Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Nederlands Team - Six Nations Cup 2024

Dag 3 Six Nations Cup: Nederland grijpt brons en zilver

De laatste dag van de Six Nations Cup was de zondag. De vrouwen kwamen uit in de 5/6e plek wedstrijd. De heren speelde in de halve finale tegen Wales en Noa-Lynn van Leuven mocht de finale voor het vrouwen singletoernooi gaan gooien.

Halve finales en 5/6e plek

Meteen de eerste wedstrijd speelde onze oranje dames tegen Noord-Ierland. De landen streden voor de 5e plek van het toernooi. Om 11 uur begon de wedstrijd. Nederland was meteen erg overtuigend en lieten weinig kansen liggen. De dames wonnen met 5-1 van Noord-Ierland. De volgende wedstrijd was de 5/6e plek voor Schotland of Noord-Ierland. Noord-Ierland kwam al snel voor met 4-1, maar de Schotten gaven niet op. Ze kwamen tot 4-3 terug, maar hierna liep het team van Neil Duff toch echt weg tot 9-4. Hierna pakte de Schotten nog maar 2 legs en Noord-Ierland won met 13-6 voor de 5e plek.

Om 2 uur Nederlandse tijd was het tijd voor de eerste halve finale van de dames: Wales tegen Ierland. De winnaar gaat door naar de finale, waarvan de tegenstander nog bekend moet worden. Het was een spannende wedstrijd die erg gelijk op ging. Beide teams waren enorm fanatiek met schreeuwen en juichen. Tot 2-2 ging het met de darts mee, tot Robyn Byrne van Ierland Eve Watson wist te breken voor een 3-2 voorsprong. Wel werden ze meteen teruggebroken door Rhian O’Sullivan voor opnieuw een gelijke stand. De twee legs erna gingen opnieuw met de darts mee en toen kwam het aan op een beslissende leg. Rhian O’Sullivan won de bull van Robyn Byrne dus Wales had de darts. Zij gooide een waanzinnige leg waar ze na 12 pijlen op 50 stond. Ze had zes pijlen nodig om te checken en Robyn kon de triples niet meer vinden. Wales won de halve finale met 5-4.

De andere halve finale. bij de vrouwen ging tussen Engeland en Schotland. De 16-jarige Paige Pauling mocht de wedstrijd beginnen. Ze deed dit met een 13-darter, die Steph Clark meteen steunde door haar eigen leg ook te houden. Deta Hedman won ook haar eigen leg en al snel stond Engeland 3-0 voor. Schotland vocht terug met wat behulp van Engeland die dubbels miste. Het werd 3-3, opnieuw een gelijke stand. De laatste twee legs gingen naar Engeland en zij wonnen de halve finale met 5-3.

De eerste heren halve finale ging van start in de middag en daarbij streden Engeland en Ierland om in de running te blijven voor de titel. Ook in deze wedstrijd begon Engeland sterk en kwamen zij 3-0 voor. Ierland gooide een aantal mooie legs en na acht gegooide legs was het 4-4 gelijk. Engeland schoot door en kwamen 8-4 voor. Aan het eind stond Engeland 12-7 voor en even leek het alsof Ierland nog een comeback ging maken, maar verder dan 10 legs kwamen ze niet. Het werd 13-10 voor Engeland.

Rond de klok van 16:45 Nederlandse tijd mochten onze heren gaan gooien tegen de mannen uit Wales voor een plek in de finale. Nederland schoot uit de startblokken met drie goede legs en vanaf hier stond Wales aan. Met een 12-darter werd Ron Meulenkamp gebroken, waarna ze meteen twee legs vrij makkelijk wonnen. Het werd 3-3 en Arjan Konterman had kans om Nederland weer voor te zetten, maar zes pijlen op de dubbel was niet genoeg. Ook Alexander Merkx had de leg hierna twee pijlen op een dubbel, maar tegen het ijzer was niet genoeg. Ook de twee legs hierna gingen naar Wales waardoor Nederland met twee keer knipperen van 3-0, naar 3-7 gingen. Dennie Olde Kalter stopte hun run voor een leg en het werd 4-7. Zowel Plaisier, als Meulenkamp miste opnieuw veel darts op de dubbel, waardoor het 4-9 werd. Bij 4-11 wist Konterman 60 te checken, nadat de tegenstander zeven pijlen op de dubbel miste. Merkx gooide een goede leg voor 6-11, maar hierna was het klaar. De laatste twee legs gingen ook naar Wales die met een 12-darter en een 101-finish de wedstrijd wonnen met 6-13.

