Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Gary Anderson

Gary Anderson wint weer: Eerste titel sinds 2020

Gary Anderson heeft zijn eerste titel in 3 jaar gewonnen. In Hildesheim was de Schot de sterkste op Players Championship 8. In een finale van hoog niveau werd Krzysztof Ratajski verslagen. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

De dag begon met het nieuws dat twee Nederlanders zich hadden teruggetrokken vanwege ziekte; Kevin Doets en Jeffrey de Zwaan werden vervangen door Jelle Klaasen en Fallon Sherrock. Beide spelers kregen een uitnodiging om te spelen, vanwege hun hoge positie op de Challenge Tour Order of Merit na vijf toernooien. Erg succesvol waren ze niet. Sherrock verloor haar Pro Tour-debuut van Mario Vandenbogaerde, terwijl Klaasen het in de tweede ronde moest afleggen tegen Gary Anderson.

William O’Connor kon Players Championship 8 niet beter beginnen. De Ier produceerde een 9-darter in zijn allereerste leg van het toernooi, tegen Jimmy Hendriks. Uiteindelijk werd er met 6-1 gewonnen. Dave Chisnall noteerde wederom een indrukwekkende gemiddelde, met een gemiddelde van 117 werd Kevin Burness in de eerste ronde aan de kant gezet. Chisnall werd bij de laatste 16 gestopt door een ijzersterke Krzysztof Ratajski, met een gemiddelde van 107 bereikte hij de kwartfinales.

De Pool stoomde vervolgens ook door naar een eerste finale van het jaar. Met een gemiddelde van 100 en twee 100+ finishes in de laatste twee legs versloeg hij Brendan Dolan 6-5 in de kwartfinales. In de halve finales rekende hij, met een gemiddelde van 109, met 7-2 af met de Duitser Ricardo Pietreczko. De tegenstander in de finale werd Gary Anderson, voor hem werd het de tweede finale van 2023. Anderson kende een zware route richting de finale. De Schot versloeg op weg naar de finale Jamie Hughes (6-3), Jelle Klaasen (6-4), Luke Humphries (6-4), Dimitri van den Bergh (6-3, 110 gemiddeld), Gian van Veen (6-2) en Gerwyn Price (7-3).

Finale

Beide finalisten begonnen erg goed aan de finale. Het was Anderson die na vijf legs het eerste gaatje kon slaan in de finale. In de zesde leg gooide Anderson een 89-finish uit om de Pool te breaken voor een 4-2 voorsprong. Deze break werd een leg later ook verzilverd, met een magistrale 170-finish was het verschil gemaakt; 5-2. Ratajski vocht zich goed terug, met een 13- en 14-darter was het verschil nog maar één leg. Ratajski kon de finale echter niet gelijk trekken, Anderson brak meteen terug in 13 pijlen voor een 6-4 voorsprong. Ratajski kreeg vervolgens de kans om weer terug te breaken, maar miste dit keer vier pijlen op de dubbel. Anderson gooide een belangrijke 52 uit en kwam daarmee op matchpoint; 7-4. De resterende twee legs gingen met de darts mee, waardoor ‘The Flying Scotsman’ met een 8-5 overwinning zijn eerste titel in 3 jaar pakte!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gary Anderson: 99,77 / 50%
Krzysztof Ratajski: 93,31 / 45,5%

Nederlanders

Gian van Veen werd de beste Nederlander van de dag. De nieuwe PDC-tourkaarthouder haalde voor de tweede keer dit jaar de kwartfinales, waar Gary Anderson te sterk was. Eerder op de dag was de Nederlander wel te sterk voor o.a. Josh Rock en Mike de Decker. De winnaar van zaterdag, Michael van Gerwen moest het doen met een plek bij de laatste 16. Voor Jeffrey Sparidaans, Raymond van Barneveld, Damian Mol en Jurjen van der Velde zat het toernooi erop bij de laatste 32.