Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Christian Perez wint 1e PDC Asian Championship

Christian Perez heeft in Japan de eerste editie van het PDC Asian Championship gewonnen. De Filipino wordt daarnaast op het PDC WK vergezeld door Lourence Ilagan, Toru Suzuki en Paolo Nebrida.

Groepsfase: Asada sneuvelt

De eerste editie van het PDC Asian Championship beloofde een succes te worden. Met 163 spelers in het kwalificatietoernooi werden de verwachtingen al overtroffen, kwaliteit was er in ruime mate aanwezig. Op de zaterdagochtend mochten de 48 overgebleven spelers aan het eindtoernooi beginnen. In 16 groepen van 3 werd er gestreden om een plek bij de laatste 16. Lourence Ilagan, één van de favorieten voor de titel, kwam nog goed weg: hij verloor zijn tweede wedstrijd van Shingo Enomata (5-3), maar omdat hij in zijn eerste partij met ruime cijfers had gewonnen van Mitsuhiko Tatsunami (5-1) bereikte hij toch de knock-out fase.

Paul Lim deed dit ook. De 68-jarige won wel zijn twee wedstrijden, al was ook hij dichtbij uitschakeling. Keita Ono miste één matchdart om de man uit Singapore naar huis te sturen. Seigo Asada en Mikuru Suzuki konden dat wel na hun tweede wedstrijd. Asada verloor zelfs allebei zijn wedstrijden, terwijl Suzuki alleen haar meerdere moest erkennen in Yuichiro Ogawa (5-0).

Laatste 16: Lim mist zijn kans

Meteen volgend op de groepsfase werd er op zaterdag ook de laatst 16 gespeeld. De winnaars zouden op zondag terugkeren voor de allesbeslissende duels richting het WK. In de bovenste helft van het speelschema kwam de favorieten niet in de problemen. Ilagan versloeg Chaiyan Paiaree zelfs met 5-0, terwijl Christian Perez met 5-2 te sterk was voor RJ Escaros. Met Paul Lim tegen Toru Suzuki stond er in de onderste helft wel een kraker op het programma. Suzuki vond uit het niets zijn A-game en maakte het Lim enorm lastig. De Japanner kwam met 4-1 voor, maar Lim vocht zich terug tot 4-4, onder andere met een 170-finish. De ‘Singapore Slinger’ kreeg uiteindelijk zelfs 2 matchdarts, maar nadat hij die miste kreeg hij alsnog de deksel op zijn neus. Suzuki gooide 74 uit voor de zege.

Kwartfinales: Ilagan, Perez, Suzuki en Nebrida naar WK

Het belangrijkste onderdeel van het Asian Championship was niet perse de titel, maar juist de kwartfinales. De winnaars van deze wedstrijden zouden namelijk het WK halen. Lourence Ilagan deed dat de afgelopen jaren al, en ook dit jaar is hij er bij. Zonder goed te spelen versloeg hij Yuichiro Ogawa (6-4). Landgenoot Christian Perez keert ook terug naar Ally Pally: al drie keer eerder stond hij op het PDC WK, maar dit keer mag hij Yoshihisa Baba een extra bedankje sturen. De Japanner miste namelijk 5 matchdarts. Yuki Yamada volgde, helaas voor hem, het voorbeeld van zijn landgenoot. Tegen Toru Suzuki miste hij 4 pijlen om het WK te halen, waarna Suzuki het ticket voor zijn neus weggreep. In de laatste kwartfinale was het Paolo Nebrida die toesloeg. De nog jonge Filipino versloeg Jun Matsuda met 6-1 en een gemiddelde van 90, waardoor hij zijn debuut mag gaan maken op het WK.

Halve Finales: Ondermaatse Ilagan verspeelt kans

De WK-plekken waren vergeven, nu het startbewijs voor de Grand Slam of Darts nog. Lourence Ilagan leek hier, voorafgaand aan het toernooi, de favoriet voor. Hij kon vandaag echter niet het spel brengen dat hij had gehoopt. Christian Perez kon dat wel: de drievoudig WK-deelnemer vernederde Ilagan met een 6-1 zege. Nebrida maakte het feestje van de Filipijnen daarna wel compleet: Toru Suzuki werd eindelijk wel afgestopt, Nebrida was met 6-3 te sterk.

Finale: Perez schrijft geschiedenis

Twee vrienden uit de Filipijnen die om de eerste Asian Championship-titel strijden: mooier kon niet. De finale werd een achtbaan, in de eerste legs vlogen de breaks de spelers om de oren. Nebrida was de eerste die een gat van twee legs wist te slaan door in leg acht Perez te breken. De stand kwam op 5-3, maar vanaf hier stortte de jongste van de twee compleet in. Perez won drie legs op rij en kwam als eerste op matchpoint. Hij leek het in zijn eigen leg eenvoudig uit te spelen, maar na acht gemiste matchdarts kwam Nebrida alsnog dichtbij. Een belissende leg kwam er echter niet: uiteindelijk vond Perez dubbel één wel, waardoor de titel een feit was. De 40-jarige Filipino zal in november zo zijn debuut maken op de Grand Slam of Darts.

Christian Perez: 83.51 / 35%
Paolo Nebrida: 83.95 / 29%

Uitslagen

Kwartfinales
Lourence Ilagan 6-4 Yuichiro Ogawa
Christian Perez 6-5 Yoshihisa Baba
Toru Suzuki 6-5 Yuki Yamada
Paolo Nebrida 6-1 Jun Matsuda

Halve Finales
Christian Perez 6-1 Lourence Ilagan
Paolo Nebrida 6-3 Toru Suzuki

Finale
Christian Perez 7-5 Paolo Nebrida

Image courtesy of FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *