Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Adam Hunt

De beslissingen in de groepen A, C, E en G

Op dag 4 van de Grand Slam of Darts zouden de beslissingen vallen in de groepen A, C, E en F. Michael van Gerwen had zich al geplaatst voor de laatste 16. Dirk van Duijvenbode probeerde dit vanavond ook, maar was afhankelijk van de wedstrijd tussen Peter Wright en Devon Petersen.

Poule A

Michael van Gerwen was de enige speler die voor aanvang al geplaatst was voor de laatste 16 en ook niet meer bijgehaald kon worden als nummer 1 van de poule. Adam Hunt, Gabriel Clemens en Joe Cullen mochten met zijn drieën gaan uitmaken wie Van Gerwen zou gaan vergezellen in de knock-out fase van de Grand Slam of Darts

Adam Hunt mocht beginnen aan de zo goed als onmogelijke opdracht om zich als nummer 2 te plaatsen tegen de Duitser Gabriel Clemens. Clemens moest zijn partij zien te winnen en zou dan afhankelijk zijn van de partij tussen Van Gerwen en Cullen, terwijl Hunt weer niet meer dan 3 legs mocht verliezen aan Clemens. De Duitser had de wind flink in de zeilen de eerste 2 legs, maar viel hierna een beetje stil. Hunt wist de daaropvolgende 4 legs te winnen en kwam plotseling op matchpoint. Zijn derde matchdart benutte de Engelsman, waardoor hij opeens nog kans maakte op een plek in de knock-out fase en Clemens is uitgeschakeld.

Van Gerwen kon dus voor een verassing zorgen. Niet zonodig door zelf te winnen, maar door Adam Hunt door te laten gaan naar de laatste 16. Joe Cullen kon dit nog voorkomen, maar had minstens 4 legs nodig om zich te plaatsen voor de knock-out fase. Een kleine verliespartij was dus nog acceptabel voor “Rockstar”. De eerste 3 legs gingen met de darts mee, legs 4 en 5 zouden breaks opleveren. Van Gerwen wist Cullen te breken, maar zag Cullen meteen terug breken. Beide spelers hielden hun daaropvolgende leg en Cullen mocht achtste leg beginnen. Dé leg die hem een plek bij de laatste 16 moest opleveren. Dit zou “Rockstar” echter niet lukken. Hij kreeg 6 darts om de leg te winnen, maar de zenuwen namen de overhand. Van Gerwen profiteerde, gooide de dubbel 18, won de partij met 5-3 en gooide Adam Hunt op deze manier naar de laatste 16 van de Grand Slam of Darts!

Poule C

In poule C vochten Michael Smith, Krzysztof Ratajski, Jose de Sousa en Lisa Ashton voor de eerste twee plaatsen. Voorafgaand aan de laatste speelronde was Michael Smith de koploper en de overige 3 spelers de achtervolgers, waarbij nog niemand 100% zeker was van een plaats bij de laatste 16.

In de eerste partij van de avond waren het Jose de Sousa en Lisa Ashton die het tegen elkaar opnamen. Ashton had nog kans om door te gaan naar de laatste 16, maar deze kans was erg klein. Te klein om haalbaar te worden bleek, want na 3 gespeelde legs tegen haar Portugese tegenstander was de stand 3-0 in het voordeel van de Sousa en maakte Ashton geen kans meer om de poule te overleven. De Sousa speelde een zeer solide partij en bleef continu 100 gemiddeld spelen. Zonder al te veel problemen won De Sousa met 5-1 van Ashton en was het wachten op de andere partij begonnen.

De overwinning van De Sousa betekende voor Ratajski dat hij minimaal met 5-2 moest winnen om zich te plaatsen. Dit zou geen makkelijke opgave worden tegen Michael Smith die op zijn beurt weer minimaal 2 legs moest pakken tegen de Pool. In de beginfase leek Ratajski de koelbloedigste van de 2. Smith had in het hele toernooi bijna geen dubbels gemist, maar na 3 legs stond er een voorsprong van 2-1 op het scorebord, in het voordeel van Ratajski, omdat Smith slechts 1 van zijn 7 darts op de dubbel wist te raken. Toch was het de vierde leg raak voor Smith en was hij, bij een 2-2 tussenstand, officieel zeker van een plek bij de laatste 16. Een leg later bleek de gehele poule beslist. Met een 71 finish schakelde Smith zijn Poolse tegenstander uit en was ook de eindstand bekend, omdat Smith niet meer te achterhalen was. Smith maakte de wedstrijd zakelijk af en won met 5-2 van Ratajski. Michael Smith werd zodoende de nummer 1 van poule C, Jose de Sousa plaatste zich als nummer 2.

Poule E

Ook in poule E mocht een Nederlander zich gaan proberen te plaatsen. Dirk van Duijvenbode werd gekoppeld aan Peter Wright, Devon Petersen en Ian White. Van tevoren een zware opdracht voor de Nederlander, maar ook hier lag alles nog open voor aanvang van de laatste speelronde.

Van Duijvenbode mocht het gaan opnemen tegen de nog puntloze Ian White. De Nederlander wist dat hij moest winnen en het liefst met een zo groot mogelijk verschil, maar deze opdracht gold ook voor Ian White. De Engelsman zou over de hele wedstrijd de betere blijken en een geweldige partij afleveren. Van Duijvenbode zou maar in staat zijn om 1 leg af te pakken van een ontketende Ian White. Met een gemiddelde van ruim 108 en een dubbelpercentage van maar liefst 100% trakteerde Ian White onze landgenoot op een 5-1 nederlaag. Ian White moest nu afwachten op de partij tussen Peter Wright en Devon Petersen, terwijl Dirk van Duijvenbode hiermee was uitgeschakeld.

Met deze uitslag in het achterhoofd wist Devon Petersen dat hij geplaatst was voor de laatste 16 van deze Grand Slam. Bij 3 of meer gewonnen legs zou de Zuid-Afrikaan zelfs groepswinnaar worden in poule E. Peter Wright had ook 3 legs nodig, maar dan om zeker te zijn van de knock-out fase van het toernooi. Beide mannen wisten hun eigen legs te behouden tot aan de vierde leg. Beide spelers misten enorm veel pijlen op de dubbel, waarna uiteindelijk Devon Petersen de dubbel wist te vinden en 3-1 voor wist te komen. Ook de zevende leg ging naar Petersen en Wright kwam nu in serieuze problemen. De weereldkampioen had nog 2 legs nodig om door te gaan. Wright wist zijn eigen leg nog te behouden, maar kon geen vuist maken in de zevende leg. Petersen won de partij met 5-2 en bewees Ian White een enorme dienst. White was aan het begin van de avond nog puntloos, maar plaatste zich vanavond toch voor de laatste 16.

Poule G

De laatste poule werd al als tweede poule van de avond beslist. Gerwyn Price, Jonny Clayton Ryan Joyce en Mikuru Suzuki waren aan elkaar gekoppeld in deze groep en mochten gaan uitmaken welke 2 spelers door zouden gaan. Ook hier was nog niemand definitief zeker voor plaatsing.

Als eerst was het de beurt aan Jonny Clayton en Mikuru Suzuki. Clayton had goede papieren om zich te plaatsen voor de laatste 16, omdat “The Ferret” had gewonnen van Ryan Joyce. Tegen de Japanse Suzuki moest de volgende ronde veilig gesteld worden en de Welshman begon goed. Met 3 uit 3 op zijn dubbels kwam Clayton als snel op een 3-0 voorsprong. Suzuki bleek geen partij voor Clayton, die uiteindelijk met 5-0 wist te winnen van Mikuru Suzuki. Door deze whitewash zou de partij tussen Gerwyn Price en Ryan Joyce een knock-out partij worden. De winnaar zou zich plaatsen voor de laatste 16.

De opdracht was dus duidelijk voor beide spelers, bij winst was een plaats bij de laatste 16 het gevolg. beide spelers leken prima met dit gegeven om te kunnen gaan, want met een 124 finish wist Price Joyce gelijk te breken, om vervolgens Joyce te zien terug breken met een 126 finish. Beide mannen hielden daarna allebei hun eigen legs tot aan 3-2 voorsprong voor Joyce, waarbij Price nog een 116 finish noteerde. De zesde leg zou een, misschien wel fatale, break opleveren, nadat Joyce 107 wist te finishen. Met Joyce op matchpoint mocht Price geen leg meer verliezen. Price wist meteen terug te breken, nadat Joyce 1 matchdart op de bulls-eye had gemist. Ook zijn eigen leg wist Price te houden en een laatste leg zou uitkomst bieden. Price nam het initiatief snel over met een 180 score en zou de leg uiteindelijk ook winnen. Na een enorm spannende partij plaatste ook de titelverdediger zich bij de laatste 16!

Laatste 16

De volgende spelers zijn geplaatst voor de laatste 16

Poule A: Michael van Gerwen en Adam Hunt
Poule C: Michael Smith en Jose de Sousa
Poule E: Devon Petersen en Ian White
Poule G: Gerwyn Price en Jonny Clayton

Alle geplaatste spelers voor de laatste 16 van de Grand Slam of Darts zijn bekend en dat levert de volgende wedstrijden op:

Michael van Gerwen – Gary Anderson
Adam Hunt – Simon Whitlock
Michael Smith – Rob Cross
Dave Chisnall – Jose de Sousa
Devon Peterson – Damon Heta
Ian White – James Wade
Gerwyn Price – Nathan Aspinall
Jonny Clayton – Dimitri van den Bergh

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *