Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Derde PDC-titel voor Jonny Clayton, driemaal geen scheepsrecht voor Clemens

Jonny Clayton blijft de stijgende lijn maar voortzetten. De Welshman wint voor het derde jaar op rij een toernooi en stijgt naar plek 13 van de wereld. Dit ging in de finale ten koste van Gabriel Clemens, een speler die ook snel klimt op de Wereldranglijst. Lees hier meer.

Route naar de finale
Jonny Clayton haalde voor de eerste keer dit jaar een finale en moest daar gedurende de dag hard voor werken. In zijn eerste wedstrijd leek hij zelfs te gaan verliezen. Hij kwam met 5-3 achter tegen Nathan Rafferty, maar met een goede comeback pakte hij toch nog de overwinning. Zoran Lerchbacher werd vervolgens met 6-2 verslagen, waarna er tegen Vincent van der Voort weer een beslissende leg nodig was. Met een 11-darter in de laatste leg wist hij hier een overwinning uit het vuur te slepen. Tegen de Fin Marko Kantele werd het dan 6-2, maar tegen Jermaine Wattimena kwam het weer op een laatste leg aan. Hij overleefde twee matchdarts, waardoor hij zijn weg toch weer kon vervolgen. In de halve finale kende hij uiteindelijk weinig moeite met Ian White, de ‘Ferret’ won met 7-2.

Voor Gabriel Clemens was het al zijn tweede finale van het jaar. ‘The German Giant’ timmert aan de weg en is op jacht naar een eerste titel. Twee simpele overwinningen op James Richardson (6-3) en John Michael (6-1) brachten hem een duel met Joe Cullen. De Duitser kwam met 5-2 voor, maar Cullen kwam terug tot 5-5. Een 13-darter in de laatste leg brachten hem toch een ronde verder. Tegen Jan Dekker moest daarin ook een beslissende leg gewonnen worden. Net als Clayton moest hij matchdarts overleven. Met een gemiddelde van 103.5 versloeg hij Mervyn King met 6-4, de Engelsman had hierin niet genoeg aan een gemiddelde van 101.4. In de halve finale was het de verrassing Tytus Kanik die met 7-3 werd verslagen.

Finale
Na een lange aanloop op het gooien van de bull was het Clayton die als eerste raak gooide. Hij mocht beginnen, maar kwam met de schrik vrij nadat Clemens de bull miste vanaf 170. Een 116-finish van de Welshman zelf bracht hem op 1-0. Een 14-darter voor de break, gevolgd door nog een 14-darter leverden Clayton een perfecte start op. Clemens kwam met een 17-darter op het bord, maar Clayton hield weer zijn eigen leg. Met een fantastische 11-darter bracht Clemens de stand op 4-2. Met een 14-darter pakte de Duitser zelfs de break, maar doordat Clayton vervolgens een 15-darter gooide kon hij die niet verzilveren. Clemens moest het opnieuw proberen en dit lukte weer met een 15-darter. Het leek daarna ook 5-5 te gaan worden maar door een geweldige 136-finish van Clayton hield hij het initiatief, 6-4. Met een 14 en 13-darter wist hij zelfs al snel de overwinning binnen te halen. Voor Clayton is het zo zijn derde titel in drie jaar, terwijl Clemens voor de derde keer in een jaar tijd een finale verliest.

Jonny Clayton: 103.3/50%
Gabriel Clemens: 98.0/36%

Nederlanders
Jermaine Wattimena was, zoals zo vaak dit seizoen bij afwezigheid van Van Gerwen, de best presterende Nederlander. Hij versloeg onder andere James Wilson op weg naar de kwartfinale, waarin hij 2 matchdarts miste tegen Jonny Clayton. Voor Mario Robbe en Jan Dekker was een ronde eerder het eindstation. Robbe versloeg bij de laatste 32 nog knap Mark McGeeney met 6-5, maar bij de laatste 16 was Wattimena voor hem in een beslissende leg te sterk. Dekker moest met 6-5 zijn meerdere erkennen in Gabriel Clemens. Hij kreeg nog drie pijlen om de wedstrijd te winnen, maar helaas lukte dit niet. Mike van Duivenbode en Vincent van der Voort verloren bij de laatste 32 van respectievelijk Marko Kantele (6-5) en Jonny Clayton (6-5). Raymond van Barneveld kende een teleurstellend weekend. Nadat hij gisteren al in ronde één verloor was Luke Woodhouse nu in ronde twee voor hem te sterk, 6-3.

Verrassingen
Het tiende toernooi was een toernooi vol met verrassingen. In ronde één vlogen James Wade (6-2 tegen Jose Justicia), Peter Wright (6-5 tegen Ronny Huybrechts), Mensur Suljovic (6-2 tegen Mark McGeeney) en Corey Cadby (6-2 tegen Jonathan Worsley) er al af. Voor Michael Smith was het een ronde later al klaar, hij verloor van de dit hele weekend goed spelende Jose de Sousa (6-5). Deze uitslagen leidden er ook toe dat er met Aaron Monk, Tytus Kanik en Jose Justicia drie verrassende kwartfinalisten waren. Kanik versloeg dan ook nog een Justicia, waardoor de Pool voor de eerste keer in zijn carrière de halve finale haalde.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *