Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Gerwyn Price

Gerwyn Price heerst en wint WK Darts 2021

Gerwyn Price is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen geworden. De Welshman, die de eerste uit zijn land is die wereldkampioen bij de PDC is, maakte veel indruk en sloopte Gary Anderson.

Een prachtig affiche voor wat ook een prachtig slotstuk van het WK moest worden: Gary Anderson vs Gerwyn Price in de finale van het WK. Voor Anderson alweer zijn vijfde finale, Price maakte voor de eerste keer zijn opwachting in de grootste wedstrijd van het jaar. De rivalen hoopten elkaar weer pijn te doen en hadden de trukendoos klaar staan. Anderson deelde voor de wedstrijd het eerste tikje uit: hij won de bull en mocht beginnen. In de wedstrijd deelde hij echter zichzelf meteen een tik uit. Hij begon goed, kwam op 2-0 in legs, maar door drie pijlen voor de set te missen en ook nog een slechte decider te spelen verloor hij toch deze set. Hij liet Price zo onnodig in de wedstrijd komen, maar herstelde dit snel in set twee. Price kwam met een 14-darter nog wel op voorsprong, maar met een 128-finish gevolgd door een break in 15 pijlen draaide Anderson dit om. Nu was het de beurt aan Price die een paar dubbels miste en zo was het al snel weer 1-1 in sets.

Price maakt indruk

Anderson had zijn voordeel weer terug, maar dat was maar van korte duur. Price zijn niveau schoot ineens flink omhoog en in 12 pijlen pakte hij de break. Een 13-darter van de Welshman volgde, waarna Anderson een 170-finish nodig had en ook gooide om maar in de set te blijven. Met een 14-darter ging de leg daarna toch naar Price, die een gemiddelde van 120.2 noteerde in deze set, het hoogste setgemiddelde van dit WK. ‘The Iceman’ leek niet meer te houden en stoomde met een 15-darter lekker door in zijn eigen set. Anderson deed daarna nog iets terug, maar met een 120-finish voor een 15-darter en een 13-darter was ook deze set een prooi voor Price: 3-1. Het grootste wapen van de Welshman was tot nu toe echt dubbel 20. Hij kon er hierop niet missen, wat hij ook probeerde. Hij brak Anderson meteen in set vijf, waarna een heerlijke 97-finish (19-D19-D20) volgde. Ook hier pakte Anderson nog één leg, waarna Price met een 76-finish de 4-1 voorsprong en een dubbele break pakte. Na vijf sets was hij nog feilloos op tops: 10 uit 10.

Pieken en dalen van ´The Iceman´

Het gemiddelde van set drie was al heel goed, maar het kan altijd nog beter. Price had dit ook in gedachten en liet even een masterclass darten zien in set zes. Hij startte met een 11-darter en 100-finish (tops ging zoals te verwachten in één keer), waarna hij met een 161-finish en 12-darter de break pakte. Bijna zorgde hij daarna voor nog een ultiem moment, door dubbel 12 nipt te missen voor een 9-darter. Hij keerde terug naar het bord en maakte er daarna wel een 10-darter van. Het setgemiddelde kwam uit op 136.6, het hoogste setgemiddelde op een WK ooit. Na deze enorme piek zakte hij wel ineens weg. Hij kwam nog wel 2-0 voor in set van Anderson, maar na vier gemiste setdarts zag hij Anderson helemaal terug komen en de set alsnog winnen. De stand kwam op 5-2, en in plaats van het laatste sprankje hoop bij Anderson te doven hield de Schot nog een klein beetje de moed erin.

Eerste WK-titel voor Wales

Met een 13-darter liet Price zien dat er toch echt niks meer te halen viel. Anderson leek dit nog wel te denken en probeerde er druk op te zetten. Dit leek enigszins te lukken, want Price ging steeds iets meer missen, ook op tops. Veel leverde dit Anderson echter niet op: in de beslissende leg stond Price er wel weer en in 13 pijlen won hij de set. De stand kwam op 6-2 en Price kon de titel ruiken. Door meteen te breken in set negen kwam de titel al heel dichtbij. Anderson kon het hem niet heel moeilijk meer maken, maar Price zichzelf wel. De Welshman miste negen (!) matchdarts, waardoor de leg in plaats van 3-0 naar Price met 3-2 naar Anderson ging. Er waren dus toch zenuwen bij de Welshman. Anderson had het door en leek te gaan profiteren, want na weer wat missers van Price brak hij meteen in de leg van ‘The Iceman’. Hij kwam ook op 2-0, maar nu was het de beurt aan Anderson om te missen. Price kwam terug naar 2-2 en er kwamen zo weer matchdarts. De eerste twee gingen weer mis, waardoor het totaal op 11 kwam. De zenuwen sloegen toe, maar matchdart 12 was dan eindelijk de pijl. Wales kreeg zijn eerste wereldkampioen bij de PDC in de naam van Gerwyn Price, die ook meteen de nummer één positie op de wereldranglijst overnam van Van Gerwen.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gary Anderson: 94.25 / 26.87%
Gerwyn Price: 100.08 / 45.61%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *