Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Eindelijk weer de ‘Jackpot’: Lewis zegeviert in Barnsley

Voor het eerst in meer dan drie jaar heeft Adrian Lewis weer een toernooi gewonnen. ‘Jackpot’ versloeg in de finale de verrassende Boris Koltsov: 8-4.

Hoe verging de dag?

Twee Nederlandse zeges in twee dagen: Barnsley kleurde volledig oranje. Met nog twee dagen te gaan lagen er daarnaast nog veel meer mogelijkheden. Voor Danny Noppert was het vandaag niet weer zo’n topdag: met een gemiddelde van 84 ging hij in de eerste ronde onderuit tegen Kevin Doets (6-1). Raymond van Barneveld liet wel weer zien dat hij bijna onklopbaar is in de eerste ronde. Dit keer was Rob Cross zijn slachtoffer (6-2). In de eerste ronde viel daarnaast ook een 9-darter te noteren: Nathan Rafferty gooide hem, maar verloor alsnog van Dave Chisnall.

Peter Wright lijkt langzaam weer in vorm te komen, maar verslikte zich in de tweede ronde wel in Nick Fullwell (6-4). Ook Dimitri van den Bergh ging verrassend onderuit tegen Radek Szaganski (6-2). Verrassingen bleven er komen, ook geholpen door een onverwachte factor: het brandalarm. Damon Heta kwam tegen Martin Schindler 4-0 voor, maar nadat het brandalarm afging (en af bleef gaan) was het Duitser die met 6-4 won.

De grootste verrassingen van de dag bevond zich in de finale. Boris Koltsov, die vanwege de oorlog in Oekraïne en moeilijkheden met vluchten naar Engeland lang niet aanwezig was op de Pro Tour, vocht zich naar de eindstrijd. Bij vlagen noteerde hij erg goed spel: Kevin Doets (6-3) en Krzysztof Kciuk (6-4) werden onder andere aan de kant gezet. In de halve finale rekende hij af met Martin Schindler, ondanks een gemiddelde van 82 (7-3). Met Adrian Lewis was ook de andere finalist niet een voor de hand liggende naam. ‘Jackpot’ lijkt in vorm te zijn voor de World Matchplay een jaagde op een eerste titel sinds 2019. Met een gemiddelde van 102 schakelde hij Pete Burgoyne uit (6-2), waarna ook Jonny Clayton (6-4) en Nathan Aspinall (7-2) volgden.

Finale

Het zou een regelrechte stunt zijn zou Boris Koltsov hier zijn eerste Players Championship winnen. De Rus, die onder een neutrale vlag speelt sinds de oorlog, begon in ieder geval goed: met een 15-darter brak hij Lewis meteen. ‘Jackpot’ sloeg echter keihard terug: met legs in 11 en 13 herstelde hij de schade. Koltsov deed wat terug in 14 pijlen, maar hierna sloeg Lewis een gat. Met legs in 13, 16 en 16 kwam de stand op 5-2, Koltsov greep de kansen die hij kreeg niet aan. Beide mannen hielden hun eigen legs, waarna Koltsov met een 160-finish toch nog een stukje magie vond. Bij dit stukje zou het blijven: Lewis vond nog twee legs, waardoor hij voor het eerste in meer dan drie jaar weer kon juichen.

Adrian Lewis: 103.02 / 47%
Boris Koltsov: 92.73 / 36%

Nederlanders

Kevin Doets was flink op zoek naar een zege, en met een overwinnig op Danny Noppert kreeg hij precies wat hij zocht. Vervolgens versloeg hij ook Karel Sedlacek (6-1) en Ian White (6-5), waarna hij bij de laatste 16 verloor van Boris Koltsov (6-3). Jermaine Wattimena kwam nog een ronde verder: ‘The Machine Gun’ haalde de kwartfinale na overwinningen op Raymond van Barneveld (6-0!!), Simon Whitlock en Dave Chisnall. Vincent van der Voort verloor bij de laatste 64 van Alan Soutar en zag zo de hoop op het halen van de World Matchplay verdampen.

Resultaten

Kwartfinales
Boris Koltsov 6-4 Krzysztof Kciuk
Martin Schindler 6-2 Steve Beaton
Adrian Lewis 6-4 Jonny Clayton
Nathan Aspinall 6-5 Jermaine Wattimena

Halve Finales
Boris Koltsov 7-4 Martin Schindler
Adrian Lewis 7-2 Nathan Aspinall

Finale
Adrian Lewis 8-4 Boris Koltsov

World Matchplay-race

31 van de 32 startplekken op de World Matchplay zijn zo goed als zeker vergeven, terwijl het laatste plekje nu veilig in handen lijkt te zijn van Rowby-John Rodriguez. De Oostenrijker verdedigt een voorsprong van 3k ten opzichte van Ross Smith. De Engelsman heeft minstens een halve finale nodig om ‘Little John’ nog te achterhalen. De andere kanshebbers moeten minstens de finale halen of morgen zelfs het toernooi winnen.

16. Rowby-John Rodriguez 38.5
—————————————–
17. Ross Smith 35.5
18. Simon Whitlock 34.75
19. Ricky Evans 34.75
20. Vincent van der Voort 34
21. Keane Barry 33.5
22. Scott Williams 32.75

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *