Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jeffrey de Zwaan

De Zwaan en Kuivenhoven stellen tourkaart veilig

Jeffrey de Zwaan is voor de derde keer succesvol op Q-School. Nadat hij in 2015 en 2018 een dag won op Q-School, deed hij dit vandaag ook in Kalkar. Maik Kuivenhoven werd verslagen in de finale, maar heeft hiermee zijn tourkaart ook veiliggesteld. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

De derde dag van Final Stage begon met 123 spelers aan de oche. Owen Roelofs en Andy Baetens begonnen de dag met een plaats in de top 10 van de ranking, maar konden deze voorsprong zaterdag niet uitbreiden. Roelofs (6 punten) verloor met 6-2 van Francois Schweyen, terwijl Jacob Taylor met 6-4 Baetens (4 punten) de baas was. Beide heren hebben een goede laatste dag nodig om hun tourkaart veilig te willen stellen. Ook de Fransman Jacques Labre en de nummer één van de WDF, Jelle Klaasen pakten geen punten. Beide spelers verloren in de tweede ronde, Klaasen kreeg een 11-darter tegen zich in een allesbeslissende elfde leg.

Na een mindere tweede dag wisten Thibault Tricole, Ronny Huybrechts, Niels Zonneveld en Jeffrey de Zwaan zaterdagmiddag weer belangrijke punten te behalen voor het klassement. Huybrechts en De Zwaan lukten het zelfs om de kwartfinales te halen. De 57-jarige stelde hiermee zijn tourkaart via de ranglijst veilig. De Amerikaan Alex Spellman bereikte de laatste 8 (na een overwinning op Gian van Veen) ook, die zo zijn eerste punten pakte in Final Stage.

Met vijf Nederlandse kwartfinalisten, waren het Maik Kuivenhoven en Jeffrey de Zwaan die in de finale streden om een rechtstreekse tourkaart. Kuivenhoven, die vrijdag al de halve finale bereikte, begon dag drie met een whitewash overwinning op Sebastian Bialecki. Dit vervolgde hij met een 6-2 overwinning op Max Hopp, waarna hij landgenoot Vinay Ramnath ook met 6-0 wegveegde. Bij de laatste 16 won hij in een matige partij van de Belg Caron; 6-4. In de kwartfinales maakte de Nederlander een 5-3 achterstand goed om uiteindelijk met 6-5 te winnen van Daniel Klose. In de halve finales versloeg hij Ronny Huybrechts met 6-2 in legs. De Zwaan begon de dag met eenvoudige overwinningen op Stefan Schroder (6-1) en Remo Mandiau (6-3). Vervolgens versloeg hij zijn volgende drie tegenstanders allemaal met 6-2; Yoshihisa Baba, Pascal Rupprecht (met een gemiddelde van 107) en Alex Spellman. In de halve finales had hij weinig problemen met landgenoot Arjan Konterman, met een 6-1 zege bereikte hij de finale.

Finale

Het was Maik Kuivenhoven die de finale mocht beginnen en hield met een 116-finish in 12 darts zijn eigen leg. Jeffrey de Zwaan volgde dit voorbeeld op en kwam in 17 darts op 1-1. In de derde leg was het De Zwaan die als eerste een break plaatste, met een 14-darter brak hij Kuivenhoven waarna hij in dezelfde hoeveelheid pijlen zijn eigen leg hield voor een 3-1 voorsprong. Daarna gingen er vier legs met de darts mee voor een 5-3 tussenstand. In de negende leg gooide Kuivenhoven twee scores van 40, De Zwaan profiteerde hier optimaal van. ‘The Black Cobra’ gooide een 13-darter om de finale met 6-3 naar zich toe te trekken en voor de derde keer succesvol te zijn op Q-School!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Jeffrey de Zwaan: 96,58 / 43%
Maik Kuivenhoven: 92,16 / 25%

Nederlanders

De derde dag van Final Stage voor European Q-School was erg succesvol. In totaal behaalden 14 Nederlanders punten, waarvan er vijf de kwartfinales bereikten. Voor Richard Veenstra en Ryan de Vreede was deze ronde het eindstation. Arjan Konterman strandde in de halve finaes, terwijl Maik Kuivenhoven en Jeffrey de Zwaan allebei de finale behaalden.

Uitslagen

Kwartfinales
Ronny Huybrechts 6-5 Richard Veenstra
Maik Kuivenhoven 6-5 Daniel Klose
Jeffrey de Zwaan 6-2 Alex Spellman
Arjan Konterman 6-1 Ryan de Vreede

Halve finales
Maik Kuivenhoven 6-2 Ronny Huybrechts
Jeffrey de Zwaan 6-1 Arjan Konterman

Finale
Jeffrey de Zwaan 6-3 Maik Kuivenhoven

Stand

Maik Kuivenhoven heeft met een halve finale en een finale zijn tourkaart veiliggesteld via de ranking met een totaal van 11 punten. Pascal Rupprecht en Ronny Huybrechts lijken met 9 punten ook zeker van een tourkaart. Morgen zal er voor veel spelers veel op het spel staan. Op de spelers met 5 en 6 punten zal er morgen veel druk staan, vroeg verliezen betekent afwachten of het genoeg zal zijn. Spelers met 3 of 4 punten hopen op het tegenovergestelde; een goede dag hebben om de tourkaart veilig te stellen via de ranking. Op dit moment staan er vijf spelers op vier punten en 13 spelers op drie punten. Voor de volledige ranglijst, klik hier.

  1. Maik Kuivenhoven 11 (+50)
  2. Pascal Rupprecht 9 (+36)
  3. Ronny Huybrechts 9 (+28)
  4. Daniel Klose 7 (+31)
  5. Karel Sedlacek 7 (+9)
  6. Richard Veenstra 6 (+26)
  7. Niels Zonneveld 6 (+17)
  8. Owen Roelofs 6 (+11)
  9. Arjan Konterman 5 (+16)
  10. Gian van Veen 5 (+16)
Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *