Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

EK dag 1: Van Gerwen geweldig, andere Nederlanders minder

Het wereldkampioenschap komt steeds dichterbij, maar eerst moeten er nog een aantal Majors worden gespeeld. Het European Championship is er daar een van. Een toernooi wat trouwens niets met Europa te maken heeft. De beste darters op de European Tour, waaronder dus ook Australiërs, gaan het dit weekeinde uitvechten wie zich Europees Kampioen mag noemen. Vandaag (donderdag) werd de eerste sessie van eerste rondes gespeeld. Alle Nederlanders kwamen in actie. Lees hier meer:

De eerste drie wedstrijden waren een voorprogramma voor de Nederlanders. Steve West en Mervyn King mochten het spits afbijten. Het publiek werd niet teleurgesteld, want nadat het 5-5 werd, gooide Steve West onverwachts de winnende pijl. De tweede partij ging tussen Ian White en Richard North, ook beiden Engelsen. Dit werd daarentegen geen verbijsterende partij, alhoewel er wel (opnieuw) een verrassende winnaar volgde. Richard North wist zijn landgenoot namelijk af te slachten met 6-1. Wat volgde was een partij tussen opnieuw een Engelsman, Steve Beaton, en de Australiër Simon Whitlock. Whitlock was natuurlijk de favoriet en dit liet hij ook goed blijken. Hij won met een 101+ gemiddelde en een aantal goede finishes met 6-3. De laatste wedstrijd in het voorprogramma van de vier Nederlanders ging tussen Steve Lennon uit Ierland en Michael Smith uit Engeland. Lennon leek nog Smith te kunnen bij benen, maar verloor uiteindelijk zijn evenwicht en moest de partij alsnog laten gaan. De favoriet, Smith, won ook met 6-3.

Jelle Klaasen 2-6 Joe Cullen
Jelle Klaasen wist in 10 wedstrijden maar 1 keer te verliezen van Cullen. Toch was het geen uitgemaakte zaak. Waar beide mannen de wedstrijd effectief startten, eindigde ze in de ‘rust’, waar het 2-3 stond voor Cullen, op gemiddeldes rond de 90. De dubbels liepen niet bij beiden mannen en dit was, gezien dit resultaat, het meest ten nadele van de Nederlander. En toen ging het in een keer snel. Klaasen kon niet meer bijhouden en Cullen slaagde erin de partij solide af te maken. De wedstrijd eindigde in een 2-6 winst voor de Engelsman.

Klaasen: 89.7 / 15.4%
Cullen: 94.8 / 42.9%

Michael van Gerwen 6-2 Paul Nicholson
Een wedstrijd waarvan je verwacht zo voorbij te zijn. Paul Nicholson is namelijk nog amper op tv te bezichtigen, althans achter de oche dan. Als presentator/commentator voor de Engelse tv is hij nog meermaals te zien. Toch begint de wedstrijd met spektakel en torenhoge gemiddeldes. Paul Nicholson pakt brutaal de leiding om vervolgens de Nederlander zelfs te breaken om 2-0 te maken. Dit liet van Gerwen niet gebeuren en maakte al snel 2-2. Na een dubbeldebacle voor beiden mannen, pakte Van Gerwen uiteindelijk dan toch de 3-2. Ondertussen waren de gemiddelden nog steeds boven de 100. Dat was het breekpunt voor de Australiër. Van Gerwen stoomde door en gooide in de vijfde leg zelfs een 170-finish uit om vervolgens ook de laatste leg te winnen en de wedstrijd met 6-2 naar zich toe te trekken. Met een mega gemiddelde van 110+, bijna het hoogste ooit op het EK, kon hij getogen terugkeren naar zijn hotel.

Van Gerwen: 110.3 / 54.6%
Nicholson: 96.5 / 25.0%

Danny Noppert 4-6 Rob Cross
Noppert begon de wedstrijd direct met een 180’er. Dit schetste het hele begin van Noppert: goed. De Nederlander maakte namelijk al snel de 2-0 tegen de wereldkampioen die niet zijn allerbeste spel liet zien. Noppert zwakte wat af waardoor de Engelsman 2-2 kon maken. Net voor de pauze maakte Noppert een belangrijk punt: hij raakte dubbel 20 en kwam met 3-2 voor. Vervolgens mocht Cross de wedstrijd hervatten, maar dit deerde de Fries niet. Met een 108-finish maakte hij de 4-2. De leg hierna was Noppert er minder bij, Cross breakte met enig gemak de 4-3. Via dubbel 7 pakte ‘Voltage’ dan alsnog de 4-4. Cross stoomde door en breakte Noppert opnieuw via dubbel 18 (4-5). ‘Noppie’ werd zwakker, terwijl Cross juist steeds beter in de wedstrijd kwam. Na opnieuw een zakelijke leg schreef Cross zijn naam op de winst. Noppert vocht, maar het mocht niet baten.

Noppert: 92.2 / 44.4%
Cross: 97.2 / 60.0%

Jermaine Wattimena 0-6 Peter Wright
De laatste wedstrijd van de avond. Een hele lange partij zal het niet worden. Er is ook niet heel veel te zeggen: Peter Wright speelde solide, Wattimena was niet goed genoeg. Hij werd overrompeld. De wedstrijd eindigde in 6-0.

Wattimena: 91.6 / 0.0%
Wright: 99.1 / 85.7%

Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *