Danny Baggish debuterend triomfator in Noord-Amerika

Daniel Baggish is de eerste naam die we officieel op mogen schrijven voor Ally Pally 2020. De Amerikaanse debutant klopte titelverdediger Jeff Smith 6-5 in een nagelbijter om het Noord-Amerikaanse kampioenschap.

Het was een lange dag in Vegas voor de Noord-Amerikaanse spelers, want ‘sochtends en ‘s middags was al de eerste ronde van de US Darts Masters afgewerkt. Direct na een reeks degelijke optredens, moesten de ‘lokale’ helden aan de bak in het North American Championship. Voor het eerst werd deze niet aan de vooravond van de US Darts Masters gehouden, maar was het dus door het totale programma heen gemixt.

Verwachte resultaten
In de eerste ronde waren het telkens de verwachte namen die de overwinning wisten op te eisen. Daniel Baggish was op basis van de gemiddeldes in de qualifiers misschien wel de man met het meeste talent. Ondanks een zenuwachtig begin tegen Elliot Milk, die zijn uitstekende niveau van de partij tegen Gary Anderson niet geheel kon evenaren, wist Baggish de overwinning uiteindelijk relatief eenvoudig binnen te hijsen met 6-2. Leonard Gates werd tegen Rob Cross eerder nog weggevaagd, maar kon nu laten zien uit welk hout hij gesneden was. Onder andere een 116-finish bracht hem de 6-3 zege tegen Shawn Brenneman. Darin Young en Jim Long, twee mannen die we ook in Europa inmiddels van de tv kennen, finishten uitstekend tegen elkaar, en uiteindelijk was het Young die met een goed getimede 102-finish het pleit 6-4 in zijn voordeel beslechte. Tot slot was het de beurt aan Jeff Smith, die voor een derde jaar op rij zijn plek in Alexandra Palace probeerde te boeken. Tegen zijn ervaren landgenoot en voormalig UK Open-finalist Gary Mawson ondervond hij weinig moeite, en zorgde degelijk finishwerk voor een 6-2 overwinning.

Opgekrikt niveau
In de halve finales werd duidelijk waarom dit op voorhand de verwachte namen waren. Baggish en Gates troffen elkaar in de kwalitatief beste wedstrijd van de avond, waarmee ze het predicaat van misschien wel grootste Amerikaanse talenten waar maakten. Tot aan 3-3 gingen beide mannen volledig gelijk op, maar Gates profiteerde van een zwakkere leg van zijn tegenstander, om vervolgens met een 13-darter de stand naar 5-3 in zijn voordeel te brengen. Een daaropvolgende 140-finish en 15-darter van Baggish trokken de stand weer gelijk, en verzorgden een zenuwslopende laatst leg. Gates mistte zijn enige matchdart op dubbel 14 voor een 121-finish, waarop Baggish zijn laatste dart op dubbel 8 wel raak wierp. In de andere halve finale bleek Jeff Smith opnieuw de sterkste tegenover een ervaren rot. Eerder dit jaar had CDC-lijstaanvoerder Darin Young nog 6-0 weten te winnen van Smith in een CDC-finale, maar op het podium van de Mandala Bay wist ‘The Silencer’ vrijwel de gehele wedstrijd een break voorsprong te verdedigen. Zo kon de voormalig Lakeside-finalist zijn poging wagen om de Noord-Amerikaanse titel te prolongeren.

WK-ticket
In die finale was het echter Baggish die uit de starblokken vloog, en zijn opponent met name aftroefde in diens eigen specialiteit: finishen. 71, 97 en 82-finishes vlogen allemaal achter elkaar uit voor de Amerikaan, zonder een dubbel te missen. Smith bracht zichzelf op het scorebord met een Shanghai-twintig. Daarop kabbelde de wedstrijd een tijdje in het verwachte ritme voort, tot Baggish zichzelf op 5-2, en een leg van de overwinning wist te brengen. Smith maakte echter gebruik van zijn ervaring, en liet geen foutjes in zijn spel toe toen de nervositeit toch wat toesloeg bij de Amerikaanse tv-debutant, en het zijn spel net iets te veel toetakelde. Het werd 5-5, en in de allesbeslissende laatste leg was het Smith die het eerst op een finish belande. Smith legde aan voor 90, om na wat onfortuinlijke afleiding vanuit het publiek de Bull ruimschoots te missen. Baggish wierp daarop zijn eerste matchdart raak, en kroonde zich tot de derde winnaar van het continentaal kampioenschap. Hij kan in December zijn koffers pakken om zijn WK-debuut te maken.

North American Championship 2019

Kwartfinale
Daniel Baggish (87,68) 6-2 Elliot Milk (77,49)
Leonard Gates (80,39) 6-3 Shawn Brenneman (78,79)
Darin Young (84,39) 6-4 Jim Long (89,55)
Jeff Smith (85,24) 6-2 Gary Mawson (77,93)

Halve Finale
Daniel Baggish (85,29) 6-5 Leonard Gates (91,80)
Jeff Smith (84,14) 6-4 Darin Young (83,32)

Finale
Daniel Baggish (88,56) 6-5 Jeff Smith (86,53)

Deel met:


Plaats een reactie