Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Andy Fordham

Darters Uit Het Leven 2021: over Fordham, Anderson & Blik

Legendes hebben ons verlaten. De mannen die avond na avond het podium verrijkten met legendarische wedstrijden, legendarische legs, zijn niet meer. Een wereldkampioen, WK-deelnemer en Nederlands international, zullen we niet meer wederzien. Wie zijn ons ontvallen? Een ode aan negen darters.

Andy Fordham (1962-2021)
Deelname BDO WK 12x
Winnaar World Masters 1999
Winnaar BDO WK 2004

Een echte dartslegende. Andy Fordham behoorde tot de generatie die de Lakeside tot een legendarische plek maakte. In 1995 maakte ‘The Viking’ zijn debuut op het BDO-WK waar hij direct de halve finale haalde. Een perfect voorbeeld van zijn enorme talent. Fordham stond bekend om zijn enorme postuur, woog op zijn absolute top 250 kilo, en deed niet moeilijk over een kratje bier.

In 1999 won hij zijn eerste grote titel: de World Masters. Zijn legendarisch status werd absoluut toen hij in 2004 met 6-3 van Mervyn King in de Lakeside de grootste titel van zijn carrière pakte. Hij werd wereldkampioen. In 2015 mocht hij nog één keer meedoen aan de Grand Slam of Darts bij de PDC. Iedere dartfan kan het zich nog herinneren. De levende legende mocht eindelijk weer spelen op TV een gooide direct een 180’er. Het publiek ging uit z’n dak.

Nooit kwam hij terug.

Andy Fordham werd 59 jaar.


Kyle Anderson (1987-2021)
PDC Tourkaarthouder 2014-2020
Deelname PDC WK 7x
Winnaar Auckland Darts Masters 2017

Kyle Anderson is een van meest succesvolle darters die Australië ooit gekend heeft. Zijn dood zorgde voor een schok in de dartwereld. Anderson groeide op het Australische dartscircuit, won alles en verhuisde naar Engeland. De zes jaren van 2014 tot en met 2020 zonder vrouw en kinderen vielen hem zwaar.

Desondanks werd hij een succesvol darter. Hij kwalificeerde zich acht keer achtereenvolgend voor het PDC WK, waarvan hij vier maal de laatste 32 bereikte. Op het WK van 2014 gooide ‘The Original’ zijn legendarische 9-darter in Ally Pally.

Het jaar 2017 was zíjn jaar. Hij bereikte de halve finales van het European Championship, won een Players Championship toernooi en mocht zich in Nieuw-Zeeland kronen tot winnaar van de Auckland Darts Masters.

In 2020 leverde hij vanwege gezondheidsproblemen zijn tourkaart in en verhuisde terug naar Australië om weer bij zijn familie te wonen. Alsof hij wist wat er zou komen, overleed hij een jaar later met zijn familie om hem heen.

Kyle Anderson werd 33 jaar. De dartwereld gaat hem missen.


Marcel Blik (1972-2021)
Halve Finale Dutch Open 2015
Nederlands Team 2015-2016

Marcel Blik behoorde tot een van de beste darters van Nederland. Hij speelde jarenlang in de Superleague, verloor in 2015 van Martin Adams in de halve finale van de Dutch Open en maakte tussen 2015 en 2016 deel uit van de Nederlandse selectie.

In 2019 reed Blik met Raymond van Barneveld terug van een competitiewedstrijd toen hij een epileptische aanval en een hersenbloeding kreeg. Mede dankzij Van Barneveld werd zijn leven gered.

Blik bleek ongeneeslijk ziek te zijn en leed pijn. Na een knap gevecht, koos hij voor euthanasie.

Marcel Blik werd slechts 48 jaar oud. We zullen hem missen.


Tony Ayres (1967-2021)
Deelname PDC WK 1x
Halve Finale UK Open 2010

Een amateurdarter in hart en nieren. Tony Ayres vestigde zijn naam in de dartwereld door in 2010 volkomen te verrassen met het behalen van de halve finale in de UK Open. De Engelsman won met 10-9 in een memorabele wedstrijd in een last leg decider van James Wade.

Een jaar eerder, in 2009, kwalificeerde ‘T-Man’ zich voor z’n eerste en laatste PDC WK, waar hij zelfs nog een wedstrijd won.

Tony Ayres overleed op 54-jarige leeftijd tijdens het spelen van de lokale competitie aan een hartaanval. Tony eindigde met de dartpijlen in de hand.


Bjarne Iversen (1970-2021)
Nationaal Kampioen 2001
WDF World Cup 1997 Brons (Koppels)
WDF World Cup 1999 Brons (Teams)

Een van de beste darters die Denemarken ooit gekend heeft.

Bjarne behaalde kwartfinales van de World Masters in 1998 en speelde veelvuldig in het Deense nationaal team. Met het Deense team behaalde hij successen in 1997 en 1999. Met zijn koppelmaat Ole Nissen greep Bjarne de zilveren medaille mis door met 4-2 te verliezen van het Engelse koppel Ronnie Baxter & Steve Beaton in de WDF World Cup van 1997. Twee jaar later won Iversen een bronze medaille met het Deense team. In Zuid-Afrika verloor Denemarken van Wales in de halve finale.

Bjarne Iversen overleed op 51-jarige leeftijd.


Timmy Nicoll (1969-2021)
Team USA 2015-2017
Winnaar WDF Colorado Open 2015

Een legende van het Amerikaanse darten.

Nicoll groeide op in een dartsfamilie. De sport is altijd een onderdeel van zijn leven geweest. In zomers reisde de Nicoll-familie van winkelcentrum naar winkelcentrum om demonstratietoernooien te spelen en de sport te promoten. Later maakte hij deel uit van het nationale team. Zijn passie gaf hij door aan zijn zoon, die er alles aan zal doen om de naam hoog te houden.

In zijn laatste interview vertelt een gebroken en zieke Timmy Nicoll met liefde en passie over de dartsport en geeft advies aan de toekomstige generatie:

‘If you want to do something, don’t let anything in your life stop you from doing it, no matter what it is. You just want to carry on’

Timmy Nicoll carried on maar wist wat zou komen. Een paar maanden later overleed hij op 52-jarige leeftijd.


Ondrej Kysilka (1987-2021)
Kwartfinalist Q-School 2020

Ondrej Kysilka was een van de beste Tsjechische darters van de hedendaagse tijd. De Tsjech, die nationaal furore gooide als softip darter, verraste op Q-School in 2020 door o.a. Michael Rasztovits en Dirk van Duijvenbode te verslaan.

Kysilka overleed in het ziekenhuis op 34-jarige leeftijd. Hij kreeg nooit de kans om zijn talent aan Europa te laten zien.


Bruce Spendley (1940-2021)
Scheidsrechter BDO 1982-1993
Scheidsrechter PDC 1993-2013

Bruce Spendley was gedurende twee decennia lang dé stem van het darten.

De Engelsman maakte zijn WK-debuut als caller op het wereldkampioenschap van 1980 en groeide uit tot een van de meest invloedrijke mannen van de sport. Spendley was revolutionair. Met zijn collega’s bedacht hij de authentieke manier om een 180-score met meer enthousiasme te brengen en introduceerde hij termen als ‘game on’ en ‘game shot and the match.’

Spendley was getuige van negen TV-negendarters en was de eerste scheidsrechter van de PDC. Na het WK darts van 2013 zwaaide hij af. Phil Taylor won het toernooi en de droeg de titel aan hem op. Iedere darter zal hem herinneren.

Bruce Spendley werd 80 jaar.


Leo Gonzalez – Nationaal kampioen Filipijnen 1978

Leo Gonzalez won een van de eerste kampioenschappen op de Filipijnen, maar verdween al snel van de aardbodem. Toch wordt hij herinnert als een warm man, als een man die aan de grondvesten stond van het Filipijnse darten.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *