Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Edhouse grijpt alsnog Tour Card, Doets wint laatste toernooi

Met zijn tweede titel deed David Evans gisteren erg goede zaken en vandaag viel dan de definitieve beslissing op de Challenge Tour. Een onwaarschijnlijke opkomst van Edhouse leverde hem hier alsnog een Tour Card op.

Challenge Tour 9

Twee Engelsen die een redelijk wisselvallige Challenge Tour kenden vonden vandaag hun vorm. Ritchie Edhouse en Scott Taylor, normaal gesproken zekerheidjes in de top van deze competitie, lieten het nu eindelijk zien. Edhouse kreeg in zijn eerste vier wedstrijden weinig tegenstand. Zijn tegenstander wonnen nooit meer dan twee legs en kwam ook niet boven de 85 gemiddeld uit. Wedstrijd vijf was echter compleet anders. Hij kwam tegen Chris Quantock 4-0 achter, maar won vijf legs op rij en won alsnog. Tegen Maikel Verberk (5-3) verbeterde hij zichzelf al, waarna de halve finale met 5-0 tegen Jarred Cole een makje was.

Scott Taylor startte met een 5-3 overwinning op Steven Beasley, waarna twee snelle 5-1 overwinningen volgden op Rhys Griffin en Rusty-Jake Rodriguez. Peter Mitchell werd ook met 5-3 verslagen, waarna de twee jonge talenten Owen Roelofs en Keane Barry beide met 5-2 aan de zegekar werden gebonden. Na een halve finale tijdens toernooi vier nu dus een finale voor de Engelsman.

Taylor leek na drie legs de finale stevig in handen te hebben. Twee keer hield hij zijn eigen leg, terwijl hij met een 15-darter ook wist te breken. Met legs in 13, 18 en 11 vocht Edhouse echter sterk terug en werd het weer 3-3. Taylor werd hier weggeblazen maar kreeg daarna in zijn eigen leg ineens weer 20 pijlen. Door een 12-darter van Edhouse kwam er toch een decider. Taylor leek hier de winst te grijpen, maar drie missers zorgden er voor dat Edhouse de kans greep. ‘Madhouse’ liet dit zich geen twee keer vertellen en won zo de titel.

Ritchie Edhouse: 97.8 / 36%
Scott Taylor: 83.1 / 36%

Challenge Tour 10

Aan het begin van de dag stond Ritchie Edhouse nog 3950 pond achter op leider David Evans, aan het einde van de dag vond hij zich weer in een finale en had hij een kans die Evans voorbij te steken. Door alleen al back-to-back finales te halen verzekerde hij zich ook al van een Tour Card. Toch kwam hij gedurende de dag goed weg. Hij versloeg Coulson (5-1) en Veenstra (5-0) ruim, maar kwam maar net weg tegen Tony Newell (5-4). Bij de laatste 16 tegen Martin O’Boyle was het al helemaal spannend. De Ier O’Boyle zette zich bij een stand van 4-3 weg op tops, maar Edhouse gooide een 127-finish om in leven te blijven. De leg hierna won hij en zo ook de wedstrijd. Chris Quantock en Dave Parletti waren daarna de laatste twee hindernissen richting een Tour Card, en die werden eenvoudig genomen met zeges van 5-2 en 5-0.

Voor de vierde keer dit jaar stond er ook een Nederlander in de finale. Kevin Doets, twee weken geleden al winnaar van een Development Tour, liet zich vandaag eindelijk gelden. Hij begon zijn toernooi met een 5-2 overwinning op Rhys Hayden, waarna een reeks ontsnappingen volgde. Tegen zowel Shaun Rutter, Mark Graham als Darryl Pilgrim werd het 5-4. Landgenoot Patrick Peters werd daarna met 5-2 verslagen, waarna ook Darren Beveridge (5-1) en James Richardson (5-2) volgden.

Edhouse zou zich met een overwinning hier verzekeren van een WK-plek. Met een 14-darter begon hij ook uitstekend, maar met legs in 13 en 18 pijlen draaide Doets het om. Daarna was het weer de beurt aan Edhouse om twee legs op rij te winnen en zo werd het 3-2. Nog twee legs had hij nodig, maar het werden er nul. Doets sloeg toe met legs in 15, 11 en 18, waardoor hij zijn eerste Challenge Tour titel wist te winnen.

Kevin Doets: 96.6 / 50%
Ritchie Edhouse: 95.9 / 33%

Nederlanders

Ook op de zondag was Maikel Verberk weer lekker bezig. Dit keer haalde hij een kwartfinale en een plek bij de laatste 32. Patrick Peters kwam ook een keer tot de laatste 16, terwijl de sterk spelende Owen Roelofs een kwartfinale haalde.

Eindstand

David Evans heeft zich gekroond als winnaar van de Challenge Tour 2020. De Engelsman mag hierdoor naar het WK, en voor volgend jaar heeft hij een Tour Card op zak. Ritchie Edhouse vergezeld hem hier als nummer 2. Maikel Verberk, Kevin Doets en Jitse van der Wal verzekeren zich van een plek op de UK Open 2021.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *