Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jose de Sousa

De Sousa behoudt Van Gerwen van eerste titel in 2021

Jose de Sousa heeft afgelopen dinsdagavond zijn tweede titel van het jaar gepakt. In een spannende finale was hij te sterk voor Michael van Gerwen, die nog altijd op zijn eerste titel van het jaar moet wachten. Lees hier alles terug over Players Championship 14 in Milton Keynes.

Hoe verging de dag?

De tweede dag van de Super Series in Milton Keynes begon met slecht nieuws. Nathan Aspinall bleek positief getest te zijn op corona en moet in isolatie. Keane Barry speelde maandagmiddag tegen Aspinall in de eerste ronde en kwam in contact met de Engelsman. Het gevolg hiervan is dat ook Barry de resterende drie toernooien ook niet meer mag spelen. Net voor dat het toernooi om 15:00 uur begon, werd er bekend gemaakt dat voormalig PDC-scheidsrechter Bruce Spendley op 80-jarige leeftijd was overleden. Het toernooi begon dan ook met een minuut stilte.

In de eerste ronde vielen er niet veel verrassingen. De geplaatste spelers als Daryl Gurney, Devon Petersen, Martijn Kleermaker, Jermaine Wattimena, Glen Durrant, Ian White, Madars Razma, Danny Noppert en wereldkampioen Gerwyn Price overleefden de eerste horde niet. Toch was er in de eerste ronde succes. Jim McEwan en Geert Nentjes wisten een 9-darter te gooien. McEwan deed het in zijn tweede Pro Tour evenement tegen Raymond van Barneveld, maar verloor wel met 6-5 na een 2-5 voorsprong. Nentjes wist zijn wedstrijd wel te winnen, hij whitewashte Kirk Shepherd.

Bij één overwinning bleef het bij voor Jelle Klaasen, Krzysztof Ratajski, Michael Smith, Ron Meulenkamp, Raymond van Barneveld, Brendan Dolan en Peter Wright. Van Gerwen noteerde een gemiddelde van 106,1 tegen Rusty-Jake Rodriguez voor een 6-2 zege, terwijl Van den Bergh met een gemiddelde van 106 slechts één leg gunde aan ‘Barney’. De wedstrijd van de ronde was die tussen Gary Anderson en Steve Beaton, beide heren noteerde een gemiddelde van boven de 100. Anderson won met 6-5, maar overleefde wel 3 matchdarts.

De verrassingen van de dag waren Ritchie Edhouse en Ted Evetts die als ongeplaatste spelers de kwartfinales bereikten. Edhouse was o.a. te sterk voor Scott Waites en Josh Payne, terwijl Evetts Adrian Lewis en Ross Smith versloeg. Uiteindelijk wisten Michael van Gerwen en Jose de Sousa de finale van Players Championship 14 te behalen. Van Gerwen bereikte zijn allereerste finale van 2021 door Sean Fisher (6-0), Rusty-Jake Rodriguez (6-2), Luke Humphries (6-3), Chris Dobey (6-3), Ted Evetts (6-4) en Gary Anderson (7-2) te verslaan. De Sousa bereikte zijn derde finale van het jaar. Dit deed hij met overwinningen op David Evans (6-2), Jamie Hughes (6-1), Rob Cross (6-5), Dimitri van den Bergh (6-1) en Gabriel Clemens (7-5).

Finale

Het was Jose de Sousa die de finale mocht beginnen, hij had de bull gewonnen. Toch was het Michael van Gerwen die meteen brak in de eerste leg door een 14-darter te gooien. Van Gerwen kreeg een leg later drie pijlen om de break te verzilveren, maar miste. De Sousa stapte in en brak met een knappe 120-finish meteen terug. Een leg later gooide De Sousa een 13-darter en dat leverde een 2-1 voorsprong op. Van Gerwen maakte een leg later er 2-2 van door een 95-finish met twee keer dubbel 19 te gooien. In de vijfde leg plaatste de Nederlander de tweede break, hij gooide 68 uit voor een 3-2 voorsprong nadat De Sousa een 79-finish had gemist. Opnieuw kreeg Van Gerwen de kans om twee legs voor te komen, maar miste weer drie darts op de dubbel. De Sousa strafte het weer af door tops te gooien en terug te breaken naar 3-3. Net als bij 1-1 verzilverde de Portugees de break met een 13-darter en kwam zo 4-3 voor. Van Gerwen kreeg eerder in de wedstrijd de kans om twee legs voor te komen, De Sousa kreeg de kans in leg 8 en pakte die kans met beide handen. Met een 15-darter kwam ‘The Special One’ 5-3 voor met een break voorsprong. De break werd deze keer niet verzilverd, De Sousa miste een 112-finish. Van Gerwen antwoordde met een 170-finish en maakte daarmee de break gelijk ongedaan. Dat goede gevoel nam ‘Mighty Mike’ niet mee in de volgende leg, want De Sousa brak meteen weer terug voor een 6-4 voorsprong. Een 90-finish zorgde ervoor dat De Sousa op matchpoint kwam. Van Gerwen bleef vechten waarvoor hij waard was, hij hield met een 100-finish zijn eigen leg voor 7-5. Het leek in leg 13 voorbij te zijn voor de Nederlander, maar De Sousa miste drie matchdarts. Van Gerwen produceerde een 112-finish om terug te breaken naar 7-6. Toch kwam er geen allesbeslissende leg, De Sousa gooide een knappe 108-finish uit voor een 8-6 overwinning op Michael van Gerwen. Dit is de tweede titel voor de Portugees in 2021.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Jose de Sousa: 100,57 / 42%
Michael van Gerwen: 94,99 / 38%

Nederlanders

Dag twee van de Super Series 4 was niet een succesvolle dag voor de Nederlanders. Naast de runner-up plaats van Michael van Gerwen verloren twee andere Nederlanders bij de laatste 32. Dirk van Duijvenbode verloor in een beslissende leg van Chris Dobey, terwijl Vincent van der Voort met 6-4 verloor van Darren Webster. De andere 16 Nederlanders verloren al in een vroeg stadium van het toernooi.

Uitslagen

Kwartfinales
Gary Anderson 6-4 Joe Cullen
Michael van Gerwen 6-4 Ted Evetts
Jose de Sousa 6-1 Dimitri van den Bergh
Gabriel Clemens 6-4 Ritchie Edhouse

Halve finales
Michael van Gerwen 7-2 Gary Anderson
Jose de Sousa 7-5 Gabriel Clemens

Finale
Jose de Sousa 8-6 Michael van Gerwen

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *