Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jeffrey de Graaf - PDC World Championship 2023

De Graaf verrast weer, Dolan en Ratajski keren na kerst terug

Jeffrey de Graaf heeft met het verslaan van José de Sousa weer voor een verrassing gezorgd, terwijl Brendan Dolan en Krzysztof Ratajski ook hun wedstrijden wonnen.

Noord-Ieren maken er een kraker van: Dolan klopt Mansell

Dat het duel tussen Brendan Dolan en Mickey Mansell in de middagsessie werd geplaatst, zal voor veel mensen geen verrassing zijn geweest. Toch maakten beide mannen er een goede wedstrijd van. Meteen in set 1 werd het al spannend: nadat beide mannen elkaar een keer hadden gebroken en een keer hun eigen leg hadden gehouden, kreeg Mansell vanaf 104 één setpijl. De ‘Clonoe Cyclone’ miste, waardoor Dolan op voorsprong kwam. Lang kon hij hier niet van genieten: met legs in 14, 15 (met 157-finish) en 17 ging set twee met gemak naar Mansell.

De spanning bleef echter tot het einde. Nadat Dolan zijn eigen set hield, mede door een 124-finish en een 13-darter in de beslissende leg, sloeg Mansell in set vier weer toe. Beide mannen gooiden boven de 95 gemiddeld, waardoor het een geweldige wedstrijd was om de middag te beginnen. Toch moest er ook een winnaar komen. Bij een stand van 1-1 in de laatste set miste Mansell 151 maar nipt op tops, waardoor Dolan ontsnapte. Steeds weer won degene die begon ook de leg, waardoor de verlenging tot het gaatje ging. De eerste sudden death leg van het WK werd zo een feit. Net op het moment dat het er om ging nam de spanning bij Mansell toe, terwijl Dolan wel door bleef scoren. ‘The History Maker’ kon zo rustig toewerken naar de eindstreep: dubbel 16 werd gevonden, waardoor de Noord-Ier na kerst terugkeert met een wedstrijd tegen Gerwyn Price.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Brendan Dolan: 95.13 / 38.2%
Mickey Mansell: 95.36 / 45.5%

Jeffrey de Graaf maakt Zweden trots: ook De Sousa krijgt klop

Na een sterke comeback tegen Ritchie Edhouse wist Jeffrey de Graaf voor het eerst een wedstrijd op het WK te winnen. Zijn beloning? Een duel met José de Sousa. De Portugees is dit jaar wat wisselvallig, maar liet in de eerste set wel zijn klasse zien. Nadat 103 uit ging in leg drie vond hij in de beslissende leg een 82-finish. In set twee vond hij met 138 ook een hoge finish, maar het was De Graaf die mede door een 13-darter op gelijke hoogte kon komen.

De Nederlandse-Zweed kwam steeds beter in de wedstrijd: met een 16-darter brak hij de Portugees meteen in set drie, waarna hij in evenveel pijlen zijn eigen leg hield. De Sousa leek nog even aan te haken, maar doordat hij vanaf 116 de grote 16 miste, gaf hij zichzelf niet de kans om terug te breken. De Graaf hield de set, waarna hij alleen nog maar beter ging spelen. Met een 15-darter hield hij meteen zijn eigen leg in set vier, waarna hij met zes perfecte pijlen ook nog even het publiek op de banken kreeg. Een 9-darter werd het niet, maar met een 10-darter gooide hij tot nu toe de beste leg van het toernooi. Een leg later was de zege binnen: met een 14-darter voltooide hij de stunt.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
José de Sousa: 93.82 / 46.2%
Jeffrey de Graaf: 94.22 / 42.3%

Ratajski op zakelijke wijze langs missende Hughes

Krzysztof Ratajski won dit jaar twee titels, maar zal voorafgaand aan het duel met Jamie Hughes toch ook zijn twijfels hebben gehad. Dat dat terecht was, viel ook in de eerste vijf legs te zien. Hij wist, mede door zes perfecte pijlen in leg twee, snel op 2-0 te komen, maar toch moest hij toezien hoe Hughes op 1-0 kwam. De Engelsman vond legs in 14, 15 en nog eens 14 pijlen, waarmee hij brutaal de leiding nam. ‘Yozza’ beet zich vast in de Pool, maar wist een leg later niet door te bijten. Vanaf 65 kreeg hij twee pijlen voor een 2-0 voorsprong in sets, maar hij verzaakte.

Ratajski kwam hier goed weg, waarna ‘The Polish Eagle’ beter in zijn spel kwam. Voor de derde set op rij kwam was er een vijfde set nodig, maar dit keer was die laatste leg erg eenzijdig. Hughes raakte niks meer, terwijl Ratajski na 12 pijlen op dubbel stond. Ook in set vier deelde de Engelsman zichzelf een klap uit, door meteen drie pijlen op de dubbels te missen. Hij wist zijn eigen leg daarna nog wel te houden, maar had zichzelf al te veel pijn gedaan om nog voor de overwinning mee te doen. Ratajski speelde het zakelijk uit, waardoor de Pool een ticket voor de laatste 32 boekte.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Krzysztof Ratajski: 89.82 / 42.3%
Jamie Hughes: 85.74 / 36.4%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *