Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dave Chisnall - Hungarian Darts Trophy 2023

Dave Chisnall sluit Pro Tour 2023 af met vijfde titel

De Pro Tour 2023 zit er op: Dave Chisnall heeft met het winnen van Players Championship 30 een kroon op zijn jaar gezet. ‘Chizzy’ won zijn vijfde titel en bemachtigde de eerste plek op de ranglijst.

Hoe verging de dag?

Voor het laatste Players Championship-toernooi van het jaar besloten zowel Gary Anderson, Gerwyn Price en Michael van Gerwen zich af te melden. Het was voor veel spelers de laatste kans om zich via de Pro Tour te kwalificeren voor het WK en de Players Championship Finals. Bradley Brooks begon de dag als nummer 32 in de WK-race, met veel spelers onder hem die hem met slechts één overwinning op de ranglijst konden passeren. Maik Kuivenhoven en Martijn Kleermaker waren daar twee van, maar verloren al in de openingspartij. Dit gold ook voor Stephen Burton en Florian Hempel, die zich alleen nog kunnen kwalificeren via de PDPA Qualifier.

Jamie Hughes was de speler die in het laatste toernooi wél een goede ‘run’ produceerde. Met o.a. een overwinning op James Wade (6-4) bereikte ‘Yozza’ de laatste 16, wat uiteindelijk genoeg was om zich op het allerlaatste moment nog te plaatsen voor het WK (wat ten koste ging van Brooks). Ricky Evans en Steve Beaton hadden met één overwinning genoeg om deelname aan het Players Championship Finals veilig te stellen, wat uiteindelijk het debuut van Jurjen van der Velde kostte. Ook Peter Wright, Nathan Aspinall, Mervyn King, Vincent van der Voort, Mensur Suljovic en Alan Soutar hebben zich niet gekwalificeerd voor dit majortoernooi.

Uiteindelijk streden Dave Chisnall en Jim Williams aan het einde van de dag om de eindzege in Barnsley. Chisnall verzekerde zich dit jaar, mede door drie titels op de European Tour, van de nummer één-positie op de Pro Tour. Op dit laatste toernooi liet hij ook zien waarom: ‘Chizzy’ noteerde gemiddeldes van 105.6 (tegen Jamie Hughes, 6-4) en 111.35 (tegen Scott Waites, 6-2). In de halve finale rekende hij af met Gian van Veen. Jim Williams liet dit jaar meerdere toernooien buiten Engeland schieten (wat hem onder andere deelname aan de World Matchplay kostte), maar als hij wel speelt laat hij zien tot de top te behoren. De Welshman versloeg vandaag onder andere Josh Rock, Danny Noppert en Damon Heta, terwijl hij tegen Mario Vandenbogaerde ook nog een gemiddelde van 105.27 noteerde.

Finale

Met twee spelers in topvorm beloofde de finale een kraker te worden, maar met een 21-darter was de start toch karig. Williams won hem, maar moest de zes legs die volgden achter Chisnall aanlopen. Met twee knappe finishes zette ‘Chizzy’ zijn missers van leg één recht, waarna hij de voorsprong uitbouwde tot 6-1. Williams probeerde hierna een comeback in te zetten, maar kreeg keihard de deksel op zijn neus. De Welshman zette zich in de leg van zijn tegenstander na negen pijlen weg op 41, maar zag Chisnall daarna 167 uitgooien. Het echte verzet was nu gebroken: twee legs later was de titel voor de nummer 11 van de wereld een feit.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Dave Chisnall: 96.46 / 42%
Jim Williams: 94.19 / 29%

Nederlanders

Gian van Veen en Danny Noppert trokken vandaag hun goede vorm van het EK door. Van Veen haalde de halve finale (7-4 tegen Dave Chisnall), terwijl voor Danny Noppert de kwartfinale het eindstation was (6-3 tegen Danny Noppert). Richard Veenstra schopte het tot de laatste 16, terwijl Raymond van Barneveld en Chris Landman dankzij twee overwinningen de laatste 32 haalden.

Uitslagen

Kwartfinales
Dave Chisnall 6-2 Scott Waites
Gian van Veen 6-2 Cam Crabtree
Damon Heta 6-2 Michael Smith
Jim Williams 6-3 Danny Noppert

Halve finales
Dave Chisnall 7-4 Gian van Veen
Jim Williams 7-5 Damon Heta

Finale
Dave Chisnall 8-4 Jim Williams

Image courtesy of FOTO: Nándor Vörös (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *