Geplaatste landen falen niet

Vandaag begint in Duitsland dan eindelijk een van de leukste toernooien van het jaar: de World Cup of Darts. Behalve Nederland, zullen Schotland en Wales ook in actie komen. Ook zou Paul Lim weer te bewonderen zijn.

Hongarije vs Litouwen

Hongarije mocht aan de wedstrijd beginnen, maar begon net zoals Litouwen erg matig aan de eerste leg. Via een 86-finish van Vegsö maakte het Oost-Europese land wel de 1-0. De tweede leg ging na wat gemors op de dubbels van Barauskas en Kovacs naar de Litouwen (1-1). De eerste break van de wedstrijd kwam uit de handen van Darius Labanauskas (1-2). Litouwen leek de leiding te nemen in de wedstrijd, maar met een strakke 135-finish van Kovacs maakte Hongarije de belangrijke gelijkmaker (2-2).

Met name door de ervaring van Labanauskas kwam Litouwen met twee legs op voorsprong (2-4). Vegsö won nog wel een leg via tops, maar kon niet voorkomen dat Litouwen de winst pakte in een matige partij 3-5.

Tsjechië vs Polen

Een wedstrijd waar naar uitgekeken werd, aangezien het niveau van beide landen dicht tot elkaar staat. Ratajski liet direct in de eerste leg zijn ervaring zien met een 80-finish (0-1). Ratajski stoomde met geweldig spel door en pakte de eigen leg opnieuw via tops (0-2). Ook de derde leg kwam uit de handen van Ratajski, al was een sterk spelende Kciuk mooi meegenomen, die dubbel 16 uitgooide (0-3). Ondanks druk vanuit Polen gooide Sedlacek een belangrijke dubbel 16 raak om Tsjechië in de race te houden (1-3).

Poland pakte met overweldigend spel de 1-4, maar Gawlas liet zien nog niet op te geven en pakte de eigen leg met een 100+ finish. Een 122-finish uit de handen van Ratajski bevestigde het fenomenale spel van de Polen met een gemiddelde van 104,97! Een land om voor uit te kijken dus!

Gibraltar vs Singapore

In de derde partij was het dan tijd voor de publieksfavorieten Paul en Harith Lim, zij namen het op tegen twee tieners uit Gibraltar; Justin Hewitt en Sean Negrette. Singapore begon sterk, maar misten erg veel dubbels. Gibraltar profiteerde daarvan en brak meteen in de eerste leg door 60 uit te gooien. Dat goede gevoel wisten ze door te zetten voor een 3-0 voorsprong. In de vierde leg kreeg Negrette drie darts op de dubbel voor 4-0, waardoor Harith Lim via dubbel 4 terug brak. Een 52-finish van Paul Lim zorgde ervoor dat Singapore weer helemaal in de wedstrijd zat (3-2).

In de vierde leg kreeg Singapore 4 pijlen op dubbel 12 voor 3-3 maar werden allemaal gemist, waarna Justin Hewitt met een hele knappe 100-finish Gibraltar op matchpoint zette. Toch vocht Singapore goed door. Via tops hield Paul Lim zijn eigen leg voor 4-3. Een 108-finish van Harith Lim en een 116-finish van ‘The Singapore Slinger’ zorgden er uiteindelijk toch nog voor dat Singapore met 5-4 wist te winnen.

Verenigde Staten vs Zweden

De laatste wedstrijd van de avond zonder een geplaatst team, ging tussen de Verenigde Staten (met Danny Lauby) en Zweden (met Daniel Larsson). De wedstrijd begon met een hoog niveau. Amerika won hun eerste twee legs in 13 en 14 darts, Zweden deed dat in 14 darts. In de vierde leg plaatste Amerika de eerste break dankzij een 52-finish van Chuck Puleo. Een leg later werd de break verzilverd en zo kwamen de Amerikanen al snel op matchpoint; 4-1.

In leg zes kreeg Zweden één kans om in de wedstrijd te blijven, maar een 70-finish werd gemist door Johan Engström. Puleo maakte het met één pijl af, via dubbel 10 plaatst Amerika zich met een 5-1 overwinning voor de tweede ronde.

Schotland (6) vs China

In de vijfde partij was het dan eindelijk tijd voor het eerste geplaatste team met Peter Wright en John Henderson voor Team Schotland. Ze mochten het opnemen tegen twee Chinese debutanten, Jianfeng Lu en Wenqing Liu. Vanaf het begon zag je al dat China erg zenuwachtig was. Schotland kon hierdoor zonder enige moeilijkheden doorgaan naar de tweede ronde. Wright en Henderson won met 5-0. De legs werden gewonnen in 19,16,15,13 en 17 darts.

Wales (2) vs Finland

In de zevende partij van de avond kende Wales weinig problemen met Finland. Scorend was Wales veel sterker en dat maakte het verschil in deze partij. In de eerste leg poetste Clayton 67 van het bord terwijl Finland nog niet op een finish stond. In de tweede leg mocht Finland met Kantele het nog proberen vanaf 116, maar hij miste de dubbel. Wales mocht met wat problemen op de dubbel uitlopen naar 4-0. Finland wist nog wel met een 95-finish te breken, deze break werd ook nog verzilvert, maar verder kwam het niet. Bij een stand van 4-2 mistte Kantele één pijl op de dubbel vanaf 120 en dus gooide Clayton de derde matchdart raak. Wales wint de eerste ronde met 5-2

Australië (7) vs Italië

In de laatste wedstrijd van de avond leek Australië haast te hebben. De Italianen konden het niveau niet aan en scoorde nog geen 70 punten gemiddeld. De Italianen wisten dus ook geen kansen te creëren en kregen uiteindelijk ook geen enkele pijl op de dubbel. Het publiek bracht nog een eerbetoon aan Kyle Anderson. Ook de finishes van Australië waren niet spectaculair. Australië wint wel een degelijke wedstrijd en zij gaven Italië geen leg cadeau.

Image courtesy of FOTO: Stefan Strassenberg (PDC Europe)