Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jonny Clayton - NSW Darts Masters 2022

Clayton verslaat Wade in Australische World Series-finale  

Jonny Clayton heeft zaterdag in het Australische Wollongong de eerste editie van de New South Wales Darts Masters gewonnen. Met 8-1 was hij in de finale van het World Series-toernooi te sterk voor kersverse vader James Wade.  

Het toernooi ging vrijdag van start. Acht PDC-vertegenwoordigers namen het op tegen evenveel Oceanische deelnemers. Lang leek het erop dat alle PDC-toppers hun eerste wedstrijd zouden winnen.  

Joe Cullen ging met een score van 6-3 langs Dave Marland, waarna James Wade met dezelfde uitslag te sterk was voor Gordon Mathers. Jonny Clayton won met 6-1 en nam daarmee revanche op Haupai Puha, van wie hij op de Queensland Darts Masters nog verloor. Fallon Sherrock had daarna iets meer moeite met Mal Cuming, maar wist met een uitslag van 6-5 nog nipt over de streep te komen. Daarop volgde Gerwyn Price, die een gemiddelde van 104.86 liet noteren en met een whitewash Koha Kokiri aan de kant zette. Michael Smith ging in een spannende pot langs Damon Heta met een gemiddelde van 106.33 en een score van 6-5.  

Toen was het de beurt aan Michael van Gerwen, de enige Nederlandse deelnemer. In een waar break-festijn bleek Simon Whitlock opnieuw zijn boeman: voor de vijfde keer op rij en met een uitslag van 6-5 was ‘The Wizard’ te sterk voor de drievoudig wereldkampioen. Dimitri van den Bergh, die al twee World Series-titels bemachtigde dit jaar, won daarna met 6-3 van Raymond O’Donnell en daarmee bleef Whitlock de enige speler die de Oceanische eer hoog wist te houden in de eerste ronde.  

Price is heer en meester 

De eerste kwartfinale ging tussen James Wade, die op 4 augustus nog voor de tweede keer vader werd, en de als nummer één geplaatste Dimitri Van den Bergh. De Belg had grote moeite om de dubbels te vinden en Wade wist daar uitermate goed van te profiteren: de Engelsman won met 6-0.  

Gerwyn Price versloeg daarna Fallon Sherrock met dezelfde uitslag en wist zo zijn beide partijen op dit toernooi te winnen met een whitewash. Qua gemiddelde deed hij het zelfs nog een tandje beter dan in de eerste ronde: 109.98 gooide de Welshman ditmaal.  

Joe Cullen deed het in de derde kwartfinale met een gemiddelde van 89.77 iets minder, maar wist Whitlock toch met 6-2 aan de kant te zetten en zo de laatste Oceanische vertegenwoordiger naar huis te sturen.  

Michael Smith stond in zijn kwartfinale aanvankelijk op een voorsprong van twee legs, maar zag uiteindelijk Jonny Clayton toch met de overwinning aan de haal gaan: 6-4 voor ‘The Ferret’.  

Eindstrijd 

Tot 4-3 ging het aardig gelijk op in de halve finale tussen Wade en Price, maar vanaf dan nam Wade een loopje en verzekerde hij zich met een uitslag van 7-3 voor een plek in de finale. Clayton stond in de tweede halve finale al snel 6-0 voor op Cullen. Via dubbel zeventien wist Cullen nog een leg op het scorebord te krijgen, waarna Clayton met 7-1 de wedstrijd besloot. 

De finalestrijd ging dus tussen Wade en Clayton, die beiden dit jaar nog geen enkele titel wonnen. Allebei de heren wisten in het verleden al eens te zegevieren tijdens de World Series Finals, maar hadden nog geen ‘gewone’ World Series Tour-titel op hun palmares staan.  

Zowel Wade als Clayton had te maken met een trage start, maar toen Clayton eenmaal het juiste gevoel te pakken had, stond hij al snel 3-0 voor. Met een 104-finish beperkte Wade de schade, maar even later moest hij toezien hoe Clayton 120 uitgooide om tot een tussenstand van 5-1 te komen. Uiteindelijk zou de Welshman met de hoogste finish van het toernooi (160) en een uitslag van 8-1 de finale van de New South Wales Darts Masters besluiten.  

Gemiddeldes/Dubbelpercentages in finale:  
James Wade:  84.93 / 33.3% 
Jonny Clayton: 94.50  / 40.0% 

Het volgende World Series-toernooi, de New Zealand Darts Masters, vindt op 26 en 27 augustus plaats in Hamilton. 

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *