Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Durrant verovert tweede PDC-titel op dominante wijze

Glen Durrant heeft via een reeks imposante overwinningen zijn tweede titel bij de PDC binnengehaald. De drievoudig Lakeside-kampioen versloeg de Litouwse nummer-1 Darius Labanauskas in de finale, nadat hij in de halve finale ‘de strijd der wereldkampioenen’ in zijn voordeel besliste tegen Michael van Gerwen.

Route naar de finale
Durrant slaagde er de gehele dag om soeverein door zijn partijen te komen. Hij startte met twee ‘whitewashes’ tegen respectievelijk Matthew Edgar en Simon Stevenson, om in de derde ronde een eerste test voorgeschoteld te krijgen in de vorm van Kyle Anderson. Slordigheid op de dubbels bezorgden de BDO-kampioen nog de nodige kopzorgen, maar uiteindelijk werd de Australiër met 6-4 aan de kant gezet. Danny Noppert en Michael Smith moesten het vervolgens met dezelfde uitslagen ontgelden, waarna Durrant zich in de halve finale op kon maken voor de langverwachte eerste ‘battle of the champions’, tegen die andere wereldkampioen Michael van Gerwen. Het werd een slachtpartij. De BDO-kampioen was vanaf de start de dominante partij, bleef dodelijk op de dubbels en versloeg de PDC-kampioen met maar liefst 7-2.

In de finale zou hij een oude bekende van de BDO tegenkomen in de vorm van Darius Labanauskas. De Litouwer lijkt zich inmiddels aardig op zijn plek te voelen bij de PDC, en is de laatste weken goed in vorm gekomen. Toch begon Labanauskas nog wat wankel aan zijn dag, met steevast gemiddeldes van rond de 90 en een aantal ‘close matches’. Nadat Gabriel Clemens in de eerste ronde in een beslissende leg werd verslagen, volgden degelijke overwinningen op Bradley Brooks (6-3) en Cristo Reyes (6-4). Bij de laatste zestien overleefde Labanauskas twee matchdarts van Steve Beaton, om uiteindelijk met een 6-5 overwinning door te stomen naar de kwartfinale. Vanaf dat moment verhoogde Labanauskas zijn niveau. Ryan Meikle werd eenvoudig aan de kant gezet (6-2), en via een 160 finish boekte de nummer-1 van de Scandinavische ranking een plaats in zijn eerste PDC-finale, in een 7-4 overwinning op Ron Meulenkamp.

 

Finale
In die finale bleek de benzine echter op bij Labanauskas. De statistieken spraken van tevoren al niet in zijn voordeel, want Durrant leidde de head-to-heads met 7-1, waaronder twee 6-1 overwinningen bij de PDC eerder dit jaar. Labanauskas begon de finale zwak, en Durrant boekte eenvoudig een 3-0 voorsprong. In de vierde leg werd het een rommeltje, voor de Lakeside-kampioen met name op de dubbels, waarna de Litouwer welgeteld 26 darts nodig had om via dubbel 1 zijn eerste leg te pakken. Het zou zijn enige blijken, want Durrant bleef stoïcijns doorgooien en behoefde niet eens zijn hoogste niveau te halen om een 8-1 overwinning op te eisen, tegen een Labanauskas die op 84 gemideld bleef steken. Durrant pakte zijn tweede titel bij de PDC, en verzekerde zich zo min of meer van een plek in vrijwel alle grote tv-toernooien later dit jaar. Ook Labanauskas deed vandaag goede zaken, met name met het oog op het WK en de Players Championship Finals.

 

Nederlanders
De Nederlanders beleefden een degelijke dag in Barnsley. Vincent van der Voort schoot uit de startblokken met 109 gemiddeld in de eerste ronde, om in de tweede ronde vervolgens toch weer te gaan zitten. Ook van Barneveld kende een goed begin van de dag, met knappe overwinningen op Jamie Hughes en Harry Ward, om in de derde ronde geklopt te worden door de getalenteerde Noord-Ier Nathan Rafferty. In de vierde ronde sneuvelden Danny Noppert en Vincent van der Meer, die een goede dag beleefde. Het waren Michael van Gerwen en Ron Meulenkamp die de vlag bleven zwaaien voor Nederland. Van Gerwen speelde goed maar maakte bij vlagen een redelijk verveelde indruk, en Ron Meulenkamp boekte in de kwartfinale een sterke overwinning op Ian White (6-5), die de hele dag weer in bloedvorm verkeerde. Beide Nederlanders verloren daarop dus hun halve finale.

 

Verrassingen
Van alle namen in de kwartfinale was die van Ryan Meikle het meest opvallend. De jonge kapper uit Engeland klopte onder andere Peter Wright in een avontuur dat in die kwartfinale door Labanauskas beëindigd werd.  Verder was er sprake van een aantal opmerkelijke wedstrijden. Revelatie van het jaar Nathan Aspinall begon uitstekend in de eerste ronde, maar werd in de tweede rond met 6-0 te kijk gezet door Peter Hudson. Darren Webster klopte in een uitstekende eerste wedstrijd Corey Cadby, om vervolgens in zijn tweede match bij een 5-0 achterstand forfait te geven tegen Devon Petersen. Webster gooide onder de 70 gemiddeld, de Zuid-Afrikaan daarentegen kwam uit op 109.9. Er viel ook nog een negendarter te noteren, ditmaal op naam van Dave Chisnall. Aan de overwinning hielp het Chizzy echter niet, hij verloor de partij in een beslissende leg aan Cristo Reyes.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *