Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gerwyn Price

Gerwyn Price pakt titel in Barnsley, Van Veen finalist

Gerwyn Price heeft vrijdagmiddag bewezen waarom hij de nummer één van de wereld is op dit moment. De Welshmen won Players Championship 29 in Barnsley. Gian van Veen bereikte de finale, terwijl Martijn Kleermaker en Jeffrey de Zwaan streden om WK-tickets.

Hoe verging de dag?

Een totaal van 117 tourkaarthouders en 11 Challenge Tour spelers begonnen aan de voorlaatste Players Championship 29 van dit jaar. Michael van Gerwen en Danny Noppert waren o.a. niet aanwezig in Barnsley. Het gaat bij de laatste twee Players Championships vooral om het kwalificeren, het kwalificeren voor het WK en de Players Championship Finals.

Praktisch gezien strijden 8 spelers om de laatste 5 WK-plekken via de Pro Tour Order of Merit. Mickey Mansell, John O’Shea, Martijn Kleermaker, Mike de Decker, Jeffrey de Zwaan, Ryan Joyce en Adam Gawlas wonnen allemaal hun eerste ronde partij. De Decker deed dit een beslissende leg tegen Jonny Clayton, terwijl De Zwaan hetzelfde deed tegen de nummer 1 geplaatste Humphries. Voor drie spelers kende het toernooi een gevolg; Mansell won met 6-3 van Stephen Bunting, Kleermaker won van Danny Baggish met 6-5 en Mike de Decker versloeg concurrent Ryan Joyce met 6-4. De bordfinale werd het eindstation voor Mansell en Kleermaker. Mansell lijkt nu wel zeker te zijn voor deelname aan het WK. Kleermaker heeft nu een voorsprong van 1000 pond op plaats nummer 33, maar zal morgen een overwinning nodig hebben om helemaal zeker te zijn.

Een teleurstellende dag werd het ook voor spelers als Michael Smith, Callan Rydz, Simon Whitlock, Dirk van Duijvenbode, Vincent van der Voort en Jose de Sousa. Allemaal verloren ze in de eerste ronde. Een ronde later zat het toernooi erop voor o.a. Dimitri van den Bergh, Brendan Dolan, Raymond van Barneveld en Daryl Gurney. Peter Wright opende het toernooi met revanche tegen Ross Smith, van de verloren kwartfinale op het EK, maar moest zich bij de laatste 32 toch erkennen in William O’Connor.

Uiteindelijk bleven Gerwyn Price en de Nederlander (zonder tourkaart) Gian van Veen over in de finale. De nummer 1 van de wereld bereikte de finale na overwinningen op Steve West (6-5), Nathan Rafferty (6-2), Connor Scutt (6-2), Rowby-John Rodriguez (6-3), Martin Schindler (6-0) en Mike de Decker (7-4). De Decker stelde met de halve finale zijn plaats op het WK en de Players Championship Finals zeker. Van Veen speelde vrijdagmiddag pas zijn achtste Players Championship in zijn carrière, maar kan nu al zeggen dat hij in een finale heeft gestaan tussen de grote mannen. De Nederlander deed dit ten koste van Bradley Brooks (6-4), Brendan Dolan (6-5), Richie Burnett (6-3), Alan Soutar (6-2), William O’Connor (6-2) en Dave Chisnall (7-3).

Finale

In de finale gingen de eerste 4 legs met de darts mee, waaronder een 14-darter van Van Veen. In leg 5 plaatste Price toch de eerste break van de partij. Van Veen miste een 63-finish op dubbel 16, waarna Price met een 79-finish brak. Deze break werd een leg later verzilverd, nadat Van Veen opnieuw pijlen op de dubbel miste. Price zette dit goede gevoel door en kwam met een 115-finish en een 11-darter op een 6-2 voorsprong. Toch bleef Van Veen prima doorgooien en zag zeker nog wel kansen. Zo hield hij zijn eigen leg in 17 darts, waarna hij ‘The Iceman’ brak met een 78-finish. De Nederlander kon de break niet verzilveren, ondanks dat hij na 15 pijlen op tops stond te wachten. Price gooide dubbel 5 voor de rebreak; 7-4. Een leg later maakte de Welshmen het professioneel af, met een 72-finish pakte hij zijn vijfde titel van het jaar! Van Veen mag terugkijken op een fantastisch toernooi en mag met nog één toernooi te gaan nog hopen op deelname aan de Players Championship Finals.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gerwyn Price: 102,25 / 47%
Gian van Veen: 94,37 / 27%

Nederlanders

De Nederlandse non-tourkaarthouder Gian van Veen werd de beste Nederlander van de dag. De 20-jarige bereikte, na finales op de Challenge Tour en Development Tour dit jaar, ook de finale van een Players Championship-toernooi. Jermaine Wattimena behaalde vrijdagmiddag zijn tweede Players Championship kwartfinale van 2022, na een knappe 6-4 overwinning op Josh Rock. Dave Chisnall versloeg hem uiteindelijk met 6-1 en noteerde daarmee een gemiddelde van ruim 115! Danny Jansen kende na een periode van mindere resultaten ook weer succes. Hij bereikte de laatste 16, waar Rob Cross met 6-1 te sterk was. Martijn Kleermaker verloor bij de laatste 16, terwijl Jeffrey de Zwaan en Raymond van Barneveld in de tweede ronde afscheid moesten nemen.

Uitslagen

Kwartfinales
Dave Chisnall 6-1 Jermaine Wattimena
Gian van Veen 6-2 William O’Connor
Gerwyn Price 6-0 Martin Schindler
Mike de Decker 6-4 Rob Cross

Halve finales
Gian van Veen 7-3 Dave Chisnall
Gerwyn Price 7-4 Mike de Decker

Finale
Gerwyn Price 8-4 Gian van Veen

WK-race

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *