Cross, Gurney, Chisnall naar laatste 8 EK, Whitlock uitgeschakeld

Vrijdagavond werden de eerste vier partijen gespeeld in de 2e ronde van de European Championship in Göttingen met o.a. de enig overgebleven voormalige European Champion winnaar Simon Whitlock. 

Rob Cross – Joe Cullen
Cross, verliezend finalist in 2017, had de bull backstage gewonnen en mocht de wedstrijd aanvangen. Beide spelers begonnen de partij steady waarbij de eerste vier legs met de starter mee gingen waarbij Cross één kans kreeg in de tweede leg om Cullen te breaken. In de laatste leg voor de eerste pauze kwam Cross onder druk te staan maar Cullen, de halve finalist van vorig jaar, miste dubbel 16 voor een 108 finish en break. Cross pakte hierop de leg in 17 darts voor de 3-2 voorsprong.
De eerste leg na de pauze kreeg Cross een kans op een break op tops maar miste deze eveneens waarop Cullen in 16 darts de stand weer gelijk trok tot 3-3. Cross behield eenvoudig zijn leg waar Cullen enigszins achter bleef. De achtste leg mistte Cullen één dart voor de leg op de bull waarop Cross de eerste break pakte in 13 darts om zo 5-3 voor te komen. Cullen zakte langzaam wat weg wat ook te maken kon hebben met het feit dat hij inmiddels al vijf darts door bouncers op de grond had zien belanden. Cross liet Cullen weer in de wedstrijd komen door vanaf 124 in drie beurten niet uit te gooien, Cullen pakte deze kans en brak “Voltage” terug in 21 darts voor de 4-5. Cullen pakte de laatste leg voor de pauze in 18 darts voor een tussenstand van 5-5.

Cross pakte de elfde leg eenvoudig en zette Cullen onder druk met een 168 score om 36 weg te zetten. Cullen leek vanaf 120 de kans toch te pakken maar zag zijn pijl voor tops wederom op de grond belanden waarop Cross de break pakte en 7-5 voor kwam. In 17 darts pakte Cross de derde leg op rij voor een 8-5 voorsprong. Cullen kwam wederom in de problemen maar zag Cross dubbel 5 missen waarop Cullen, met o.a. zijn eerste 180, via dubbel 16 de leg behield voor 6-8. Cross pakte zonder druk de 15e leg in 18 darts waardoor hij op matchpoint kwam met 9-6. Cullen kon het feestje uitstellen door in 15 darts zijn leg te behouden en terug te komen tot 7-9. Cullen zette de druk er nog een keer op met zijn tweede 180 en op 117 kreeg hij één kans op tops maar mistte deze waarop Cross in 13 darts de wedstrijd besliste en met 10-7 won.

Daryl Gurney vs Simon Whitlock
In de tweede partij van de avond nam Daryl Gurney het op tegen Simon Whitlock. Gurney begon fenomenaal aan de partij. Gurney won de eerste 6 legs in 16,13,12,11,12 en 13 darts voor een 6-0 voorsprong. Met een 110-finish brak Whitlock en kwam ook eindelijk op het scorebord. Met een 14-darter brak Gurney gelijk terug naar 7-1. Met een 16-darter hield Gurney zijn eigen leg, met een 14-darter van Whitlock gingen de heren met een tussenstand van 8-2 pauzeren. Na de pauze hield Gurney zijn eigen leg met een 108-finish. Vanaf dat moment kwam Whitlock helemaal terug in de partij. Met o.a. finishes van 65 en 148 kwam de Australiër terug tot 9-7. In leg 17 gooide ‘Superchin’ een ijzersterke leg en won uiteindelijk met een 11-darter voor 10-7!

Dave Chisnall – Jonny Clayton
Na het overstappen op nieuwe pijlen lijkt Dave Chisnall herboren. Een TV-titel lijkt dichterbij dan ooit, en met de vroege uitschakeling van Michael van Gerwen liggen er kansen. Met Jonny Clayton neemt hij het op tegen de beste speler uit ronde één. De Welshman gooide tegen James Wade een gemiddelde van 111.33. Dat niveau leek hij mee te hebben genomen. De eerste twee legs waren bijna identiek, twee keer gooide hij een 12-darter met 121-finish. Chisnall kon met een finish van 80 snel een break terug pakken, maar doordat hij in zijn eigen leg niet in 15 pijlen uit was sloeg Clayton weer toe met een 61-finish. Een slechte leg van de Welshman koste hem daarna wel weer zijn eigen leg, maar hij ging toch met een 3-2 voorsprong de rust in. Met een 12-darter maakte Chisnall dit echter snel ongedaan. ‘Chizzy’ kreeg er zin in een pakte na een break ook zijn eigen leg.

Clayton zette zich in zijn eigen leg weg op 24, maar mocht niet terugkomen aangezien Chisnall 142 uitgooide op dubbel 11. Clayton gaf echter nog niet op, met een 15-darter pakte hij een break terug; 6-4. Na de pauze kreeg ‘The Ferret’ 2 pijlen om de stand terug te brengen naar 6-5, maar na twee missers gunde hij Chisnall de kans om weer uit te lopen. ‘Chizzy’ bleef maar 180’s gooien, waardoor hij scorend de betere bleef. Hij pakte met een 90-finish de 8-4 voorsprong. Een leg later evenaarde hij met een 11 180 het record van aantal 180’s in de tweede ronde van het EK. De leg won hij uiteraard ook, in 13 pijlen. De overwinning was in zijn eigen leg een feit, met een dubbel 8 na een 171 verpulverde hij Clayton met 10-4. De gemiddeldes willen we u niet onthouden; beide mannen speelden boven de honderd. Chisnall noteerde zelfs 109.75, Clayton kwam tot 100.49.

Ross Smith – Ricky Evans
Een wedstrijd die vooraf niemand had verwacht. Na het verslaan van Van Gerwen door Ross Smith, waren de verwachtingen hoog voor de Engelsman. Maar Ricky Evans gaf niet zomaar de wedstrijd weg. Smith had grote problemen om in de wedstrijd te komen. Vooral de dubbels werden niet makkelijk geraakt. Daarentegen wist Evans de hele wedstrijd min of meer constant boven de 90 gemiddelde te gooien. Aan het begin van de wedstrijd ging het nog wel gelijk op. Het werd 3-3. Maar daarna viel het de kant op van de snelste darter ter wereld, Ricky Evans. Smith wist tussendoor nog een leg te pakken, maar 2 breaks zorgden voor een 4-9 tussenstand. Evans had dus nog maar 1 leg nodig om de wedstrijd binnen te slepen. Dit bleek moeilijker dan verwacht, want Smith kwam terug in de wedstrijd en was aan het einde zelfs de betere partij. Hij wist 3 legs op rij binnen te slepen (7-9), maar moest uiteindelijk genoegen doen met het verliezen van zijn eigen leg waardoor Ricky Evans mag aantreden bij de laatste 8.

Deel met:


Plaats een reactie