Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Danny Jansen

Danny Jansen en Richie Burnett starten Challenge Tour met titels

Voor de spelers die afgelopen week geen tourkaart pakten op Q-School, was er niet veel tijd om bij de pakken neer te zitten. Dit weekend stonden de eerste Challenge Tours op het programma. Richie Burnett en Nederlander Danny Jansen wonnen de eerste titels.

Challenge Tour 1

Een totaal van 303 deelnemers begonnen het eerste Challenge Tour-toernooi van 2024. Veel spelers die afgelopen jaar hun tourkaart verloren, lieten meteen hun klasse zien. Zo wisten Connor Scutt, John O’Shea, Devon Petersen, Jose Justicia en Richie Burnett allemaal de laatste 16 te bereikten. Scutt maakte het meeste indruk, die met o.a. een gemiddelde van 110 de kwartfinales behaalde. Uiteindelijk was dit ook het eindstation van ‘The Sniper’.

Richie Burnett wist als voormalig tourkaarthouder direct de finale te behalen. Dit deed hij met zeges op onder meer Conor Henegan (5-4), Devon Petersen (5-3), Reece Colley (5-4) en Stefan Bellmont (5-3). Tegen Heneghan overleefde ‘The Prince of Wales’ twee matchdarts. In de finale stond hij tegenover Darryl Pilgrim. De Engelsman was één van de grote favorieten voor Q-School, maar stelde teleur door geen enkel punt te pakken in de Final Stage. Met overwinningen op o.a. Bradley Brooks (5-0), John O’Shea (5-4), Conan Whitehead (5-1) en Franz Rötzsch (5-2) begon hij sterk aan het nieuwe seizoen op de Challenge Tour.

Pilgrim begon scherp aan de finale, met een 13-darter brak hij Burnett gelijk. Burnett reageerde meteen, met een knappe 78-finish maakte hij de break meteen ongedaan. Pilgrim zorgde in de derde leg voor de derde break op een rij, met een 11-darter kwam hij op een 2-1 voorsprong. Met twee 14-darters op een rij kwam Burnett toch op voorsprong; 3-2. Daarna gingen alle legs met de darts mee, waardoor er een negende leg aan te pas moest komen. Beide heren scoorden niet gemakkelijker meer, maar uiteindelijk was een 22-darter genoeg voor Burnett om zijn derde Challenge Tour-titel uit zijn carrière op zijn naam te schrijven.

Challenge Tour 2

Een totaal van 302 spelers namen deel aan het tweede toernooi van de dag. Voor Richie Burnett zat het toernooi er vroeg op, hij verloor in zijn tweede partij met 5-3 van Shane McGuirk. Opnieuw wisten tourkaarthouders uit 2023 John O’Shea, Devon Petersen, Connor Scutt de laatste 16 te bereiken, net als in het eerste toernooi van de dag. Petersen wist het zelfs tot de kwartfinales te schoppen, maar moest zich hier meerdere erkennen in Adam Paxton.

Uiteindelijk bereikte Darryl Pilgrim zijn tweede finale op een rij. Dit deed hij met overwinningen op o.a. Max Hopp (5-3), John O’Shea (5-4), Trevor Burkhill (5-2) en Adam Paxton (5-1). In de finale trof hij een Nederlander. Danny Jansen won in 2022 nog een Players Championship-toernooi, nu zien we hem in actie op de Challenge Tour na een matig 2023. Met goed spel wist hij Wesley Plaisier (5-1), Christian Kist (5-3), Ross Montgomery (5-3) en John Henderson (5-3) te verslaan om zo zijn tweede PDC-finale te behalen.

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. In de derde leg plaatste Pilgrim de eerste break door met een 132-finish in 12 pijlen te breaken. Deze break wist Jansen een leg later meteen ongedaan te maken, met een 13-darter maakte hij er 2-2 van. Daarna gingen er drie legs met de darts mee, waardoor Jansen op matchpoint kwam; 4-3. Pilgrim begon zijn eigen leg met twee scores van 58, terwijl Jansen dat deed met twee 140-scores. Dit initiatief behield Jansen, waardoor hij in 14 pijlen zijn tweede PDC-titel op zijn naam schreef.

Nederlanders

Danny Jansen was de beste Nederlander van de dag door de titel te pakken tijdens Challenge Tour 2. Jarno Bottenberg kende ook een prima debuut op de Challenge Tour, de Fries bereikte de kwartfinales in het eerste toernooi. Daarnaast wisten Jeroen Mioch, Dustin Straver en Ryan de Vreede één keer de laatste 32 te behalen.

Uitslagen

Challenge Tour 1
Kwartfinales
Franz Rötzsch 5-2 Connor Scutt
Darryl Pilgrim 5-1 Conan Whitehead
Richie Burnett 5-4 Reece Colley
Stefan Bellmont 5-1 Jarno Bottenberg

Halve finales
Darryl Pilgrim 5-2 Franz Rötzsch
Richie Burnett 5-3 Stefan Bellmont

Finale
Richie Burnett 5-4 Darryl Pilgrim

Challenge Tour 2
Kwartfinales
Adam Paxton 5-2 Devon Petersen
Darryl Pilgrim 5-2 Trevor Burkhill
Danny Jansen 5-2 Ross Montgomery
John Henderson 5-2 Romeo Grbavac

Halve finales
Darryl Pilgrim 5-1 Adam Paxton
Danny Jansen 5-3 John Henderson

Finale
Danny Jansen 5-3 Darryl Pilgrim

Stand Challenge Tour

‘The Mullet’ heeft vroeg de koppositie gepakt van de Challenge Tour Order of Merit, gevolgd door Richie Burnett met hetzelfde aantal prijzengeld. Darryl Pilgrim komt met twee finaleplaatsen op een keurige derde plek te staan. De top van dit klassement heeft een grote kans om als reserve opgeroepen te worden voor de eerste aantal Players Championships van het nieuwe seizoen.

  1. Danny Jansen 2500
  2. Richie Burnett 2500
  3. Darryl Pilgrim 2000
  4. Romeo Grbavac 800
  5. Devon Petersen 800
  6. Connor Scutt 800
  7. John Henderson 750
  8. Adam Paxton 750
  9. Stefan Bellmont 750
  10. Franz Rötzsch 750
Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *