Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

Een Wereldreis door het Dartslandschap: Zweden

Vrijwel overal ter wereld wordt darts gespeeld. Van Amerika tot Australië en van Zuid-Korea tot Zimbabwe. Waar darts gespeeld wordt, ontstaan verhalen. Verhalen die niet vergeten mogen worden. In dit artikel reizen we af naar Zweden, een land dat een rijkere dartgeschiedenis heeft dan je denkt.

We beginnen onze reis in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Op 4 december 1954 wordt hier namelijk de beste Zweedse darter ooit geboren: Stefan Lord.

Al op jonge leeftijd moest Stefan aan het werk. Hij besloot om te gaan werken in de horeca waar hij voor het eerst in contact kwam met het darten. De jonge Stefan Lord had veel tijd over tijdens zijn baantje waardoor veel tijd besteed kon worden aan zijn nieuwe hobby: darten. In 1970 viel de vijftienjarige Stefan een affiche naast het dartbord op. Er werden toernooien gehouden in lokale restaurants en pubs om je te kwalificeren voor het nationaal kampioenschap. Stefan besloot het te proberen en kwalificeerde zich direct voor het eindtoernooi. Ondanks dat hij de jongste deelnemer van het toernooi was, behaalde hij de kwartfinale(!). Op de foto zijn Stefan Lord (15 jaar) en de oudste deelnemer van het toernooi, Erik Westerlund (73 jaar), te zien.

Het dartvirus is verspreid, Stefan Lord kwam al snel in het nationale team terecht. Toen in 1972 het eerste interland op de planning stond (tegen Engeland), besloten de vier Zweden om een dartsteam op te richten. Dit werd de Stockholm Super Dart Club. Het team van Stefan Lord werd al snel de beste van het land. In totaal wisten ze zeven keer de Zweedse competitie te winnen. Het SSDC dartteam dat ooit o.a. werd opgericht door Lord bestaat nog steeds. Nederlander Jeffrey de Graaf is op dit moment onderdeel van het team.

Langzamerhand wordt het steeds serieuzer voor Stefan. Hij raakt meer en meer gemotiveerd om beter te worden en is al snel te goed voor zijn land. Zweden is simpelweg te klein, hij wil een betere darter worden en dat kan alleen maar door tegen betere tegenstanders te spelen. Hij bleef trainen en dat wierp zijn vruchten af: in 1976 werd Stefan Lord voor het eerst kampioen van Zweden. Later zouden er nog 20 nationale titels bijkomen (11 single, 4 dubbel, 5 mix). Voor Stefan was het nu duidelijk, hij zou er alles aan doen om een professional te worden. In het jaar 1977 besloot hij volledig te gaan voor het darten.

Dit bleek te helpen. In datzelfde jaar won hij zijn eerste grote toernooi: de Denmark Open, een toernooi dat later gewonnen zou worden door o.a. Phil Taylor, Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld. Zijn grootste overwinning kwam daarentegen een jaar later (1978). De Zweed won het meest prestigieuze toernooi van zijn tijd (en misschien wel het meest prestigieuze toernooi ooit), het News Of The World Darts Championship. Ondanks een kleine 250.000 deelnemers wist Lord de finale te halen. Hij won in de finale van de Engelsman John Coward en was op slag een bekend persoon in de dartswereld.

1978 was ook het jaar van zijn eerste deelname aan het BDO wereldkampioenschap. Direct in zijn debuutjaar haalde hij de halve-finale, maar moest daar zijn meerder erkennen in John Lowe.

Lord werd niet alleen bekend in Engeland, ook in eigen land had hij succes. Overal in Zweden werden darts en dartborden van Stefan Lord verkocht. Zweden kreeg voor het eerst te maken met de dartssport. Toen de Zweed twee jaar later (1980) opnieuw het News of the World toernooi op zijn naam schreef, kon het dak eraf in Zweden. Tot op de dag van vandaag is Stefan Lord de enige darter geboren buiten het Verenigd Koninkrijk die het News of the World toernooi wist te winnen.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig waren het hoogtepunt in de carrière van de Zweed. Op een gegeven moment werd hij zelfs bij de vijf beste darters van de wereld geschat. Na vier achtereenvolgende deelnames aan het BDO WK haalde de Zweed, toen 28 jaar, opnieuw de halve-finale. Dit maal was het de Schot Jocky Wilson die te sterk was, maar Lord wist wel de bronzen plak te bemachtigen. Deze derde plek is tot nu toe het beste resultaat van een Zweed op een BDO WK.

Lord speelde hierna nog jarenlang professioneel darts, maar wist nooit meer zo te pieken als hij eerder gedaan had. In 1988 speelde hij zijn laatste BDO wereldkampioenschap. Hij verloor hier in de eerste ronde van Paul Lim. De Zweed wist zich voor tien wereldkampioenschappen te kwalificeren waarvan er negen achtereenvolgend vanaf 1978 waren.

Zijn laatste deelname aan de World Masters was een jaar later, in 1989. Ook op dit toernooi wist hij te presteren. Hij wist zich dertien(!) keer te kwalificeren voor het toernooi waar hij eenmaal de halve-finale behaalde.

In 1991 is hij voor het laatst gespot op een toernooi. In eigen land eindigde hij zijn carrière op een manier zoals alleen hij kon. Hij behaalde de finale op de Swedish Open.

Stefan Lord, nu 64 jaar oud, is enorm belangrijk geweest voor het Zweedse darter. Zonder hem was de sport nooit zo populair geweest als hij nu is en hadden darters als Magnus Caris, Daniel Larsson, Dennis Nilsson en Vicky Pruim nooit kunnen presteren zoals ze nu hebben gedaan.

Stefan Lord heeft het darten definitief vaarwel gezegd en is nog nauwelijks te vinden in Zweden. Hij woont op dit moment met zijn vrouw in Chonburi, een provincie in Thailand.

Bronnen:
Dartsdatabase.co.uk
Stefanlord.se
Darts Incidents and Moments (Youtube)

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *