Gabriel Clemens

Clemens schrijft geschiedenis, ook Cullen door

Het is tijd voor dag 10 en vandaag in de avondsessie krijgen we drie partijen te zien, met onder andere Michael van Gerwen en Peter Wright. Lees hier alles over de partijen van vanavond.

Joe Cullen vs Jonny Clayton

Het laatste onderonsje tussen beide twee won Cullen op de World Grand Prix en deze begon ook de wedstrijd. Na een stroef begin pakte Clayton in de derde leg de eerste break met een 64-finish. In leg later verzilverde Clayton de break niet door twee pijlen te missen op de 50 finish, waarna Cullen terugbrak. Een belangrijke leg volgde en Cullen pakte de eerste set met een mooie 103-finish.

Ook in de tweede set mistte Clayton wederom twee pijlen op de dubbel. Cullen gooide 25 wel uit en pakte de break. Deze break voorsprong gaf Cullen niet meer uit handen. De volgende drie legs gingen met de darts mee en Cullen won de set met een 72-finish, waardoor er 2-0 op het scorebord stond.

Cullen mocht set 3 beginnen en Clayton wist wat hem te doen stond. Hij moest deze set winnen op de wedstrijd nog spannend te houden. Cullen mistte in leg 1 drie pijlen op 40 en Clayton strafte dit af met zijn eerste ton plus finish: 106. Vervolgens hield Clayton zijn eigen leg en pakte in leg drie opnieuw een break en dus de set door 114 uit te gooien. Dit resulteerde in een 2-1 tussenstand.

Net als in de vorige sets ging het ook in set 4 heen en weer. Cullen brak Clayton met een 17-darter, waarna Clayton gelijk terug brak met een 14-darter. Clayton kreeg 1 pijl voor een 2-1 voor sprong via de Shanghai 18 en mistte deze. Waarna Cullen 110 uitgooide via dubbel 18 en zo de 2-1 voorsprong pakte. In leg 4 richtte Clayton zich op door 2x een 180er te gooien en middels een 82-finish opnieuw terug te breaken. Cullen mistte in de vijfde leg 2 pijlen voor de set om 3-1 voor te komen. Clayton strafte dit af door met zijn derde pijl de dubbel vier te raken. De stand was weer gelijk.

Ook in set 5 bleven beide mannen kansen missen. Clayton mistte drie kansen voor de break in leg 1 en Cullen gooide een mooie 124-finish uit om zijn eigen leg te houden. Vervolgen hield Clayton zijn eigen leg. Een leg erna mistte Cullen opnieuw drie darts voor de dubbel. Clayton profiteerde, brak Cullen en pakte erna de set en zo was de comeback compleet: 3-2.

In set 6 kwam Clayton er totaal niet aan te pas. Cullen won de set met 3-0 en dwong een beslissende zevende set af. In de eerste leg brak Clayton de Engelsman met een mooie Shanghai 20 finish. Ook in leg twee gooide Clayton een 100+ finish. Hierdoor stond Clayton op matchpoint. Cullen hield zijn eigen leg en brak Clayton in leg 4 na een knappe 12-darter. Een allesbeslissende leg volgde Clayton gooide 180 en stond op tops te wachten, maar Cullen gooide 100 uit en won zo een prachtige partij met 4-3 in sets.

Joe Cullen: 92,34 / 35,71%
Jonny Clayton: 91,41 / 41,18%

Peter Wright vs Gabriel Clemens

Gabriel Clemens mocht de tweede partij van de avond beginnen tegen Peter Wright en met een 94 finish wist de Duitser zijn leg te behouden. Wright wist de tweede leg te behouden met een 70 finish en plaatste de eerste break, nadat Clemens 3 darts had gemist vanaf 32 in leg 3. Ondanks een 180 score van Clemens pakte Wright de eerste set met een 80 finish.

In de eerste leg van de tweede set gunde Wright zijn tegenstander alle kans om hem te breken. Clemens pakte deze kans aan en zorgde voor de break voorsprong via de dubbel 3. Clemens verzilverde de break door een 11-darter te gooien en kwam op een 2-0 voorsprong in legs. Wright finishte 90 om de 2-1 te maken, maar miste 2 darts op de dubbel voor de re-break. Met een 18-darter ging de tweede set naar “The German Giant”

Clemens had de break achterstand dus weer ongedaan gemaakt en mocht set 3 beginnen. Wright kreeg kansen genoeg om de break terug te pakken, maar met een 50 finish ging de leg toch naar Clemens. Ook in leg 2 miste Wright teveel dubbels en Clemens plaatste de break met een 14-darter. Ook in leg 3 kansen voor Wright om Clemens te breken, maar de Schot liet dit na. Clemens gooide 83 uit en kwam 2-1 voor in sets.

De eerste leg van de vierde set was typerend voor de wedstrijd tot nu toe. Beide spelers stonden op 81 na 9 darts. Wright miste 2 darts op dubbel 12 om zijn eigen leg te houden, terwijl Clemens 81 met 2 darts uitgooide om de break te plaatsen. Clemens verzilverde de break door de dubbel 2 te gooien, maar liet na om de set met 3-0 in legs te winnen. Nadat Wright 25 had uitgegooid, zorgde de Schot ook voor de re-break met een 11-darter. Ondanks 2 setpijlen voor Clemens ging de set alsnog naar Wright, met een knappe 120 finish.

Wright leek zijn dubbels weer te hebben hervonden en wist Clemens meteen te breken in de eerste leg van de vijfde set met een 14-darter. Ook zijn eigen leg wist Wright te behouden door 67 uit te gooien. Clemens pakte ook weer eens een leg door zijn leg te behouden met een 144 finish en met een 84 finish ging ook de vierde leg naar Clemens. De Duitser kwam helemaal terug en pakte de set met een 126 finish.

De zesde set werd begonnen door Wright die zijn eigen leg wist te behouden en in de tweede leg ook meteen een break wist te plaatsen door 121 uit te gooien. Wright zou deze set in no-time binnen halen, want na een 15-darter in de derde leg voor Wright gingen we naar de laatste set.

Een laatste set was dus nodig en Gabriel Clemens mocht deze beginnen. De Duitser produceerde een 13-darter en kwam op een 1-0 voorsprong en met een 16-darter behield ook “Snakebite” zijn eigen leg. Ondanks 2 break kansen voor Wright wist Clemens zijn leg te behouden met een 18-darter. Wright behield ook zijn leg, maakte de 2-2 en een allesbeslissende, laatste leg moest uitkomst bieden. Vanaf 164 kreeg Clemens zijn eerste matchdarts maar hij miste. Wright kreeg 131 niet uit en Clemens kreeg weer 3 darts. Zijn tweede matchdart vloog erin en Gabriel Clemens plaatste zich voor de laatste 16!