Eerste avond World Matchplay met verrassende King

Zaterdag 21 juli begon de 26e World Matchplay in heroïsche “Winter Gardens” in Blackpool. Onder andere titelverdediger Gary Anderson kwam deze openingsavond in actie tegen de Nederlandse debutant Danny Noppert.

 

Nathan Aspinall – Mervyn King
Debutant Aspinall mocht de wedstrijd beginnen maar werd direct gebroken in 15 darts door “The King”. King opende zowel de tweede als derde leg met een 180 en liep zo eenvoudig uit naar 3-0. De eerste pauze gingen de heren in met een 4-1 voorsprong voor King die prima gooide met o.a. vijf keer een 180. Aspinall had de pauze goed verwerkt want ging steeds beter gooien en won vier legs op rij voordat King terug kon komen tot 5-5. King gooide vervolgens een mooie 160 finish voor een break en een 6-5 voorsprong.  Dit bleek een mokerslag voor Aspinall te wezen die daarna vier legs op rij dubbels miste, de ervaring King strafte dat genadeloos af door elke leg te pakken en daardoor van een 5-4 achterstand uit te lopen naar een 10-5 overwinning. Beide spelers gooiden een gemiddelde van boven de 100 maar het uitgooien bepaalde de wedstrijd deze avond.

Gemiddeldes/Checkout percentages:
Aspinall 103.29 / 27.78%
King 100.35 / 60%

 

Gerwyn Price – Stephen Bunting
De “Iceman” begon en behield zijn leg in 17 darts nadat Bunting twee darts op de dubbel gemist had. Zonder goed te gooien liep Price toch eenvoudig uit naar een 3-0 voorsprong. De vierde leg kwam Bunting ook op het bord door in 17 darts uit te gooien. Price pakte de laatste leg voor de eerste pauze en kwam zo op een 4-1 voorsprong waarbij beide heren onder de 90 gemiddeld gooiden. Beide spelers behielden vervolgens hun eigen legs waarbij Bunting beter begon te spelen en zo terug kwam tot 3-5. Bunting bleef kansen op de dubbel krijgen om nog dichterbij te komen maar liet deze kansen liggen waardoor de heren de tweede pauze in gingen met een 6-4 voorsprong voor Price. De openingsleg van de derde sessie wist Bunting eindelijk Price te breken maar moest vervolgens zijn eigen leg weer inleveren waardoor de stand op 7-5 voor Price kwam. De leg er op wist “The Bullit” weer Price te breken waardoor hij weer op één leg achterstand kwam. Toch wist Bunting niet naast Price te komen want Price brak Bunting met een nette 105 finish voor een 8-6 tussenstand. De breaks bleven maar door gaan want Bunting pakte weer de leg van Price. De 16e leg komt Bunting voor het eerst in deze wedstrijd op gelijke stand door in 14 darts uit te gooien. De 17e leg gooit Price pas zijn eerste 180 en weet de leg binnen te halen in 13 darts waardoor hij op matchpoint kwam. Price kreeg 1 matchdart vanaf 140 finish maar Bunting kwam terug waardoor de heren de verlenging in gingen. Bunting kreeg zoals al zo vaak deze partij meerdere darts om Price te breken maar miste waardoor Price de voorsprong weer pakt met 10-9.  Bunting pakte de 20e leg en maakte weer gelijk.  Beide spelers behielden vervolgens hun eigen leg voor een 11-11 stand. Bunting gooide dan 85 uit via de bullseye en brak Price en kwam voor het eerst op voorsprong en nog maar één leg verwijderd van de overwinning. Bunting miste vervolgens vier matchdarts waarop Price gelijk maakte waardoor we een beslissende laatste leg kregen. Beide spelers stonden na drie beurten op een finish. Price miste de één matchdart waarop Bunting alsnog de partij binnen sleepte in 15 darts.

Gemiddeldes/Checkout percentages:
Price 92.02 / 52.17%

Bunting 95.11 / 31.71%

 

Danny Noppert – Gary Anderson
De Nederlander mocht de wedstrijd beginnen maar was duidelijk onder de indruk van de entourage waardoor titelverdediger Anderson al snel naar een 3-0 voorsprong liep waarbij het opviel dat de spelers maar 3 van de 17 pijlen op een dubbel konden raakten. Anderson liep ook door naar 4-0 waarop Noppie zijn eerste leg pakte (op zijn 9e pijl op een dubbel) voor de pauze.  Anderson liep vervolgens uit naar een 6-1 tussenstand met onder andere een 135 finish. Noppert pakte de 8e leg van Anderson in 14 darts, als Noppert dan ook zijn eigen leg wist te behouden kwam de Fries terug tot 3-6.  Anderson pakte de laatste leg voor de tweede pauze met een 111 finish waardoor de heren de coulissen opzochten met een 7-3 voorsprong voor de Schot. Anderson kreeg drie kansen in de leg van Noppert om de wedstrijd in het slot te gooien maar liet dat achterwege waardoor Noppert tot 4-7 terug kwam. Anderson miste nu 3 darts op tops waardoor Noppert met een 86 finish terug kwam tot 5-7.  Anderson miste wederom een dubbel en Noppert profiteert met een 76 finish en is nu nog maar 1 leg verwijderd van de “Flying Scotsman”. Na drie legs voor Noppert pakte Anderson eindelijk weer eens een leg en kwam op 8-6. De 15e leg brak Anderson “Noppie”met een 160 finish in 12 darts en zijn derde 100+ finish en kwam zo op 9-6. De laatste leg kreeg Noppert nog 1 dart voor de bullseye voor een 128 finish maar wist deze niet te raken waardoor Anderson de leg pakte en zo met 10-6 won in een matige partij.

Gemiddeldes/Checkout percentages:
Anderson 93.75 / 34.48%
Noppert 87.77 / 31.58%

 

Rob Cross – Chris Dobey
De laatste partij van de avond ging tussen voormalig wereldkampioen Cross en debutant Dobey. Beide heren begonnen moeizaam waarbij Cross drie van zijn vijf dubbels raakte terwijl Dobey zijn vijf dubbels miste. Dobey behield de vierde leg in 14 darts evenals Cross de vijfde leg waardoor de pauze in werd gegaan met een 4-1 voorsprong voor “Voltage”. Cross kwam goed uit de pauze en brak direct Dobey in 14 darts en behield zijn eigen leg in 12 darts waardoor de stand kwam op 6-1 in voordeel van de man uit Hastings. Dobey pakte de volgende leg met een prachtige 145 finish. De negende leg startte Cross met zes trebbles maar ging het mis bij dart zeven. Cross pakte de leg wel in 13 darts en kwam daarmee op 7-2. Dobey kon het Cross niet moeilijk maken waardoor “Voltage” uit liep naar 8-2 voor de pauze. Beide spelers pakten vervolgens de leg van elkaar waardoor Cross op een 8-3 voorsprong kwam. Cross pakte de 12e leg in 14 darts en was daardoor nog maar één leg verwijderd van de overwinning. De 13e leg behield Cross zijn eigen leg waardoor hij deze eenzijdige wedstrijd overtuigend won met 10-3.

Gemiddeldes/Checkout percentages:
Cross 100.13 / 56.25%
Dobey 91.34 / 33.33%

 

 

Deel met:


Plaats een reactie