Jonny Clayton

Fantastische Clayton naar kwartfinale, Ratajski pakt Cross

Naast het Nederlandse duel tussen Noppert en Van der Voort stonden er vanavond nog drie wedstrijden op het programma. Met ondere andere José de Sousa, Jonny Clayton en Rob Cross genoeg grote namen om van te smullen.

Ian White vs Darius Labanauskas

De onderste helft van het speelschema ligt ruim open nadat maar liefst drie geplaatste speler al in ronde één werden uitgeschakeld. White was de veroorzaker van één van deze uitschakelingen: hij won van Gary Anderson. Toch begon hij niet als duidelijk favoriet aan zijn volgende wedstrijd, en in set één was ook te zien waarom. Labanauskas snoepte de eerste set met maar liefs 3-0 van de Engelsman af. De Litouwer was sterk begonnen, White kwam er qua gemiddelde ook lang niet aan te pas. Het werd zelfs nog een stuk erger voor ‘Diamond’: ook set twee ging met 3-0 naar ‘Lucky D’.

Met een 14-darter zette White daarna eindelijk zijn eerste leg op het bord en ineens was hij ook helemaal los. Hij zag Labanauskas nog een leg winnen maar door zelf in 15 en 12 pijlen uit te zijn greep hij een set. Met een 18-darter brak hij daarna Labanauskas ook meteen in set vier. De Litouwer kon zijn niveau van de eerste twee set niet herhalen, terwijl White steeds beter ging spelen. Met nog twee 16-darter won de Engelsman de set, waardoor de hele wedstrijd weer op zijn kop stond. White mocht nu gaan beginnen aan de laatste set, maar door een sterke 90-finish van Labanauskas werd hij meteen gebroken. De White van een paar jaar geleden was nu echt gebroken, maar dit keer was alles anders. Met een 136-finish brak hij meteen terug, waarna een 16-darter hem op matchpoint bracht. Hij moest dan echter wel een beslissende leg overleven. Het leek op een drama uit te lopen, maar twee zwakke beurten wegzetbeurten van Labanauskas zorgden voor wat vrolijkheid bij White. Hij trok de wedstrijd alsnog over de lijn met een 19-darter.

Ian White: 88.29 / 45%
Darius Labanauskas: 87.53 / 52.63%

Rob Cross vs Krzysztof Ratajski

Net als Ian White schakelde ook Rob Cross een geplaatste speler uit in ronde één: Peter Wright kwam er totaal niet aan te pas tegen ‘Voltage’. Cross leek bij vlagen zelfs weer op de oude, succesvolle Cross. Met Ratajski trof hij echter een tegenstander die steeds beter gaat spelen op TV. De Pool haalde al drie keer op rij de kwartfinale op een ranking TV-toernooi. Ook vandaag begon hij sterk. Met legs in 15, 18 en 14 blies hij Cross weg en beroofde hij hem van de set. Cross deed na de pauze echter precies hetzelfde: ook hij won alle drie de legs in de set, waaronder één met een 106-finish.

Het stond weer gelijk, zowel in sets als legs. Ratajski maakte daar als eerste verandering in door een 18-darter te gooien. Hij volgde deze break op met een 17-darter, waarna Cross een leg in hetzelfde aantal pijlen uitgooide. De set ging echter naar de Pool: nog een 17-darter was genoeg. Het voordeel lag weer volledig bij Ratajski, die set vier mocht beginnen. Met een 14-darter liet hij zien dat hij zijn taak begreep, maar omdat Cross dat ook deed en een 16-darter gooide was het nog geen uitgemaakte zaak. Toch was er twee legs later al een winnaar: twee strakke 14-darters zorgden ervoor dat Ratajski zijn streak op TV voort kon zetten. Kan de Pool eindelijk eens doorstoten tot een finale bij de PDC?

Rob Cross: 86.86 / 55.56%
Krzysztof Ratajski: 88.04 / 47.37%

José de Sousa vs Jonny Clayton

Jose de Sousa en Jonny Clayton zijn misschien wel twee van de beste darters in 2021. Een ultieme clash op de World Grand Prix dus. De Portugese 180-koning gooide direct in de eerste leg een 180’er, maar kon niet voorkomen dat Clayton alsnog zijn eigen leg pakte (0-1). De Sousa, een van de weinige geplaatste spelers nog in het toernooi, won de tweede leg van de wedstrijd via dubbel 6 (1-1). Zonder grote moeite kwamen de mannen op 2-2. Ondanks dat Clayton aan de laatste leg mocht beginnen, gooide De Sousa een sterke leg en pakte de eerste set van de wedstrijd via een break (1-0).

Ook in de tweede set begon De Sousa sterk. Zonder te openen wist ‘The Special One’ alsnog een 14-darter te gooien. De Portugees moest nog wel even zijn focus houden want Clayton won zijn eigen leg en wist zijn eerste break in de wedstrijd te gooien via dubbel 16 (1-2). Na een gemiste 140 finish, verraste De Sousa door te breaken met een 98-finish (2-2), een beter moment had er niet geweest. Dan moet de eigen leg nog wel gewonnen worden, maar dit gebeurde niet. Clayton knalde door en pakte de set tegen de pijlen in (1-1).

Langzaam begon De Sousa te wankelen. ‘The Ferret’ pakte zijn eigen leg op waarna hij met een 110-finish op een 0-2 voorsprong kwam. Met een 100-finish won Clayton de derde set (1-2). Wordt er op de World Grand Prix dan opnieuw een geplaatste speler uitgeschakeld? Clayton leek in ieder geval niet meer te stoppen. In de leg van zijn tegenstander gooide de Welshman 116 uit voor de voorsprong, drie 100+ finishes op een rij. Een geniale laatste leg van de wedstrijd eindigde met opnieuw een 100+finish van Clayton die met overtuiging de kwartfinales zal ingaan (1-3).

Jose de Sousa: 92.55 / 25%