Eerste titel 2020 voor James Wade

Dag vier van de PDC Summer Series zit er al weer op, met morgen nog één dag te gaan. Rob Cross en James Wade wisten de finale te halen, Cross deed dit zelfs met behulp van een 9-darter in de halve finale.

Route naar de finale

De laatste keer dat Rob Cross een halve finale haalde was het EK van vorig jaar, toch al zo’n 9 maanden geleden. Vandaag lukte dat eindelijk weer, nu stootte hij zelfs door naar de finale. Met een 6-0 overwinning op Jitse van der Wal startte hij perfect, waarna ook Lisa Ashton eenvoudig werd verslagen (6-2). De drie wedstrijden daarna kwam hij goed weg. Danny Noppert, Callan Rydz en Jamie Hughes werden allemaal met 6-5 verslagen. Tegen Rydz gebeurde dit naar een 5-2 achterstand, tegen Hughes een 5-3 achterstand. De halve finale ging daarna perfect. Mensur Suljovic werd met 7-2 en een gemiddelde van 110.1 verslagen, en daar boven op wist ‘Voltage’ ook nog een 9-darter te gooien.

Ook Wade begon de dag met een 6-0 overwinning op een Nederlander, namelijk Mike van Duivenbode. Hij volgde dit met 6-3 overwinningen op Harald Leitinger en Jeffrey de Zwaan. In een hoogstaande partij was hij daarna met 6-4 te sterk voor Nathan Aspinall. In de kwartfinale verbeterde hij zijn onderlinge record met Michael Smith nog maar eens. Hij won maar liefst met 6-0, waardoor hij in de head to head nu 17-4 voor staat tegen ‘Bullyboy’. Ian White volgde in de halve finale. Beide mannen noteerden een gemiddelde van 103, maar het was Wade die met 7-4 won.

Finale

James Wade mocht aan de finale beginnen, maar Cross kreeg de eerste kans op een leg. Hij miste, waardoor Wade goed weg kwam. De eerste vijf legs volgden daarna het patroon dat degene die begon de leg won. Cross deed dit met twee 100+ finishes. Wade deed dit in leg zes met een finish van 108 en daarmee pakte hij ook de eerste break. Twee legs later kwam er nog iets veel beters. Cross miste één pijl op dubbel 14, waarna Wade toesloeg met een 156-finish voor een 6-2 voorsprong. Dit was ook meteen de fatale klap voor Cross. Wade won de laatste twee legs in 17 en 15 pijlen, waardoor hij zijn eerste titel van het jaar won.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Rob Cross: 95.7 / 20%
James Wade:
95.8 / 57%

Nederlanders

Het gebeurt gelukkig niet te vaak, maar vandaag wist er geen enkele Nederlander de laatste 16 te halen. Vijf spelers werden een ronde eerder uitgeschakeld, waaronder Martijn Kleermaker. ‘The Dutch Giant’ speelde bij de laatste 64 een geweldige partij tegen Luke Humphries. Een gemiddelde van 107.7 leverde maar nipt een 6-5 overwinning op, en daarvoor had hij in de beslissende leg een 140-finish nodig. Danny Noppert, Benito van de Pas, Jermaine Wattimena en Jeffrey de Zwaan waren de overige Nederlanders bij de laatste 32. Michael van Gerwen verloor verrassend genoeg al in ronde één, hij werd met 6-3 verslagen door Joe Murnan.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)