Chris Dobey - Grand Slam of Darts 2023

Chris Dobey wint heerlijke partij, Bunting imponeert en Cullen wint

De kerstdagen zijn voorbij en woensdag werd het WK Darts weer hervat. Ook op donderdagmiddag stonden een aantal mooie partijen op de planning.

Florian Hempel 0-4 Stephen Bunting

Florian Hempel en Stephen Bunting mochten de middag openen en deden dit met een knallende eerste set. 180’ers bij de vleet, een 164-finish van Hempel en twee 11-darters van Bunting bracht de set tot een beslissende vijfde leg. Deze ging met een 15-darter naar de Engelsman vanaf 64. Tijdens de onderbreking stonden beide heren op een gemiddelde van 107,64 (Hempel) en 115,62 (Bunting). Ook in de tweede set bleef met name Bunting doorstomen. De Engelsman pakte ook deze set, en wel via de dubbel 8.

Het was zeker niet dat Hempel zo slecht speelde. In tegendeel zelfs. Ook in set drie ging het namelijk gelijk op, maar was het Bunting die in de laatste, beslissende leg twee keer een 180-score produceerde. Met een 13-darter ging ook deze set naar ‘The Bullet’ en had Bunting nog maar één set nodig voor de wedstrijd. In de vierde set kreeg Hempel een aantal kansjes om in de wedstrijd te blijven, maar deze werden gemist. Bunting brak in de derde leg met een 11-darter vanaf 84, waarna de Engelsman op matchpoint kwam. Opnieuw miste Hempel kansen op de dubbel, waarna Bunting vanaf tops toesloeg. ‘The Bullet’ mag het in de achtste finale gaan opnemen tegen Michael van Gerwen.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Florian Hempel: 93,79 / 33,3%
Stephen Bunting: 101,15 / 52,2%

Joe Cullen 4-2 Ryan Searle

Ook de tweede partij van de middag beloofde spektakel. Ryan Searle mocht de partij beginnen, maar moest de eerste leg laten aan zijn tegenstander, Joe Cullen. ‘Rockstar’ produceerde een 121-finish en zou de set uiteindelijk winnen met 3-1 in legs. Een 14-darter was genoeg om de set binnen te slepen. Searle begon in de tweede set met het missen van dubbels en dat brak ‘Heavy Metal’ dan ook op. De eerste leg ging nog wel naar Searle, maar vervolgens gingen er drie legs op een rij naar Cullen. Een 14-, 13- en nog een 14-darter waren genoeg voor setwinst.

Searle gaf zich echter nog lang niet gewonnen en vocht terug. De derde set ging met maar liefst 3-0 in legs naar ‘Heavy Metal’, die zijn come-back in de vierde set voltooide. Cullen kreeg op 2-2 in legs pijlen voor de 3-1 voorsprong in sets, maar miste een volledige hand op de dubbel 18. Searle profiteerde optimaal, gooide 124 uit op de bulls-eye en zat weer volledig in de wedstrijd.

Searle stond weer op gelijke hoogte, maar gaf de voorsprong ook weer uit handen. Tweemaal miste hij een groot getal om een goede dubbel over te houden en tweemaal profiteerde Cullen. ‘Rockstar’ raakte de dubbel 4, waarna hij op 2-0 in legs kwam met een 77-finish. Toch gaf ook Cullen de legs net te makkelijk terug, waardoor een vijfde leg gespeeld moest worden. Cullen haakte af, maar opnieuw miste Searle de pijlen voor de set. Met een gemene 85-finish ging de set alsnog naar Cullen. ‘Rockstar’ zette door, pakte de eerste leg van de zesde set en kwam met een 11-darter op matchpoint. Een 104-finish hield Searle nog in de wedstrijd en ‘Heavy Metal’ kwam zelfs nog op 2-2. Verder kwam het echter niet. Cullen raakte tops en plaatste zich voor de achtste finales.

Joe Cullen: 96,51 / 40%
Ryan Searle: 93,94 / 23,5%

Ross Smith – Chris Dobey

Ook de laatste wedstrijd van de middag begon heerlijk, want beide spelers openden met beiden een 180-score. De eerste leg ging met een 13-darter naar Dobey, waarna Smith iets terugdeed met een 12-darter. De set ging echter naar Dobey, die afsloot met een fraaie 116-finish in 12 darts. Smith gooide goed, maar Dobey was simpelweg te goed voor zijn tegenstander in de beginfase. Een sterke 86-finish hield Smith op 2-0 in legs in de set, maar het was niet genoeg voor ‘Smudger’. Ook de tweede set ging naar ‘Hollywood’, die onder meer twee 12-darters en een 124-finish produceerde in deze set.

Ook in de derde set bleef Dobey doorbeuken. Met een 84-finish ging de eerste leg naar ‘Hollywood’ en ook kwam hij in no-time op een 2-0 voorsprong. Toch miste Dobey volledig uit het niets acht(!) pijlen voor de set, waarna Smith toesloeg en de dubbel 8 raakte. Met een 11-darter kwam Smith op 2-2 in legs en een hele strakke 85-finish leverde ‘Smudger’ zelfs de set op. Ook de vierde set zou naar Smith gaan, aangezien hij, bij een 2-1 voorsprong in legs, aan een 17-darter genoeg had.

Dobey herpakte zich in de vijfde set. Tot aan 2-2 in legs ging de set gelijk op, maar het was ‘Hollywood’ die in de beslissende leg afstand nam. Dobey raakte de dubbel 16 en kwam op een 3-2 voorsprong. In de zesde set pakten beide heren een leg, totdat Smith in de derde leg de kansen miste om op voorsprong in legs te komen. Dobey gooide 60, kwam op matchpoint en leek de genadeslag te hebben uitgedeeld. Smith kreeg 170 niet uitgegooid, waarna Dobey met een 14-darter de partij binnen hengelde.

Ross Smith: 103,33 / 35,5%
Chris Dobey: 102,36 / 35,7%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)