Singletoernooi finales

Noa-Lynn van Leuven gooide de vrouwen singlefinale tegen de topvrouw uit Wales: Rhian O’Sullivan. In de eerste twee legs moet Van Leuven echt op gang komen, waardoor ze al snel 2-0 achter kwam. Ze kwam terug met een 90-finish op de bull om haar tegenstander te breken. Wel werd ze meteen weer teruggebroken door O’Sullivan, die daarmee op een 3-1 voorsprong kwam. Opnieuw ging het breken heen en weer, Van Leuven brak voor 3-2 en miste een 120-finish op tops voor gelijkstand. Hierdoor brak de dame uit Wales terug voor een 4-2 voorsprong, maar het was nog niet over. De Nederlandse gooide een 15-darter om te breken en hield met dubbel 16 haar eigen leg. Het werd 4-4 en dus een beslissende leg. Rhian O’Sullivan won de bull en mocht aan de laatste leg beginnen. Het was een goede leg van beide dames, maar O’Sullivan wist met een 21-darter en een 60-finish de wedstrijd te winnen.

Bij de heren ging de titel van het singletoernooi tussen de Ier Gerard McGlynn en de Welshman Terry Nash. Het was een goede finale, waarbij beide heren mooie dingen lieten zien. Echter was de Ier wel de overtuigende. Het ging de eerste zes legs met de darts mee, waaronder een 15-darter en een 12-darter van de Ier. In de 7e leg werd de man uit Wales gebroken met een 15-darter, waardoor McGlynn op 4-2 voorsprong kwam. De laatste leg was vol zenuwen met veel dubbels missen, maar de Ier wist hem toch te winnen en won daarmee de wedstrijd met 5-2.

Teamfinales

De finale bij de vrouwen ging tussen Wales en Engeland. Tot 3-3 ging het met de legs mee en het was een mooie wedstrijd om te zien. Eve Watson brak haar tegenstander Steph Clark en hiermee kwam Wales voor het eerst op voorsprong. Rhian O’Sullivan kreeg een matchdart op 96, maar miste de dubbel 8. Hedman wist 80 uit te gooien voor een gelijke stand op 4-4. Een laatste leg die Leanne Topper mocht beginnen na het winnen van de bull. Toen Topper drie pijlen op tops miste, kreeg Pauling nog twee pijlen op dubbel 10 om de wedstrijd te winnen, maar de zenuwen leken de jonge meid te veel te worden. Topper kwam terug voor tops die zij wist te gooien voor de winst voor Wales met 5-4.

De finale van de heren was een wedstrijd vol breaks en Wales nam al snel de voorsprong met 6-1. De mannen waren overtuigend en gedreven om hetzelfde te bereiken wat de vrouwen net ervoor voor elkaar kregen. Al snel hierna werd het 9-3 voor de Welshman en die stoomden door naar de titel. De Engelsen gaven niet op en begonnen hun eigen legs te houden, maar hadden weinig ruimte voor fouten. Na een paar breaks van de Engelsen gingen alle legs hierna met de darts mee en Terry Nash gooide na zijn singlewinst ook uit voor de team winst. Het werd 13-9 voor de mannen uit Wales.

Om ongeveer 22:00 Nederlandse tijd was de prijsuitreiking.

Dames team 6e: Noord-Ierland
Dames team 5e: Nederland
Dames team 3e: Ierland
Dames team 3e: Schotland
Dames team 2e: Engeland
Dames team 1e: Wales

Single dames 2e: Noa-Lynn van Leuven (Nederland)
Single dames 1e: Rhian O’Sullivan (Wales)

Heren team 6e: Schotland
Heren team 5e: Noord-Ierland
Heren team 3e: Nederland
Heren team 3e: Ierland
Heren team 2e: Engeland
Heren team 1e: Wales

Single heren 2e: Terry Nash (Wales)
Single heren 1e: Gerard McGlynn (Ierland)

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *