Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Chris Dobey

Dobey klopt Anderson, wéér een comeback voor De Sousa

Voor Gary Anderson zit het WK erop: de Schot verloor ruim van zijn ‘leerling’ Chris Dobey. José de Sousa klopte Ryan Searle, maar had hier weer een bizarre comeback voor nodig.

Ryan Searle vs José de Sousa

De nummer 16 tegen de nummer 17 van de wereld: op papier zou dat de spannendste partij van de derde ronde moeten zijn. José de Sousa liet in de eerste leg in ieder geval zien dat het qua rekenen niet tot de beste wedstrijden van dit jaar behoort: vanaf 71 gooide hij zich dood met een single en triple 20. De Portugees won de leg daarna alsnog, maar hierna werd hij slordig op de dubbels. Searle profiteerde optimaal en volgde een 13-darter op met twee 19-darters om zo de set te winnen. Met een 11-darter kwam de Engelsman als een raket uit de onderbreking, waarna een 18-darter hem weer een leg opleverde. Met twee 13-darters haakte De Sousa aan, maar in de beslissende leg zakte hij weer weg. Searle vond een 18-darter en kwam op 2-0.

Searle startte set drie meteen met een break, maar kon dit door missers op de dubbels niet verzilveren. Met een 18-darter wist ‘Heavy Metal’ de Portugees echter meteen weer te breken, waarna een 16-darter hem ook deze set opleverde. De Sousa had nu, net als tegen Whitlock, een enorme comeback nodig. De start was in ieder geval goed: hij kwam in de set van Searle snel op 2-0. De Engelsman vocht zich echter terug, maar een knappe 92-finish van De Sousa bracht de stand toch op 3-1 in sets.

‘The Special One’ begon zijn eigen set met een 16-darter, maar Searle leek zich weer te herpakken. Hij hield zijn eigen leg, waarna een 120-finish hem de break opleverde. Vanaf 120 kreeg hij een leg later dezelfde kans, en dit keer was het voor de wedstrijd. Tops werd echter nipt gemist, waardoor De Sousa bleef leven. Met een 15-darter won de Portugees daarna de vijfde leg, waardoor hij de achterstand in sets nog maar weer een keer verkleinde. Hij leek nu ook helemaal los: nadat beide mannen hun eigen leg hielden, bracht De Sousa met twee 14-darters de stand op 3-3 in sets. Searle keek hoofdschuddend toe. Met een 17-darter kwam De Sousa daarna voor het eerste sinds leg één weer op voorsprong. Searle haakte aan, maar de wedstrijd glipte definitief uit zijn handen. De Engelsman kreeg zes pijlen om er een verlenging uit te slepen, maar alle zes werden gemist. De Sousa profiteerde en voltooide weer een prachtige comeback.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Ryan Searle: 87.51 / 33.3%
José de Sousa: 91.75 / 27.1%

Gary Anderson vs Chris Dobey

De meester tegen de leerling: Gary Anderson en Chris Dobey troffen elkaar al vaker op TV in de afgelopen jaren, en elke keer weer krijgt hun duel deze titel. Het was aan meester Anderson om de partij te beginnen: en hoe. Met een 15-darter begon hij nog rustig, want twee 12-darters (één daarvan met een 121-finish op de bull) volgden. Dobey werd weggeblazen, maar herstelde zich in set twee met een 15-darter. Anderson reageerde met een 14-darter, waarna hij met een knappe 80-finish (tops-tops) de break vond. Een leg later miste de Schot echter tops, waardoor Dobey terug kon breken. De Engelsman overleefde in de beslissende leg weer twee pijlen op de dubbels van Anderson, waardoor hij met een 17-darter de stand op 1-1 in sets bracht.

Bij Anderson leek de topvorm van de eerste set verdwenen. Met een 20-darter won hij wel de eerste leg van set drie, maar Dobey drong steeds meer aan. Met een 15-darter (86 op de bull) hield ‘Hollywood’ zijn eigen leg, waarna een 13-darter hem de break opleverde. Anderson brak meteen terug met ook een 13-darter, maar ‘The Flying Scotsman’ was in de beslissende leg daarna niet in 15 pijlen uit. Dobey was dit wel: een 14-darter bracht hem de set. Anderson kreeg de kans om meteen terug te slaan, maar drie missers op de dubbels verhinderden dit. De Schot sloot wel aan, maar zag ook Dobey weer zijn eigen leg houden. De Engelsman miste een leg later al vier setdarts, maar die werden hem niet fataal: in de vijfde leg leverde een 13-darter hem de set op. De stand kwam op 3-1, een verrassing leek in de maak.

Door met een 12-darter ook nog meteen een break te pakken zat Dobey al helemaal op rozen. Anderson schakelde een tandje bij en volgde dit voorbeeld, maar een leg later ging het helemaal mis voor de Schot. Vanaf 15 gooide hij in plaats van een grote 7 de 19, waardoor hij zich doodgooide. Dobey profiteerde en kwam op matchpoint. Een 15-darter volgde: ‘Hollywood’ voltooide de klus en schakelde zijn leermeester uit. Anderson valt hierdoor ook meteen buiten de top 20 van de wereld.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Gary Anderson: 93.87 / 41.7%
Chris Dobey: 95.34 / 38.7%

Image courtesy of FOTO: Steven Paston (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *