Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Damon Heta

Derde PDC-titel voor ontketende Damon Heta

Damon Heta heeft met Players Championship 5 zijn derde titel bij de PDC gepakt. In een zinderende finale was hij met 8-6 te sterk voor Gary Anderson.

Hoe verging de dag?

Op 13 Februari werd Players Championship 4 gehouden, en nu, ruim een maand later, stond pas het volgende vloertoernooi op het programma. In Barnsley streden weer 128 spelers om de titel. Gerwyn Price was de meest opvallende afwezige: de Welshman leek weer last te hebben van zijn blessure en meldde zich op het laatste moment af. Voor Peter Wright zat het toernooi er ook snel op: al in de eerste ronde verloor hij verrassend van Andrew Gilding (6-3). Dave Chisnall ging meteen onderuit tegen het grote talent Josh Rock. De Noord-Ier gooide in deze partij ook nog eens een 9-darter. Jamie Hughes leek in zijn partij tegen Alan Soutar ook op weg naar een perfecte leg, maar misrekende zich vanaf 144.

In de derde ronde was het Joe Cullen die wel voor de tweede 9-darter van de dag zorgde. De Engelsman kwam een ronde eerder nog goed weg tegen Lewy Williams, maar uiteindelijk haalde hij vandaag de halve finale. Gary Anderson stopte hier zijn zegereeks van 19 wedstrijden in Players Championships. De Schot had eerder ook al Michael van Gerwen uitgeschakeld en trok de goede vorm van donderdagavond door. Met gemiddeldes van 107, 98 (tegen Michael van Gerwen, 6-4), 109, 101, 113 en 104 behaalde hij fluitend de finale.

Damon Heta is als een raket aan het nieuwe seizoen begonnen. In het vorige weekend noteerde hij al een finale en dit deed hij vandaag nog eens rustig over. Zo goed als hij toen was, was hij vandaag niet in elke wedstrijd, maar hij was meer dan goed genoeg om zich weer door het veld heen te werken. Hij versloeg met Danny Jansen en Jimmy Hendriks twee Nederlanders, waarna Daryl Gurney (6-3) en Dimitri van den Bergh (7-4) in de laatste twee wedstrijden volgden. Van den Bergh zette zo, ondanks zijn nederlaag, ook de goede vorm door. De Belg versloeg in de kwartfinale nog zijn landgenoot Mike de Decker, die ook indruk maakte met enorm veel 180’s en het uitschakelen van Raymond van Barneveld.

Finale

Met een herboren Gary Anderson tegen een Damon Heta in bloedvorm beloofde de finale een spektakelstuk te worden. Met een 12-darter liet Heta meteen zien dat dit ook het geval zou zijn. Met legs in 13 en 12 pijlen reageerde Anderson heel scherp: het niveau lag meteen hoog en zou gedurende de wedstrijd niet veel lager worden. Met legs in 13 en 14 was het nu weer aan Heta om twee legs te winnen, waarna Anderson weer volgde met een 12-darter en 15-darter. ‘The Flying Scotsman’ leek hierna de kans te gaan krijgen om 5-3 voor te komen, maar een 146-finish van Heta voorkwam dit. De Australiër volgde dit met een 101-finish voor de 5-4 voorsprong. Een 10-darter volgde en ineens lag het initiatief weer volledig bij Heta. Er zat echter nog meer in deze partij: Anderson kwam met twee 14-darters weer terug. Toch zou de Schot de titel niet pakken. Na een 12-darter van Heta gooide de Australiër een 14-darter om te breken en zijn derde titel bij de PDC te pakken.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Damon Heta: 107.27 / 57%
Gary Anderson: 103.42 / 40%

Nederlanders

Voor het eerst in lange tijd liet Jeffrey de Zwaan weer eens van zich horen op een Players Championship. ‘The Black Cobra’ verloor bij de laatste 16 weliswaar van Dimitri van den Bergh, maar hiermee noteerde hij zijn beste resultaat op de vloer sinds 2020. Dirk van Duijvenbode liet met een plek in de kwartfinale ook weer goed spel zien, al verloor hij hier wel van een ontketende Joe Cullen. Danny Noppert haalde bij zijn rentree op de vloer de laatste 32 (6-3 verlies tegen Luke Humphries), terwijl Maik Kuivenhoven na een knappe zege op James Wade (6-4) ook in deze ronde verloor (6-4 tegen Mike de Decker).

Uitslagen

Kwartfinales
Gary Anderson 6-2 Rob Cross
Joe Cullen 6-3 Dirk van Duijvenbode
Damon Heta 6-3 Daryl Gurney
Dimitri van den Bergh 6-4 Mike de Decker

Halve Finales
Gary Anderson 7-3 Joe Cullen
Damon Heta 7-4 Dimitri van den Bergh

Finale
Damon Heta 8-6 Gary Anderson

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *