Michael Smith

Cullen overtuigt, Smith worstelt zich langs Schindler

Ook op de donderdagavond stonden een aantal mooie partijen op het programma in het Alexandra Palace. Joe Cullen nam het op tegen Damon Heta, terwijl ook Michael Smith en Martin Schindler de degens kruisten.

Joe Cullen vs Damon Heta

De avondsessie werd begonnen met een interessante partij tussen Joe Cullen en Damon Heta. De laatste genoemde speler begon de wedstrijd en hield in 19 darts zijn eigen leg. Cullen hield ook zijn eerst eigen leg met een 16-darter. Legs 3 en 4 werden ook gewonnen door de speler die hem begon en dus moest er een vijfde leg komen. In die leg liet Heta het scorend liggen en werd meteen afgestraft, met een 16-darter pakte de Engelsman de eerste set.

Cullen kwam goed uit de pauze, met een 13-darter hield hij zijn eigen leg waarna hij de Australiër met een 14-darter brak. Heta wist deze break meteen ongedaan te maken door in 14 darts terug te breaken, maar kon niet een beslissende leg afdwingen. Heta miste een 88-finish op dubbel 7, waarna Cullen via dubbel 3 de tweede set naar zich toe trok; 2-0 in sets.

Na de tweede pauze werd set 3 gestart, waarin alle vijf legs breaks waren. Cullen brak Heta in 15 en 14 darts, terwijl Heta met finishes van 71 en 82 de breaks meteen ongedaan maakte. In de vijfde leg bezweek Heta wederom onder de druk en was binnen 15 pijlen niet. Cullen was dat wel, een 108-finish zorgde voor een 3-0 voorsprong in sets. In de eerste leg van de vierde set kreeg ‘The Heat’ drie pijlen op de dubbel om te breaken, maar liet deze kans ook onbenut. Cullen hield zijn eigen leg, waarna hij Heta zelf brak met een 97-finish. Met een 11-darter sloot ‘The Rockstar’ de wedstrijd in stijl af, hij verslaat Heta met 4-0 in sets (3-2,3-1,3-2,3-0)!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Joe Cullen: 98,09 / 36,4%
Damon Heta: 94,00 / 26,3%

Michael Smith vs Martin Schindler

De laatste partij van de avond ging tussen de Engelsman Michael Smith en de Duitser Martin Schindler. Smith mocht de partij beginnen en wist zijn leg meteen te behouden. De eerste vier legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor een vijfde leg gespeeld moest worden. Hierin was Schindler de betere en via de dubbel 4 pakte de ‘The Wall’ de eerste set.

‘Bully Boy’ zorgde in de tweede set meteen voor een hoogtepuntje. Schindler stond na 12 darts op tops, maar Smith zorgde toch voor de break met een prachtige 170-finish. De set zou in zijn geheel ook in no-time naar Smith gaan. De Engelsman gooide na deze hoogste finish een 13- en een 17-darter en pakte de set met een afgetekende 3-0.

Na de tweede onderbreking was het voor beide spelers niet te doen om de eigen legs te behouden. De eerste vier legs leverden allemaal een break op, wat ook betekende dat Smith de vijfde leg mocht beginnen. Ook de laatste leg zou niet met de darts meegaan, want het was Schindler die met een 88-finish in 11 darts zijn tegenstander opnieuw wist te breken: 2-1 in sets. Schindler opende de vierde set en het leek steeds beter te gaan vallen voor de Duitser. Hij won de eerste leg met een knappe 84-finish en deed Smith vooral in de tweede leg pijn. Smith stond in zijn eigen leg op een dubbel te wachten, maar kon niet anders dan toezien hoe Schindler 128 uitgooide. Smith deed in de derde leg nog wat terug via tops, maar Schindler pakte de set via de dubbel 14 en had nog maar één set nodig voor de winst.

Smith moest in de achtervolging en moest beginnen met het behouden van zijn legs in de vijfde set. Tot aan een 2-2 stand gingen opnieuw alle legs met de pijlen mee, ondanks een aantal kansen voor zowel Schindler als Smith om te breken. Door de 2-2 stand kwam Schindler op matchpoint, maar het was Smith die de leg mocht beginnen. Schindler was scorend de betere, maar door een 72-finish behield Smith de set. Smith leek net op tijd wakker te zijn. Schindler pakte nog wel de eerste leg van de zesde set, maar daarna was het Smith die volledig terug kwam. De Engelsman kwam op 3-3 in sets en de zevende set moest uitkomst bieden.

Smith mocht de laatste set beginnen en wist de eerste leg ook te houden. Ook leg 2 en 3 gingen met de darts mee, mede omdat Smith een 80-finish miste om Schindler te breken. Schindler moest leg vier zien te houden, maar kreeg dit niet meer voor elkaar. Smith trok de partij naar zich toen en won de partij met een 13-darter.

Michael Smith: 95,36 / 40,5%
Martin Schindler: 94,97 / 34,2%

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)