Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Aleksandr Oreshkin

EXCLUSIEF: Rusland schorst excentrieke WK-ganger

Menig dartfan kent hem nog wel, Aleksandr Oreshkin. De ‘Russische Whitlock’ nam twee keer deel aan het PDC WK, door de EADC (EuroAsian Darts Corporation) Qualifier te winnen. Afgelopen maand is verhaal naar buitengekomen dat de Rus geschorst is door de EADC en mag daardoor geen toernooien meer gooien voor de bond. Darts Actueel ging op onderzoek uit, het verhaal werd moeilijker en interessanter dan verwacht. Lees hier meer.

Regels EADC Tour

De EADC organiseert elk jaar 6 rankingtoernooien en een WK Qualifier. De 6 rankingtoernooien tellen mee voor de tweejarige Order of Merit om zo elk jaar een team voor de World Cup of Darts samen te stellen. De spelers die meedoen aan het WK zijn verplicht om 10% van hun prijzengeld af te staan aan de dartbond, de EADC. Voor de World Cup of Darts telt die regel als ze minimaal één wedstrijd winnen, gebeurt dat niet dan zijn de spelers verplicht om een vast bedrag te betalen. Vervolgens wordt dit geld in een reservepot gestopt, waar tickets voor de Russische spelers naar het Jeugd WK en noodgevallen betaald van kunnen worden.

Het verhaal

Aleksandr Oreshkin maakte zijn debuut bij de PDC in 2015 toen hij zich kwalificeerde voor het PDC WK van 2016. Igor Dzasokhov, het hoofd van de EADC, assisteerde de Rus met het uitzoeken van goedkope hotels en vliegtickets. Dit deed Dzasokhov omdat Oreshkin de Engelse taal nog niet meesterde en nog nooit naar het buitenland was gereisd. Deze hulp bood Dzasokhov ook aan bij de World Cup of Darts van 2016 en 2017 en bij het PDC WK van 2018. Echter, was in 2018 ook een keerpunt in de samenwerking tussen Oreshkin and Dzasokhov. Oreshkin kwalificeerde zich opnieuw voor Team Rusland voor World Cup of Darts in 2018, maar kreeg geen hulp bij hotel- en vliegtuigboekingen. Hij nam contact op met Dzasokhov en informeerde hem dat hij met deze kosten in de rode cijfers kwam te staan. De hulp kwam er niet en dat maakte ‘The Nut’ geïrriteerd.

Oreshkin en Koltsov verloren in de eerste ronde met 5-4 van Spanje en konden snel terugkeren naar Rusland. Na afloop van de World Cup of Darts betaalde Oreshkin het vast bedrag (35.692 RUB = 408 euro) dan ook niet. Oreshkin dacht dat het normaliter voor de hulp van de bond was en niet voor het zogenaamde reservepotje, liet hij weten aan een Russische journalist. Oreshkin dacht het bepaalde bedrag dan ook niet te hoeven betalen. De regels over het inleveren van een deel van het prijzengeld stonden niet beschreven in officiële documenten, het werd slechts alleen mondeling besproken. Er ontstond dus een miscommunicatie.

Schorsing

Een paar weken na de World Cup of Darts belde Dzasokhov de 59-jarige Rus op om te vertellen dat hij nog een deel van zijn prijzengeld nog moest betalen, Oreshkin vertelde dat hij geen geld had. Daarna belde Dzasokhov, nog een aantal keer maar kreeg geen reactie. Hierdoor wist Oreshkin niks over de schorsing. De Rus speelde sinds 2018 geen Pro Tours meer, totdat hij afgelopen maand het weer wou proberen in Moskou bij de eerste drie toernooien van het jaar. De Rus maakte een rit van ruim 8 uur van Sint-Petersburg naar Moskou en kreeg daar te horen dat hij geschorst zou zijn en de toernooien niet mocht spelen. De schorsing zal blijven staan totdat hij het bedrag betaalt aan de EADC. Het is dus afwachten of we Oreshkin nog op de Euraziatische Tour en het WK terug gaan zien.

Reactie

De Russische dartjournalist, Vitaly Verkhovsky, had een interview met Aleksandr Oreshkin tijdens de drie Pro Tours in Moskou.

“Toen ik me voor de eerste keer kwalificeerde voor het WK was ik zo enorm blij. Ik had al mijn prijzengeld aan Igor Dzasokhov gegeven als hij er om had gevraagd, het is het waard om op dat grote PDC-podium te spelen. De belangrijkste factor was dat ik geen Engels kon en de details van het kopen van vliegtickets en het boeken van hotels buiten Rusland niet begreep. Dzasokhov deed dit allemaal voor mij, hij hielp me geweldig. Hij was eigenlijk een soort van manager. Zonder hem had ik erg veel geld verloren, ik ben hem erg dankbaar.”

“Na de 6 EADC Pro Tours kwalificeerde ik me voor de World Cup of Darts van 2018. Ik begreep dat Dzasokhov mij net als bij de andere reizen zou helpen met de vliegtickets en het hotel. Tien dagen van te voren begon ik me toch wel zorgen te maken, ik had nog niks gehoord. Ik besloot Dzasokhov te bellen en hij zei dat hij het druk had. Igor Druzhinin (mede-oprichter van EADC) vertelde mij dat ze al geboekt hadden en dat er geen plaats meer voor mij was. Dit maakte me boos, want nu moest ik zelf alles betalen. Ik belde Dzasokhov nogmaals op en vertelde dat ik praktisch in het rood stond bij het boeken van de hotels en de vlucht.”

“De totale kosten waren erg hoog. Nadat ik deze keer alle financiën zelf had berekend, kwam ik erachter dat ik nog maar 300 pond over had. Dzasokhov belde me een paar dagen later en vroeg wanneer ik hem het geld zou brengen. Ik zei dat ik geen geld had. Daarna heeft hij nog een stuk of 10 keer gebeld, die heb ik niet beantwoord. Dat ontken ik niet.”

“Ik dacht dat ik de EADC betaalde omdat Dzasokhov als manager voor mij werkte. Bij de World Cup of Darts van 2018 hielp hij mij niet en daarom betaalde ik dan ook niet. Het verhaal van dat een deel van het prijzengeld in een reservepot kwam was dan ook compleet nieuw voor mij. Er waren hier geen officiële documenten van waar de rechten en plichten van beide partijen in stonden.”

“Als dit conflict niet was gebeurd met de reis naar Frankfurt, had ik mijn samenwerking met Dzasokhov graag voortgezet. Als het mogelijk is om deze problemen op te lossen, ben ik bereid om te blijven betalen voor het werk van Dzasokhov. Ik weet zeker dat dit interview hem zal bereiken. Misschien lossen we deze situatie op de een of andere manier op.”

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *