Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Eerste Challenge Tour titels voor Smith-Neale en McEwan

Op dag twee van de UK Challenge Tour hebben Adam Smith-Neale en Jim McEwan hun eerste titels op het tweede niveau van de PDC gepakt. Jim Williams grijpt na nog een finaleplek de leiding. Lees hier meer.

UK Challenge Tour 3

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Dat zal de gedachte van het grootste gedeelte van het veld zijn geweest aan de start van Challenge Tour 3. Voor veel topnamen verliep dag één niet zoals gepland, en voor spelers als Wayne Warren, Cameron Menzies en Robert Thornton begon ook dag twee niet goed. Alle drie werden al voor de laatste 32 uitgeschakeld. Voor Jim Williams en Jim McEwan ging het wel uitstekend: het duel tussen de twee Jim’s werd de finale. Williams lijkt in uitstekende vorm, wat al bleek uit zien titel tijdens toernooi twee. Met een gemiddelde van 100.79 begon hij ook vandaag geweldig tegen Stephen Burton, waarna overwinningen op Charlie Symons (5-2), Graham Usher (5-4) en landgenoot Robert Owen (5-1) volgden. In de kwartfinale volgde het duel met één van zijn idolen, Richie Burnett. Williams won met 5-1. Een ruime overwinning op Chas Barstow volgde (5-1), waardoor de finale een feit was.

Jim McEwan wist zijn allereerste Challenge Tour te behalen. De 53-jarige Schot maakte dit jaar ook zijn debuut op de Pro Tour, waar hij bij vlagen ook best indruk maakte. Dat deed hij ook vandaag: hij begon al sterk met een 5-0 overwinning op Thomas Lovely. Met een gemiddelde van net onder 100 was hij ook de baas over Steve Hine (5-4), waarna overwinningen op Paul Mitchell (5-1) en Aden Kirk (5-0) volgden. Carl Wilkinson werd in de kwartfinale met 5-2 en een gemiddelde van 100.22 aan de kant gezet, waarna oudgediende Colin Osborne (die ook een sterke dag kende) met 5-2 in de halve finale werd uitgeschakeld.

Met een 13-darter liet McEwan meteen zien dat hij geen vrees kende in zijn eerste finale bij de PDC. Williams kwam meteen langszij, maar met legs in 17 en 15 pijlen nam McEwan brutaal leiding. Legs in 11 en 16 pijlen van de Welshman later stond het alweer 3-3. McEwan bleef echter de favoriet, doordat hij de bull had gewonnen. Hiervan moest hij gaan profiteren in de beslissende leg die er kwam. Dit deed hij ook optimaal: Williams miste één pijl vanaf 108 voor de titel, waarna McEwan toesloeg vanaf 56. Een prachtige titel voor de Schot.

Jim McEwan: 87.46 / 50%
Jim Williams: 95.67 / 31%

UK Challenge Tour 4

Dankzij zijn finale greep Jim Williams de leiding in het klassement, maar er stonden nog drie toernooien te wachten dit weekend. Zaak dus om scherp te blijven. Wayne Warren, als laatste wereldkampioen bij de BDO toch iemand die constant in de gaten wordt gehouden, bleef teleurstellen. De Welshman haalde in vier toernooien geen enkele keer de laatste 64 en verloor in toernooi vier met maar liefst 5-0 van Lewis Pride. En TV-winnaar van de BDO die wel indruk maakt is Adam Smith-Neale. De Engelsman haalde net als tijdens toernooi twee de finale, dit keer nam hij het op tegen Gavin Carlin. Smith-Neale startte scherp met een 5-0 overwinning op Freddy Still, gevolgd door een 5-3 zege op Antony Allen. Anastasia Dobromyslova, die haar eerste prijzengeld behaalde, werd met 5-3 verslagen. Reece Colley (5-1) en Lee Cocks (5-2) volgden, waarna hij wraak nam op Jim Williams door hem nu wel te verslaan (5-2). Ryan Furness was in de halve finale geen probleem: ASN won met 5-0.

Gavin Carlin verloor aan het eind van 2020 zijn Tour Card en maakte hierdoor dit weekend zijn debuut op de Challenge Tour. De Noord-Ier liet in de afgelopen twee jaar wel zien dat hij kan darten, maar hij was niet constant genoeg. Vandaag was hij dat wel. Scott Baker werd in een duel tussen twee oud-Tour Card houders met 5-2 verslagen, waarna ook Jamie Durrant (5-1) en Charlie Symons (5-2) een nederlaag aan de broek kregen. Prakash Jiwa (5-3) en Keelan Kay (5-3) volgden, waarna Robert Thornton in de halve finale met 5-1 het laatste slachtoffer was.

Zo spannend als de eerste finale van de dag was, werd deze finale absoluut niet. Met twee 18-darter kwam Smith-Neale snel op 2-0, waarna meerdere missers op de dubbels van Carlin ervoor zorgden dat de Engelsman ook op 4-0 kon komen. Carlin deed nog iets terug met een 13-darter, maar een 14-darter van Smith-Neale later was het toch gebeurd. Een eerste titel op de Challenge Tour voor de winnaar van de World Masters 2018.

Adam Smith-Neale: 85.31 / 36%
Gavin Carlin: 80.34 / 11%

Order of Merit

Jim Williams gaat dankzij het behalen van een tweede finale aan kop van het klassement. Adam Smith-Neale zijn titel zorgt ervoor dat hij aanhaakt. Alleen de nummer één pakt een Tour Card en WK-plek, dus dit kan een spannende strijd worden.

  1. Jim Williams 3300
  2. Adam Smith-Neale 3200
  3. Darren Beveridge 2350
  4. Jim McEwan 2200
  5. Gavin Carlin 1300
  6. Martin Thomas 1200
  7. Ryan Furness 800
  8. Carl Beattie 750
  9. Carl Wilkinson 650
  10. Nathan Rafferty 650
Image courtesy of FOTO: Chris Dean (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *