Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Eerste jaar Asian Tour groot succes

Met 5 verschillende winnaars, een 9-darter tijdens het eerste toernooi en deelnemers uit 15 verschillende landen is de eerste editie van de PDC Asian Tour een enorm succes gebleken. Het niveau werd gaandeweg de toernooien hoger, wat ook veel hoop geeft voor de toekomst. Tijd voor een terugblik.

Winnaars
De 12 toernooien die werden gehouden werden over 5 spelers verdeeld. De winnaar van het eerste toernooi, Royden Lam, wist er in totaal 2 te winnen. Naast toernooi 1 wist hij ook toernooi 5 te winnen, door in de finale Seigo Asada met 5-3 te verslaan. Een troost voor de Japanner was dat hij in totaal 3 toernooien wist te winnen. Toernooi 2, 7 en 9 vielen ten prooi van ‘The Ninja’. Noel Malicdem, toch wel de ontdekking van de Asian Tour, wist 2 toernooien op zijn naam te schrijven. Dit deed hij tijdens toernooi 6 en tijdens het laatste toernooi, ook nog in eigen land.

Na een trage start, met slechts 1 kwartfinale in de eerste 7 toernooien, wist ook Paul Lim een toernooi te winnen. Tijdens toernooi 10 versloeg hij Lourence Ilagan met 5-3 in de finale. Twee keer wist hij ook nog de finale te halen, maar hierin werd hij ook twee keer verslagen. De absolute koning van de Asian Tour 2018 was Lourence Ilagan wist maar liefst 4 toernooien te winnen, terwijl hij ook nog een weekend had overgeslagen. Op deze manier kwam hij uit op een winstpercentage van 40%. In het tweede weekend sloeg hij een dubbelslag, tijdens toernooi 8 versloeg hij Harith Lim in de finale en tijdens toernooi 11 in eigen land verzekerde hij zich met nog een overwinning tot winnaar van de Asian Tour.

Voor de volledigheid hier de finales en gemiddeldes:
Asian Tour 1: (91.82) Royden Lam 5-3 Noel Malicdem (83.38)
Asian Tour 2:
(83.34) Seigo Asada 5-4 Hyunchul Park (76.44)
Asian Tour 3:
(90.57) Lourence Ilagan 5-2 Alexis Toylo (77.02)
Asian Tour 4:
(91.78) Lourence Ilagan 5-1 Royden Lam (86.84)
Asian Tour 5:
(91.39 Royden Lam 5-3 Seigo Asada (85.62)
Asian Tour 6:
(89.46) Noel Malicdem 5-0 Daisuke Akamatsu (82.04)
Asian Tour 7:
(86.47) Seigo Asada 5-4 Royden Lam (79.64)
Asian Tour 8:
(87.90) Lourence Ilagan 5-1 Harith Lim (73.13)
Asian Tour 9:
(89.60) Seigo Asada 5-4 Paul Lim (87.85)
Asian Tour 10:
(92.39) Paul Lim 5-3 Lourence Ilagan (99.00)
Asian Tour 11:
(93.21) Lourence Ilagan 5-4 Val Capuyan (87.57)
Asian Tour 12:
(99.70) Noel Malicdem 5-2 Paul Lim (93.68)

Hoogtepunten
Het absolute hoogtepunt van het eerste jaar kwam al vroeg, meteen in het eerste toernooi. Tijdens de finale tussen Royden Lam en Noel Malicdem kwam Lam snel op 1-0, maar daarna gebeurde iets sensationeels. De Filipino Malicdem, voor het grote publiek een onbekende, wist een perfecte leg te produceren. Uiteindelijk leverde hem dit niet de overwinning op, maar er zouden later dit jaar dus nog twee volgen. Wel leverde hem dit, net zoals spelers die op een PC of ET een 9-darter gooien, een zilveren ereteken op.

Ook van de gemiddeldes kon worden genoten. Tijdens het 7e toernooi zette Seigo Asada het hoogste gemiddelde op 107.6, terwijl hij een gemiddelde van 93 had over de gehele dag. Dit gemiddelde bleek staan tot het laatste weekend. Hierin werd dit gemiddelde zelfs twee keer verbeterd, beide keer door een Filipino. Tijdens toernooi 11 wist Lourence Ilagan in zijn wedstrijd bij de laatste 64 een gemiddelde van 108.9 te noteren tegen Daryt Ramos (5-0). Noel Malicdem ging hier echt een dag later ruim overheen. Bij de laatste 16 versloeg de ‘Gentle Giant’, zoals zijn bijnaam luidt, Ryan Ocampo met een gemiddelde van 110.5. Terugblikkend gaf Malicdem de Asian Tour de zeker flink wat kleur.

WK-gangers
Het zal niemand een verrassing zijn dat de vijf spelers die de Asian Tour domineerden ook naar het WK gaan. Lang leek dit echter niet mogelijk. Er waren namelijk maar vier tickets te verdienen, en daardoor leek er toch een strijd uit te gaan barsten tussen de nummer 4, Noel Malicdem, en de nummer 5, Paul Lim. Deze strijd kwam er echter niet, doordat Seigo Asada 6 dagen voor het laatste weekend het PDJ Japanese Championship won. Asada wist zich zo via die route te kwalificeren, waardoor er een extra plaats vrij kwam. In het laatste weekend was er dus weinig spanning meer over. Alexis Toylo en Haruki Muramatsu probeerden het nog wel, maar kwamen niet in de buurt. Uiteindelijk leverde dit de volgende eindstand op:

Globalisatie
Met het oprichtten van de Asian Tour hoopt de PDC het steeltip darten in Azië bekender te maken. De meeste spelers die nu in dit continent actief zijn spelen softtip darts, ook de 5 spelers die zich voor het WK hebben geplaatst. Door deze spelers tegen elkaar te laten spelen op steeltip borden zal het niveau toenemen en zullen er in de toekomst ook Aziatische spelers Tour Cards veroveren en mee gaan doen op meer TV toernooien. In totaal deden er spelers uit 15 verschillende landen mee, uiteenlopend van een dartsland als Japan tot kleinere landen als Myanmar en Cambodja. De Filipijnen waren het succesvolst. De eilandengroep won de helft van de toernooien en had zes spelers in de uiteindelijke top 16. Een uitnodiging voor de World Cup of Darts 2019 lijkt daarmee ook een zekerheid.

Image courtesy of FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.