Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

DPA Tour: Damon Heta doet gouden zaak, Puha ook succesvol

Damon Heta heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een plek in Alexandra Palace. De huidige nummer-1 van Australië werd naarmate de dag vorderde steeds sterker, en domineerde op beide toernooien die vandaag afgewerkt werden op de Australische Tour.

DPA Tour 20
Heta kende dit jaar reeds een succesvolle campagne, met drie titels en nu en dan uitstekende gemiddeldes, maar het was al van Event 7 begin maart geleden dat hij nog eens het toernooi won. De laatste weken had hij daarom het gat kleiner zien worden met onder andere naaste belager James Bailey. Na een halve finale gisteren was vandaag weer een dag om de koppositie te consolideren. Dat ging niet direct flitsend, want in zijn eerste twee partijen wist Heta nog niet aan de 80 gemiddeld te komen. Desondanks verloor hij slechts één leg, respectievelijk tegen Liam McLennan en Jordan Ford. Een eerste serieuze test volgde tegen Brendon McCausland, die Heta 6-4 in zijn voordeel wist te beslissen. Gestaag steeg Heta’s niveau enkele punten gedurende de dag, waardoor Mick Lacey met 6-3 kon worden weggezet in de kwartfinale. In de halve finale volgde een nagelbijter tegen Steve Fitzpatrick, die ondanks een gemiddelde dat tien punten lager lag toch een 5-4 voorsprong wist te pakken. Uiteindelijk wist Heta met een 13- en een 15-darter het tij toch nog te keren, en zij plek in de finale te boeken.

Ook de andere halve finale bleek uitermate spannend. Een last leg decider moest de winnaar opleveren in een partij tussen Robbie King en de Nieuw-Zeelandse oud WK-deelnemer Koha Kokiri. Het was de kiwi die na 21-darts uiteindelijk aan het langste eind trok. Eerder had Kokiri ook al overwinningen geboekt op bekende namen als Rhys Mathewson (6-0) en landgenoot Haupai Puha, die volgende week te aanschouwen zal zijn op de World Cup of Darts.

De finale zou Heta’s beste wedstrijd van de dag blijken tijdens DPA Tour 20. Na een direct break en een 2-0 voorsprong wist de lijstaanvoerder structureel de druk op de ketel te houden bij zijn opponent. In het midden van de partij wist Kokiri redelijk in de buurt te blijven van de Australiër, maar bleef deze zijn finishes goed gooien. Uiteindelijk werd de wedstrijd in het slot gegooid in de negende leg, en bezorgde Heta zichzelf een vierde seizoenszege. Daarmee pakte hij 20 belangrijke rankingpunten in de strijd om een WK-ticket.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Damon Heta: 89,6 / 42,86%
Koha Kokiri: 82,3 / 30%

DPA Tour 21
Op het tweede toernooi van de dag zette Heta zijn stijgende lijn stevig door. Dat begon bij de laatste 64 met een gemiddelde van 89, zoals hij de finale van het voorgaande toernooi ook had afgesloten. Willy Kimura werd met 6-2 aan de kant gezet. Daarna gooide Heta niet meer onder de 90 in zijn optocht richting de finale. Een 6-1 overwinning op Clayton Collins (93,5), whitewash tegen Brendon McCausland (90,2), 6-2 victorie op Mick Lacey (102,6) en een 6-1 zege op de winnaar van gister Ben Robb (99,4) bezorgden hem na uitstekend spel een tweede finale van de dag.

In die finale wachtte opnieuw een Nieuw-Zeelander. Ditmaal Haupai Puha. Ook de Kiwi kende een uitstekende dag, waarop hij 6-2 zeges boekte tegen Peter Sutton en Dave Littleboy, een 6-1 succes kende tegen Dave Hanel door maar liefst 98,8 gemiddeld te gooien, en ook nog 6-1 wist te winnen van Lucas Cameron. In de halve finale werd het spannend tegen James Bailey, op dat moment de nummer twee van de ranking. Beide spelers hadden moeite een constant niveau te halen en werden zeker naarmate het einde van de wedstrijd nerveus, maar uiteindelijk trok Puha de wedstrijd 6-4 over de streep.

De finale was van enorm hoog niveau. Puha begon als betere aan de partij, want hij nam een 2-0 voorsprong. Heta kwam sterk terug, want met 0.a. een 68-finish zette de Australiër de stand op 2-2. Puha antwoordde sterk met een 150-finish voor een 3-2 voorsprong. Met een 14-darter kwam Heta wederom op gelijke hoogte. Zo ging het de hele finale door, waardoor er bij een stand van 5-5 een beslissende leg moest worden gegooid. Beide heren gooiden een 180’er, maar uiteindelijk was het Puha die via D16 zijn tweede DPA Tour titel van het zijn op zijn naam schreef.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Haupai Puha: 90,2 / 37,50%
Damon Heta: 93,0 / 29,41%

DPA Tour Order of Merit
Door twee finales van Damon Heta heeft hij zijn voorsprong van 26 punten uitgebreid naar 46 punten. Haupai Puha komt dankzij een kwartfinale en een titel enorm dichtbij James Bailey, het verschil is slechts 9 punten. Bekijk de top 5 van de DPA Tour Order of Merit na 21 toernooien hieronder!

1: Damon Heta – 244
2: James Bailey – 198
3: Haupai Puha – 189
4: Steve Fitzpatrick – 179
5: Ben Robb – 177

Image courtesy of FOTO: DPA
Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Lees ook

Inhoudsopgave

DPA Tour: Damon Heta doet gouden zaak, Puha ook succesvol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *