof hij Jules van Dongen. Raman kijkt als volgt terug op die finale: “Ik heb eigenlijk de hele dag heel erg zelfverzekerd staan te spelen, dus ik ging die finale ook zelfverzekerd in. In de eerste legs draaide het toch heel anders uit, dan wat mijn gevoel was. Ik kwam 4-0 achter tegen Jules van Dongen, maar ik heb geen enkele seconde liggen twijfelen dat ik er geen wedstrijd meer van kon maken. Ik stond de hele dag erg goed te gooien, mijn timing over de hele dag was perfect. Ik ben altijd blijven geloven dat ik nog iets in de wedstrijd kon betekenen. Toen ik die wedstrijd toch nog won had ik in mijn gedachte om wel te gaan juichen als ik ooit een tourkaart zou halen, maar uiteindelijk deed ik dat niet. Ik gooide dubbel 18 met mijn tweede pijl en het enige wat door mijn hoofd ging was, pijltjes halen en hand geven. Pas toen ik mijn hand gaf en Jules van Dongen mij feliciteerde, toen dacht ik: ik heb nu 100% een tourkaart. Toen pas begon het besef, het heeft wel een minuut of twee geduurd voordat het besef er echt was.”

Raman heeft tot zover al genoeg hoogtepunten gekend in zijn nog korte dartcarrière. Zo won hij drie WDF-titels, was hij de nummer één van de WDF, bereikte hij in 2020 de finale van de Dutch Open en stond hij al eens op de UK Open. Al deze successen heeft hij o.a. te danken aan Dimitri van den Bergh, de nummer 9 van de wereld. “Elke stap die ik momenteel al heb gezet is ook door Dimitri, omdat we ook heel veel trainen. Hij deelt ook zijn ervaringen, waardoor ik ook kan leren van die situaties als ik er ooit zelf in ga komen. Dimitri helpt mij enorm veel en ik ben er ook zeker van dat we elkaar nog naar een beter niveau kunnen krijgen, dan waar we nu al zitten.”

De populariteit van darten in België neemt elk jaar steeds meer toe. Dit is begonnen sinds Dimitri van den Bergh de World Matchplay wist te winnen. Vanaf dat moment zorgt de Belgische TV ervoor dat de dartsport steeds meer aandacht krijgt, wat resulteert in spelers die de sport serieuzer begint te nemen. Zo spelen er volgend seizoen 7 woonachtige Belgen op het PDC-circuit. “We hadden al vier Belgen op de tour en nu worden het zeven spelers die woonachtig zijn in België. Het komt vooral doordat Dimitri de World Matchplay heeft gewonnen. Er is heel veel animo geweest van de Belgische televisie, waardoor darten in België nu wel aan het boomen is. Het is nu enorm populair, dus ik denk dat er nog meer Belgen in de toekomst gaan zijn die mee kunnen draaien bij de PDC.”

Bekijk hieronder het complete interview met Brian Raman.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Brian Raman: ‘Van den Bergh was belangrijk voor iedere stap in m’n carrière’