Search
Florian Hempel

Florian Hempel wint SuperLeague en pakt WK-ticket

Florian Hempel heeft voor de eerste keer de Duitse SuperLeague op zijn naam geschreven. Na een lange week met veel wedstrijden was de Duitser in de finale met 10-8 te sterk voor de 22-jarige Niko Springer. Lees hier meer.

Kwartfinales: Eidams en Pietreczko uitgeschakeld

In de eerste kwartfinale namen Florian Hempel en Dragutin Horvat het op tegen elkaar. Het was de laatstgenoemde die als betere begon aan de partij. Horvat won drie van de eerste vier legs, waaronder een 121-finish in 12 darts en een 14-darter. Daarna kwam Hempel toch op stoom, de Duitser won 5 legs op een rij voor een 6-3 voorsprong en produceerde daarbij finishes van 100 en 127. Horvat gaf nog wat tegengas en kwam terug tot 6-5. Een beslissende leg kwam er niet, Hempel gooide een 14-darter en won de partij zo met 7-5.

In de tweede kwartfinale troffen Rene Eidams en Daniel Klose elkaar. Na een 14-darter van Eidams in leg één ging Klose er vervolgens over heen met drie achtereenvolgende legs. Eidams herstelde de achterstand snel en brak via dubbel 8 terug naar 3-3, nadat Klose 1 pijl miste om zijn eigen leg te houden. Daarna gingen de legs tot 5-5 met de darts mee. In de elfde leg gooide Eidams twee mindere scores van 40 en 45, Klose profiteerde optimaal en plaatste in 14 darts de break. Een leg later maakte de Duitser het in stijl af, met een 86-finish via de bull plaatste Klose zich voor de halve finales.

In de derde kwartfinale mochten Lukas Wenig en Franz Rötzsch het tegen elkaar opnemen. Wenig schoot letterlijk uit de startblokken, met legs in 12,13,16 en 12 darts stond hij na 4 legs op een 4-0 voorsprong en een gemiddelde van 113! Daarna werd het niveau iets minder van Wenig, waar Rötzsch van profiteerde. Met een 72-finish kwam Rötzsch op het scorebord, waarna hij met een 14-darter voor het eerst een break plaatste. De break werd niet verzilverd, Wenig brak met een 68-finish meteen terug en kwam zo op een 5-2 voorsprong. De resterende legs gingen met de darts mee, waardoor Wenig met een 7-3 zege zijn halve finale plaats boekte.

In de laatste kwartfinale was het tijd voor Niko Springer tegen Ricardo Pietreczko. De eerste drie legs gingen met de darts mee. In leg 4 plaatste Springer de eerste break, met een 17-darter kwam hij 3-1 voor. Hij verzilverde de break vervolgens ook, dit gebeurde in 13 darts. Pietreczko kwam ijzersterk terug, met legs in 14,18 en 15 (138-finish) werd het 4-4. Uiteindelijk moest een allesbeslissende 13de leg beslissing geven. Het was Springer die de leg begon en uiteindelijk ook de beste triples wist te gooien, met een 16-darter plaatste hij zich voor de halve finales.

Halve finales: Hempel en Springer naar finale

De eerste halve finale ging tussen PDC-tourkaarthouder Florian Hempel en Daniel Klose. De eerste drie legs van de partij werden gehouden door de speler die hem begon, waaronder een 11-darter van Hempel. In leg 4 miste Hempel vier pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden, Klose profiteerde en brak met een 50-finish naar een 3-1 voorsprong. Een matige leg volgde, maar het was Klose die via dubbel 10 de break verzilverde; 4-1. Hempel kwam goed uit de korte pauze, met legs in 14,12 en 16 darts bracht hij de halve finale snel in evenwicht; 4-4. Daarna gingen er twee legs met de darts mee. In leg 11 was het Hempel die voor de break zorgde, die hij nodig had. Dankzij een 16-darter brak hij, waarna hij met een 104-finish de break verzilverde; 7-5. Toch vocht Klose zich terug in de partij, Hempel kon het niet afmaken. Met een 85-finish hield de Duitser zijn eigen leg, waarna hij met een 60-finish terug brak naar 7-7. Klose begon de laatste leg, maar kon de triples niet vinden. Hempel bleef koel en zorgde met een 16-darter alsnog voor een plaats in finale.

De tweede en laatste halve finale ging tussen Lukas Wenig en Niko Springer. Hier gingen de eerste 4 legs met de darts mee. In leg 5 miste Wenig meerdere pijlen op de dubbel, waardoor Springer in 21 darts de eerste break pakte. Deze break werd na de pauze ook verzilverd, met een 18-darter kwam Springer op een 4-2 voorsprong. Daarna deed Wenig er alles aan om de break ongedaan te maken, maar dit lukte niet. Er gingen daarna 8 legs met de darts mee, waaronder finishes van 80 en 135 van Wenig en een 11-darter van Springer. In leg 14 maakte Springer het op een magistrale manier af, een 134-finish zorgde ervoor dat Springer zijn eerste SuperLeague-finale bereikte!

Finale: Hempel pakt titel na comeback

Rond de klok van 19:00 uur begon de ‘Grande Finale’, tussen de twee beste spelers van de week; Florian Hempel tegen Niko Springer. Hempel begon als sterkste aan de finale, hij won de eerste twee legs met finishes van 72 en 89. Springer antwoordde ijzersterk. De 22-jarige hield zijn eigen leg in 13 darts, waarna hij met een 112-finish terug brak. In de laatste leg voor de pauze misten beide heren dubbels, maar was het uiteindelijk Springer die via dubbel 4 voor het eerst op voorsprong kwam; 3-2. Na de pauze produceerde Springer een 11- en 14-darter om zijn voorsprong nog verder uit te breiden naar 5-2. In leg 7 kreeg Hempel de kans om zijn derde leg te winnen, maar miste 5 pijlen op de dubbel. Springer gooide dubbel 15 en zorgde daarmee voor een tweede break voorsprong. Deze break werd niet verzilverd, met een 98-finish in 12 darts brak Hempel gelijk terug. Hij wist daarna ook zijn eigen leg te behouden, waardoor de spanning helemaal terug was in de finale; 6-4.

Na de laatste pauze poetste Hempel de tweede break ook weg en stond het na 12 legs ‘gewoon’ weer gelijk; 6-6. Leg 13 en 14 gingen met de darts mee. In leg 15 produceerde Hempel een 12-darter door 81 uit te gooien via dubbel 8, met Springer wachtend op tops. Hempel verzilverde de break ook en kwam zo als eerste op matchpoint; 9-7. De 22-jarige deed nog wel iets terug, hij hield zijn eigen leg met een 74-finish voor 9-8. Verder kwam hij niet. De speler uit Keulen, Hempel, hield zijn eigen leg in 16 darts en pakte daarmee de Duitse SuperLeague-titel voor de eerste keer, en daarnaast ook een belangrijk ticket voor het PDC WK.