Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

European Q-School ten einde: 7 Nederlanders pakken tourkaart

European Q-School 2023 is afgerond in Kalkar! Na 7 dagen zijn alle 14 tourcards vergeven, in totaal wonnen zeven Nederlanders een tourkaart. Lees hier meer over de laatste dag.

Hoe verging de dag?

De allerlaatste dag van European Q-School stond in het teken van het binnenhalen van een tourkaart. Maik Kuivenhoven en Pascal Rupprecht hadden de tourkaart al binnen via de ranking en besloten om de laatste dag niet meer te starten. Een totaal van 106 spelers stonden wel aan de oche. Het werd een dramatische dag voor de nummer één van Frankrijk, Thibaul Tricole. Hij verloor in de openingsronde met 6-1 van Derk Telnekes en kon daarmee zijn tourkaart vergeten. Jelle Klaasen begon de dag met 3 punten en had minimaal een kwartfinale nodig om in de buurt te komen van een tourkaart. Dit ging in de eerste partij al mis. Klaasen kreeg matchdarts, maar het was Jitse van der Wal die met 6-5 de wedstrijd naar zich toe trok. Ook Arjan Konterman die voor aanvang van het toernooi op een tourkaart-plek stond, verloor in de tweede ronde met 6-5 van Marcel Walpen voor een belangrijk punt.

Owen Roelofs, Gian van Veen en Jacques Labre deden wel goede zaken. Roelofs pakte een belangrijk punt en stelde daarmee zijn tourkaart veilig. Van Veen verloor bij de laatste 16, maar het was genoeg om zijn tourkaart veilig te stellen. Voor Labre was zondagmiddag een belangrijk moment in de dartgeschiedenis van Frankrijk, hij wordt namelijk de eerste Franse PDC-tourkaarthouder! Na overwinningen op o.a. Dennie Olde Kalter (6-3) en Alexander Merkx (6-3) eindigde hij op 8 punten, wat genoeg was voor een plaats op de PDC-tour.

De strijd om het laatste plek ging tussen de Canadees Jacob Taylor, de Belgen Robbie Knops en Kevin de Wauwe en drie Nederlanders; Jeremy van der Winkel, Vincent van der Meer en Berry van Peer. Taylor verliet het toernooi bij de laatste 16, terwijl de andere spelers allemaal de kwartfinales behaalden. Knops versloeg Van der Meer in de kwartfinales, waardoor hij de laatste plaats voor een tourkaart via de ranking overnam van Taylor. Doordat Van der Winkel, Van Peer en Van Wauwe allemaal in de kwartfinales verloren, stelde Knops zijn tourkaart veilig. Dit mag wel een verrassing genoemd worden.

Robbie Knops stoomde vervolgens ook door naar de finale na een knappe 6-4 zege op Jacques Labre en trof Nederlander Richard Veenstra in de laatste wedstrijd van European Q-School.

Finale

Het werd een spannende finale, waarbij één break cruciaal bleek te zijn. De eerste 9 legs gingen met de darts mee. Zo won Knops zijn eigen legs in 16,15,14,12 en 13 pijlen, Veenstra deed het in 18,20 en twee keer 15 pijlen. Bij een stand van 5-4 in het voordeel van de Belg, miste Veenstra drie pijlen op de dubbel om een beslissende elfde leg af te dwingen. Knops profiteerde en pakte met een 82-finish verrassend de dagwinst!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Robbie Knops: 93,85 / 46%
Richard Veenstra: 91,79 / 33%

Nederlanders

Op de laatste dag van Q-School behaalden 13 Nederlanders minimaal een punt. Daarvan bereikten er vijf Nederlanders de kwartfinales. Dit was het eindstation voor Vincent van der Meer, Berry van Peer en Jeremy van der Winkel. Niels Zonneveld moest er ronde later afscheid nemen, nadat hij met 6-4 verloor van Richard Veenstra in de halve finales.

Uitslagen

Kwartfinales
Robbie Knops 6-4 Vincent van der Meer
Jacques Labre 6-5 Kevin van Wauwe
Niels Zonneveld 6-3 Berry van Peer
Richard Veenstra 6-1 Jeremy van der Winkel

Halve finales
Robbie Knops 6-4 Jacques Labre
Richard Veenstra 6-4 Niels Zonneveld

Finale
Robbie Knops 6-4 Richard Veenstra

Stand

Naast de Nederlandse dagwinnaars in Jeffrey Sparidaans en Jeffrey de Zwaan hebben nog vijf Nederlanders een tourkaart binnengehaald: Maik Kuivenhoven, Richard Veenstra, Niels Zonneveld, Gian van Veen en Owen Roelofs. Twee Duitsers, twee Belgen en een Tsjech hebben zich ook verzekerd van een tourkaart via de ranking.

  1. Maik Kuivenhoven 11 (+50)
  2. Richard Veenstra 11 (+42)
  3. Niels Zonneveld 10 (+30)
  4. Pascal Rupprecht 9 (+36)
  5. Ronny Huybrechts 9 (+24)
  6. Karel Sedlacek 9 (+18)
  7. Jacques Labre 8 (+21)
  8. Daniel Klose 7 (+26)
  9. Gian van Veen 7 (+20)
  10. Owen Roelofs 7 (+14)
Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

European Q-School ten einde: 7 Nederlanders pakken tourkaart