Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jonny Clayton - Premier League Berlijn

Clayton wint in Berlijn, jacht op plek in play-offs geopend

Jonny Clayton heeft in Berlijn de negende avond van de Premier League 2023 gewonnen. ‘The Ferret’ was in de finale te sterk voor Michael Smith: 6-4.

De Premier League vond deze week voor het eerst dit jaar plaats buiten het Verenigd Koninkrijk. In de hoofdstad van Duitsland, Berlijn, werd de negende speelronde afgewerkt. De avond begon met de regerend wereldkampioen Michael Smith die te sterk was voor een matige Dimitri van den Bergh. Nadat de Belg de eerste leg won, won Smith de volgende vier legs. De resterende legs werden gewonnen door wie de leg begon, waardoor de wedstrijd eindigde in een 6-3 overwinning voor Michael Smith. In de tweede partij troffen Nathan Aspinall en Chris Dobey elkaar. In een partij van hoog niveau gingen de eerste 9 legs met de darts mee. In de tiende leg produceerde ‘The Asp’ een 11-darter door 87 uit te gooien voor een 6-4 overwinning.

In de derde kwartfinale kwam de koploper van de Premier League in actie, Michael van Gerwen. Echter begon de Nederlander matig, waardoor Jonny Clayton al snel een 2-0 voorsprong nam. Deze voorsprong hield stand tot 4-3. In de achtste leg brak Van Gerwen terug door een belangrijke 67-finish uit te gooien. Uiteindelijk moest een allesbeslissende elfde leg doorslag geven. Clayton produceerde een maximale score om uiteindelijk via dubbel 7 de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. De kwartfinales werden afgerond met een clash tussen twee voormalig wereldkampioen; Gerwyn Price tegen Peter Wright. Na een sterke start van Wright, met finishes van 96 (2 keer) en 78, draaide Price het helemaal om. Met legs in 13,13,15,18 en 14 darts won ‘The Iceman’ vijf legs op een rij voor een 6-3 zege en een plaats in de halve finales.

Hoog niveau en spanning in halve finales

In de eerste leg begon Michael Smith fantastisch aan de wedstrijd. Aspinall mocht de eerste leg nog wel houden, maar daarna was het een show van Michael Smith. In de tweede leg gooide hij al één 180-er en in de derde en vierde leg begon hij de leg met twee 180-ers. In de vierde leg leverde dit zelfs een 10-darter op. In de zesde leg kwam Smith bijna in de problemen. Hij mistte vijf pijlen op de dubbel, maar met de laatste wist hij toch een 21-darter te gooien. Hoewel Aspinall in zijn eigen legs niet meer in gevaar kwam, mistte hij scorend het vermogen om Smith te breken. In de achtste leg wist Smith zijn tweede 10-darter te gooien voor 5-3. In de negende leg overleefde Aspinall nog twee matchdarts, maar tot een break kon hij niet komen. Smith had met een break het gaatje gemaakt, Smith gaf deze break niet meer weg. Hij wint met 6-4

Ook de tweede partij was een goede partij. Clayton en Price stonden beiden goed te scoren. Clayton was de eerste die wist te breken, maar Price stond de leg erna na negen pijlen op de dubbel. Price brak terug naar 2-2. In de vijfde leg wist Price niet in vijf beurten uit te gooien door te missen op 72, Clayton profiteerde met de volgende break. Clayton wist de break dit keer wel te verzilveren. Price kon net als Aspinall geen druk meer krijgen op de legs van de tegenstander. Clayton wist zijn eigen legs eenvoudig te houden en zo schakelde Clayton ook Price uit. Hij won met 6-4.

‘The Ferret’ slaat toe

Om de Premier League weer wat spannend te maken zat er voor Jonny Clayton maar één ding op in de finale: winnen. De Welshman zag Smith de eerste leg pakken, maar door drie legs op rij te winnen nam hij het initiatief. Door twee missers op tops vergat hij nog verder door te drukken. Smith pakte dit cadeautje uit en stond twee legs later zelfs met 4-3 voor. Hij deed daarna echter hetzelfde als Clayton: twee pijlen op de dubbels werden gemist, waardoor zijn tegenstander profiteerde. Door een leg later weer twee pijlen te missen gaf hij de hele partij weg. ‘The Ferret’ vond een knappe 85-finish, waarna hij dit opvolgde met een 120-finish. Een eerste dagzege voor de Welshman dit jaar, die zo het gat met plek vier verkleinde naar nog maar drie punten.

Uitslagen

Kwartfinales
Michael Smith 6-3 Dimitri van den Bergh
Nathan Aspinall 6-4 Chris Dobey
Jonny Clayton 6-5 Michael van Gerwen
Gerwyn Price 6-3 Peter Wright

Halve finales
Michael Smith 6-4 Nathan Aspinall
Jonny Clayton 6-4 Gerwyn Price

Finale
Jonny Clayton 6-4 Michael Smith

Stand Premier League Darts

Na negen avonden is er een duidelijke top vier, maar door zijn overwinning heeft Jonny Clayton de jacht op de play-off plekken nu echt ingezet.

  1. Michael van Gerwen 25 (+30)
  2. Gerwyn Price 20 (+21)
  3. Michael Smith 15 (+3)
  4. Nathan Aspinall 15 (-12)
  5. Jonny Clayton 12 (-8)
  6. Chris Dobey 10 (-4)
  7. Dimitri van den Bergh 9 (-5)
  8. Peter Wright 2 (-23)
Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *