Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jonny Clayton

Clayton ook de sterkste in Birmingham, Wright laat zich zien

Net als in Berlijn heeft Jonny Clayton ook in Birmingham de titel gepakt. De Welshman stijgt op de ranglijst door naar plek drie door een herboren Peter Wright te verslaan in de finale: 6-5.

De tiende speelronde van de Premier League begon in Birmingham met Michael van Gerwen tegen Chris Dobey. Nadat de openingsfase redelijk gelijk opging, was het Van Gerwen die de best eindsprint in huis had. Dobey maakte met een 12-darter er 3-2 van, maar daarna won Van Gerwen drie legs in 16,14 en 12 (125-finish) pijlen om met een 6-2 overwinning de halve finales te halen. Beide heren noteerden een gemiddelde van boven de 106! Een spannende wedstrijd volgde tussen de nummer 4 en 5 in het klassement; Nathan Aspinall tegen Jonny Clayton. Clayton pakte in de beginfase van de partij twee keer een break, om 2-0 en 4-2 voor te komen. Beide breaks werden ongedaan gemaakt door Aspinall voor 4-4. Het leek erop dat er een beslissende leg aan te pas moest komen, maar dat gebeurde niet. Aspinall begon leg 10 met zes perfecte pijlen, maar miste vervolgens vier keer op de dubbel. Clayton profiteerde, met een 78-finish trok hij de partij met 6-4 naar zich toe.

In de derde kwartfinale kwam de man in vorm in actie, Gerwyn Price nam het op tegen Dimitri van den Bergh. Price begon ijzersterk door de eerste drie legs te pakken, maar zag de Belg vervolgens helemaal terugkomen tot 3-3. De resterende legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor ‘The Iceman’ met een 13-darter alsnog de zege pakte. De kwartfinales werden afgesloten met de tweede overwinning van Peter Wright. Hij versloeg de wereldkampioen Michael Smith met 6-1, die vooral erg veel miste op de dubbels.

Verrassingen in de halve finales

In de eerste halve finale mocht Michael van Gerwen tegen Jonny Clayton aantreden. Van Gerwen begon scorend erg goed, maar hij was aan het eind van de legs slordig. Clayton wist daarvan te profiteren. Na twee breaks wist Clayton de derde leg te houden. Wanneer Van Gerwen het scorend ook niet meer kon produceren, liep Clayton ook uit. In de vierde leg mocht Clayton breken en hij wist de break te verzilveren met een 11-darter. Deze voorsprong gaf Clayton ook niet meer weg. Van Gerwen kon geen 12-darters produceren en Clayton gaf ook geen kansen meer weg. Jonny Clayton won zo de eerste halve finale met 6-3

In de tweede halve finale kwam Peter Wright scorend wel tekort. Gerwyn Price leek in de derde leg richting de break te gaan, maar hij mistte zeven pijlen op de dubbel. Gerwyn Price vergat dus Wright op afstand te zetten in het begin van de wedstrijd. In de zesde leg was Gerwyn Price niet in vijftien pijlen uit, Peter Wright wist te profiteren en brak zo dus ook nog. Price kon de trippels niet heel makkelijk meer vinden en wist zo weinig kansen te creëren op de break. In de negende leg kreeg Price de kans op 70 en hij wist deze kans wel te pakken. De break werd ook verzilvert en zo kwam er een beslissende leg. In de beslissende leg wist Wright een maximale score te gooien en daar maakte hij het verschil mee.

Clayton wint wéér, Wright mist matchdart

Voor de eerste keer dit jaar wist Peter Wright twee wedstrijden op rij te winnen en zo dus eindelijk een finale te halen. De Schot wilde hier meteen het beste van maken, maar zag Clayton eerst twee keer zijn eigen leg houden. ‘Snakebite’ deed dit ook, waarna hij met een 16-darter de eerste break greep. Door twee missers op dubbel 16 kon hij dit niet verzilveren en kwam Clayton terug tot 3-3. Beide mannen snoepten nog een keer de leg van de ander af, waarna Clayton met een 15-darter wél zijn eigen leg hield en de stand op 5-4 bracht. De Welshman zag Wright de stand vervolgens naar 5-5 brengen, maar uiteindelijk wist ‘The Ferret’ de aanval van de Schot wel te weerstaan. Wright miste nog één matchdart op de bull, maar het was Clayton die, net als vorige week in Berlijn, de titel greep.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Jonny Clayton: 95.59 / 40%
Peter Wright: 91.13 / 50%

Uitslagen

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-2 Chris Dobey
Jonny Clayton 6-4 Nathan Aspinall
Gerwyn Price 6-5 Dimitri van den Bergh
Peter Wright 6-1 Michael Smith

Halve finales
Jonny Clayton 6-3 Michael van Gerwen
Peter Wright 6-5 Gerwyn Price

Finale
Jonny Clayton 6-5 Peter Wright

Stand Premier League Darts

Met twee titels op rij heeft Jonny Clayton in twee weken een enorme sprong gemaakt op de ranglijst. Nathan Aspinall zakt naar plek vijf, buiten de Play-Off plekken.

  1. Michael van Gerwen 27 (+31)
  2. Gerwyn Price 22 (+21)
  3. Jonny Clayton 17 (-2)
  4. Michael Smith 15 (-2)
  5. Nathan Aspinall 15 (-14)
  6. Chris Dobey 10 (-8)
  7. Dimitri van den Bergh 9 (-6)
  8. Peter Wright 5 (-18)
Image courtesy of FOTO: Michael Cooper (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *